Auto

Airbus: Obiectivul este să construim 15 elicoptere pe an la Braşov. Dacă avem mai multe comenzi, vom creşte producţia

Uzina Airbus Helicopters de la Ghimbav, o investiţie de peste 50 mil. euro, a fost inaugurată ieri în prezenţa preşedintelui francez François Hollande (stg.) şi a premierului Dacian Cioloş

Uzina Airbus Helicopters de la Ghimbav, o investiţie de peste 50 mil. euro, a fost inaugurată ieri în prezenţa preşedintelui francez François Hollande (stg.) şi a premierului Dacian Cioloş

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.09.2016, 00:04 698

Airbus Helicopters, gigantul cu afaceri de 6,8 miliarde de euro care a construit o fabrică de elicoptere la Ghimbav (judeţul Braşov), estimează că primul elicopter H215 asamblat aici va fi finalizat anul viitor şi că în 2020 producţia va ajunge la 20 de elicoptere.

„Obiectivul este să construim 15 elicoptere pe an. Este un plan raţional. Iar dacă comenzile sunt mult mai mari, şi ar putea foarte bine să fie, atunci vom lua măsurile necesare să creştem producţia”, a declarat Olivier Michalon, senior vice president - Head of Europe Region la Airbus Helicopters. Airbus a inaugurat ieri fabrica de 52 milioane de euro  pentru asamblarea modelului H215, unde va crea până în 2020 aproximativ 350 de locuri de muncă.

La inaugurare au fost prezenţi şi preşedintele francez Francois Hollande şi premierul Dacian Cioloş, dar şi mai mulţi oficiali ai Airbus Helicopters.

„Cu acest H215 avem dovada că putem să construim o cooperare care este benefică ambelor ţări. Locurile de muncă create aici nu sunt create în detrimentul celor din Germania, din Franţa sau din alte ţări europene. Locurile de muncă de aici vor duce la crearea altor locuri de muncă în Franţa. Pe lângă asta, suntem într-o relaţie prin care personalul va fi format în Franţa şi aici pentru a atinge nivelul de calificare care le va permite să aibă un proces de fabricaţie cât de performant posibil. Aşadar, este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocaţia să consolideze industria apărării în Europa“, a declarat Francois Hollande în cadrul conferinţei de presă. El a adăugat faptul că dacă „România începe prin a cumpăra elicoptere, am fi foarte mândri şi foarte fericiţi“.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că guvernul va analiza posibilitatea de a achiziţiona elicoptere de la fabrica de la Braşov.  „Această investiţie pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume. Sperăm să il vedem în zbor cât mai repede. Vom analiza oferta pentru noi. Este un produs nou, compania oferă mentenanţă aici în România. Avem o analiză şi la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Apărării pentru a vedea nevoile de dotare cu elicoptere”, a spus Dacian Cioloş.

Un elicopter H215 va costa în jur de 15 milioane de euro.

Componentele pentru fabricarea elicopterului H215 vor fi aduse din Franţa, însă Airbus are discuţii şi cu jucători precum IAR, Aerotech, Turbomecanica pentru a realiza componentele necesare pe plan local.

Airbus Helicopters este o divizie a Airbus Group, gigant cu afaceri de 64 miliarde de euro anual. Airbus Helicopters a avut anul trecut venituri de 6,8 miliarde de euro. Compania este numcrul unu la nivel mondial în industria producătoare de elicoptere şi are circa 23.000 de angajaţi la nivel global. Cu o cotă de piaţă de 46% în sectorul civil şi cel parapublic, flota actuală de elicoptere în serviciu include 12.000 aparate, operate de peste 3.000 clienţi, în aproximativ 150 de ţări, conform datelor de pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO