Austria

Verbund a început să facă bani din vânt

Verbund a început să facă bani din vânt

În prezent, în România funcţionează circa 1.400 MW în parcuri eoliene. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

26.10.2012, 00:06 284

Verbund, cea mai mare companie austriacă din domeniul energiei electrice cu un business de 3,9 miliarde de euro, a finalizat în septembrie cea mai importantă investiţie realizată până acum în România, parcul eolian Casmicea I cu o capacitate instalată de 100 MW. În prezent, austriecii lucrează la un alt proiect eolian, cu o capacitate similară, amplasat tot în zona Dobrogei.

"După o perioadă de dezvoltare care a durat mai bine de 4 ani şi după o perioadă de construcţii de aproape un an, Verbund, cea mai mare companie energetică din Austria, a finalizat 100 MW din parcul eolian Casimcea I, amplasat în apropierea coastei Mării Negre. Un alt proiect de 100 MW se află în construcţie", au anunţat reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, cea de-a doua fază a proiectului ar trebui finalizată anul viitor. În mod normal, pentru o monta un megawatt într-un parc eolian este nevoie de 1,5 milioane de euro, astfel că cele două proiecte care totalizează 200 MW ar putea necesita fonduri totale de 300 de milioane de euro.

Suma este apropiată de bugetul anunţat de Verbund pentru proiectele în România până în 2016. "Până în 2016 un total de aproximativ 340 de milioane de euro din bugetul de investiţii al Verbund este pus deoparte pentru proiectele eoliene din Ro­mânia", mai spun reprezentanţii gru­pului austriac.

În prezent, în România funcţionează circa 1.400 MW în parcuri eoliene după ce sectorul a atras din 2009 şi până acum investiţii de două miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO