Auto

Adio maşini normale, bine aţi venit maşini zburătoare: Uber a bătut palma cu Hyundai pentru a face taxiuri zburătoare

Adio maşini normale, bine aţi venit maşini...

Autor: Eduard Ivanovici

07.01.2020, 17:07 9922

Compania americană de ride-sharing Uber Technologies şi producătorul sud-coreean de autovehicule Hyundai Motor au încheiat un parteneriat prin care îşi doresc să dezvolte o serie de taxiuri zburătoare electrice, alăturându-se cursei globale ce urmăreşte producerea unor maşini autonome menite să descongestioneze traficul din mediul urban, conform Reuters.

Mai mulţi jucători s-au alăturat deja cursei, printre care producătorul german Daimler, grupul chinez Geely Automobile şi japonezii de la Toyota. Companiile au început să investească în startup-uri menite să construiască maşini zburătoare capabile de decolări şi aterizări pe plan vertical. Însă provocările tehnologice şi de reglementare reprezintă obstacole serioase în procesul propriu-zis de producţie. De exemplu, Uber şi Hyundai au oferit date complet diferite pentru comercializare.

Deşi cei de la Uber au declarat că obiectivul de lansare al serviciului Uber Air este în anul 2023, vicepreşedintele Hyundai se aşteaptă ca procesul de comercializare să înceapă abia în 2028, subliniind faptul că este nevoie de o perioadă mai lungă de timp până ce legile şi sistemele tehnologice vor permite lansarea.

Acordul dintre cele două companii implică faptul că producătorul sud-coreean va produce şi lansa vehiculele, în timp ce Uber va furniza serviciile de ride-sharing.

Uber a încheiat parteneriate cu încă opt companii în proiectul taxiurilor zburătoare, declarând ulterior că nu este tocmai realist ca toţi partenerii să intre pe piaţă în acelaşi timp.

Piaţa zborurilor urbane va întrece numărul avioanelor comerciale ce zboară de jur împrejurul globului, număr ce în prezent este de aproximativ 25.000, potrivit unui fost inginer NASA, angajat în prezent la Hyundai.

Anul trecut, Hyundai declara că va investi circa 1,8 miliarde de dolari în dezvoltarea de maşini zburătoare până în 2025.

Recent, reprezentanţii Boeing au declarat că producătorul de avioane lucrează în parteneriat cu Porsche, într-un proiect prin care se urmăreşte dezvoltarea unui concept de vehicule electrice zburătoare ce pot transporta persoane în zone urbane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO