Austria

Diferenta dintre noi si ceilalti investitori o reprezinta salariile pe care le platim

26.10.2005, 19:59 29

In anii ''90, companiile austriece au invadat tari ca Cehia, Polonia sau Ungaria. S-au dus acolo pentru proximitatea geografica si pentru a profita de dezvoltarea economiilor nationale. In Romania, investitorii austrieci au venit cu planuri semnificative abia cu 10 ani mai tarziu.

"Odata ce au ajuns in Debrecen sau Sziget, companiile austriece au vazut urmatoarea piata vecina, adica Romania", spune Walter Friedl, consilier economic la Ambasada Austriei. "Evident, Romania are in acest moment o atractivitate ridicata pentru ca este candidata la Uniunea Europeana", explica Friedl.

"Asta inseamna ca se pot gasi numeroase programe de finantare pentru investitii noi, dar si suficient spatiu de crestere pentru cele existente. Chiar daca miscarile importante, adica achizitiile sau preluarile, s-au produs mai tarziu decat in alte tari, austriecii stiu ca mai e loc de expansiune".

Relatiile comerciale dintre Romania si Austria s-au intensificat in ultimii doi ani. Volumul schimburilor a trecut, in 2004, de 1,8 miliarde de euro, potrivit statisticilor furnizate de Ambasada Austriei la Bucuresti. Balanta comerciala cu Austria aferenta anului 2004 a fost excedentara, pentru ca exporturile romanesti au atins 1,2 miliarde de euro, in timp ce importurile din Austria au totalizat aproape 600 mil. euro.

Principalele marfuri romanesti care au mers la export catre Austria in 2004 au fost echipamentele electrice, urmate de mobilier si alte accesorii legate de mobilier. Cele mai multe bunuri de import de provenienta austriaca au fost, in aceeasi perioada, echipamentele electrice, reactoarele nucleare si alte instrumente mecanice. Fata de 2003, volumul schimburilor economice bilaterale cu Austria a crescut cu aproximativ 21%. In primul semestru al anului 2005, importurile romanesti au crescut la 397 milioane de euro, cu 6,7% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce exporturile catre Austria s-au accelerat cu 20%, pana la 770 milioane de euro.

"Nu trebuie sa ne entuziasmam prea mult de cifre", spune Walter Friedl. "Chiar daca balanta comerciala cu Austria este excedentara, trebuie sa ne asteptam ca exporturile romanesti sa se diminueze, pentru ca populatia va consuma din ce in ce mai mult, deci consumul autohton va fi foarte mare", spune el.

Invazia austriaca a inceput dupa anul 1999, cand Raiffeisen Bank a cumparat Banca Agricola.

"In urma lui Raiffeisen au aparut Brau Union si producatori mai mici, de mobila sau de zahar, pentru ca o banca deschizatoare de drumuri confera incredere in mediul de afaceri autohton. In general, cand bancile asigura pionieratul, procesul investitional e accelerat, iar managementul riscului se face mult mai bine si de catre celelalte companii, de talie mai redusa", spune Walter Friedl. Daca in 1992 erau in Romania doar 5 companii austriece, numarul acestora s-a ridicat la 3.500 de companii in 2005, potrivit datelor furnizate de Ambasada austriaca la Bucuresti.

"Strategia austriecilor veniti in Romania s-a bazat pe activele cele mai valoroase ale Romaniei: puterea de cumparare in continua crestere si potentialul de dezvoltare al pietei", spune Friedl.

"Austriecilor le place sa dea salarii mari", spune Friedl. "Aceasta e cea mai mare diferenta intre austrieci si alti investitori. Ceilalti vaneaza salariile mici si taxele scazute. Investitorii italieni, spre exemplu, au venit in Romania special pentru forta de munca ieftina si s-au plasat in sectoare precum industria textila si agricultura, exact unde pretentiile salariale sunt modeste.

Acum, in aceste sectoare, salariile au crescut si costurile devin excesive, asa ca italienii au luat drumul Turciei sau Indiei. Austriecii au pariat pe calul castigator. Noi avem in Romania o banca, Raiffeisen, si cel mai mare grup petrolier, OMV. Daca companiile austriece platesc salarii mari, angajatii deschid conturi de economii si iau credite de la Raiffeisen, deci creste sectorul financiar, plus ca se duc la statiile de benzina OMV - Petrom si se aprovizioneaza cu combustibil. Nu trebuie sa te gandesti la o piata doar daca este ieftina din punctul de vedere al costurilor salariale", afirma Friedl.

"Daca oamenii au bani si consuma, economia este din ce in ce mai promitatoare", conchide el.

Consilierul economic spuna ca Romania este la ora actuala precum Austria in anii ''50, cand toata lumea voia sa aiba masina si consumul exploda, pentru ca oamenii faceau credite si existau multi bani in circulatie. In sectorul bancar, principalele companii austriece sunt Raiffeisen Bank si Erste Bank, care se afla in lupta pentru CEC. "Raiffeisen s-a orientat de la inceput catre sectorul agricol, iar Erste a venit cu aceeasi reteta pe care a aplicat-o in celelalte tari central- europene.



Boom-ul de aici va dura cel putin zece ani pentru ca este mult de munca

De exemplu, Erste a facut o treaba foarte buna in Cehia, cu Ceska Sporitelna, iar Romania este foarte atractiva pentru aceasta banca tocmai pentru ca la ora actuala nu mai exista o banca de economii specializata si performanta", spune Friedl.

"Circuitul banilor austrieci in economie e simplu. Revenind la principiul "nu faceti ca italieni", aici mai survine un exemplu: din moment ce angajatorii dau salarii mari, oamenii sunt interesati de contractarea de credite, iar cand te duci sa iei un credit, ce ti se cere? Asigurare! Asadar, daca pompezi bani in economie, se dezvolta inerent foarte multe sectoare", declara Friedl. Investitiile austriece s-au adresat intotdeauna sectoarelor care erau deficitare, sustine Friedl.

"In Budapesta, Liubljana, Zagreb sau Varsovia, principala tinta a fost construirea de spatii comerciale si cladiri de birouri. Aceeasi tendinta a fost urmata de marii jucatori precum Europolis, ImmoFinanz CA Immo, si pe piata romaneasca, pentru ca acestia au achizitionat masiv tot ce se construia pe piata. Oricum, acesta este tot meritul bancilor. O data ce s-a implantat aici o banca, infrastructura investitionala este creata, pentru ca bancile sunt ca niste locomotive care trag restul vagoanelor: fonduri de investitii, companii care se implica in privatizari importante, investitori in sectoare strategice", afirma Friedl.

Astfel, spune Friedl, cea mai importanta investitie austriaca in Romania, preluarea Petrom de catre OMV, a fost posibila si datorita faptului ca mediul de afaceri prezenta incredere pentru o investitie strategica.

"Investitia in Petrom este cea mai mare efectuata intr-o companie straina si va declansa o adevarata revolutie in interiorul companiei. OMV si-a dorit dintotdeauna sa devina cel mai mare jucator de pe piata, de la muntii Padurea Neagra pana la Marea Neagra, deci pestele mare de pe cursul Dunarii, adica Petrom, a fost o realizare foarte importanta pentru ei", considera Friedl.

Pe langa acestea, apar si investitii surpriza, cum este cea a a grupului de advertising EPA, care a devenit in urma a doua achizitii lider pe piata romaneasca de outdoor.

"Daca te duci in Viena, esti uimit de look-ul colorat al strazilor, datorat multimii de panouri publicitare. Reclama e sufletul comertului, ceea ce impulsioneaza foarte mult consumul, iar Bucurestiul va ajunge in aceeasi situatie. Si ajungem la aceeasi demonstratie a circuitului banilor in economie", spune Friedl. "Oricum, esentialul este ca austriecii veniti in Romania au ca profil comun faptul ca au mizat pe prosperitate, pe puterea de cumparare a romanilor", a continuat el. Sansa investitiilor viitoare va fi, conform consilierului economic, sectorul agricol, pentru ca aici exista multe finantari europene, iar Romania are avantajul unui sol foarte bun.

"Piata romaneasca are 22 de milioane de consumatori si sute de mii de hectare de teren cultivabil, ceea ce reprezinta un avantaj vizibil fata de alte tari din Europa Centrala si de Est", afirma Friedl. "De fapt, consider ca tot estul Europei este o mina de aur la aceasta ora. Austria exporta catre Slovenia cu o treime mai mult decat catre Romania, desi ultima are o populatie de zece ori mai mare. Aici este nisa si investitorii o vor simti", spune Walter Friedl.

De asemenea, un activ foarte valoros al Romaniei si pretuit totodata de investitori este, conform lui Friedl, forta de munca calificata si ironic este faptul ca romanii prefera sa lucreze pentru un strain decat sa lucreze pentru un roman.

"Pe viitor, dinamica investitionala va fi uimitoare", spune Friedl. "Fata de Cehia, Polonia sau Ungaria, ritmul cu care se misca mediul de afaceri din Romania este ametitor. Boom-ul va dura mai mult aici, cel putin zece ani de acum incolo, pentru ca e de munca la infrastructura, in turism, in zonele rurale, iar investitorii nu vor rata aceste ocazii", spune reprezentantul ambasadei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO