Auto

ASF a amendat City Insurance şi Euroins România cu câte 50.000 lei pentru întârzieri la plata despăgubirilor în cazul unor dosare de daună pe RCA

ASF a amendat City Insurance  şi Euroins România cu...

Autor: Roxana Rosu

26.09.2019, 16:58 1975

ASF a sancţionat companiile de asigurare City Insurance  şi Euroins România cu amenzi în cuantum de 50.000 de lei fiecare pentru plata cu întârziere a despăgubirilor în cazul unor dosare de daună RCA, societăţile având dreptul să conteste decizia în termen de 30 de zile.

Astfel, ASF a identificat o serie de dosare în care cele două societăţi au încălcat Legea 132/2017 privind RCA, respectiv cazuri în care societăţile de asigurare au transmis cu întârziere oferta de despăgubire sau notificările cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire, au efectuat plata despăgubirilor cu întârziere şi au constat daunele cu întârziere.

Autoritatea a precizat că procesul de supraveghere este un continuu, flexibil şi iterativ, în care supravegherea societăţilor se bazează pe riscuri.

În cadrul acţiunilor de monitorizare şi control permanent a fost constatată o tendinţă ascendentă a numărului de petiţii înregistrate la ASF şi a ratei de soluţionare a acestora în favoarea petenţilor (în peste 50% din cazuri). Societăţile sancţionate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferenţe semnificative faţă de media pieţei.

ASF spune că prin conduita în domeniul asistenţei post-vânzare, conform cadrului legal, societăţile trebuie să se asigure de faptul că interesele, drepturile şi nevoile clienţilor sunt luate în considerare pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului. ”Conduita necorespunzătoare a unei societăţi de asigurare din perspectiva riscurilor pe care aceasta le poate genera la adresa consumatorilor este un factor agravant al circumstanţierii faptelor de nerespectare a cadrului legal referitoare la produsele de asigurare specific legiferate şi supravegheate de către ASF”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO