Austria

Cu avocatii langa ei

26.10.2005, 20:03 38

Intrarea pe piata serviciilor de avocatura de afaceri a firmelor austriece Schoenherr in 1996 si, in acest an, a celor de la Wolf Theiss a urmat cat se poate de natural valurile de companii din Austria, care a devenit recent cel mai mare investitor strain in Romania.

Avocatii de la Schoenherr au venit la mijlocul anilor ''90 impreuna cu Brau Union, care tocmai incepea campania de achizitii pe piata berii din Romania. Wolf Theiss a fost "tras" in Romania noua ani mai tarziu de o alta achizitie de marca, fuziunea filialei locale a Bank Austria - HVB Romania cu Banca Tiriac.

"Consultantii sunt ca puricii, isi urmeaza mereu gazdele", afirma Markus Piuk, avocat coordonator al biroului din Bucuresti al firmei Schoenherr. El coordoneaza si activitatile derulate de catre firma austriaca in Bulgaria, Croatia si Serbia.

Piuk afirma ca interesul aratat de consultantii financiari, de management, dar si juridici din Austria poate fi explicat prin investitiile directe austriece impresionante in Romania, care nu par sa se opreasca prea curand.

"Noi, la Schoenherr, suntem diferiti si ne consideram mai degraba licurici decat purici: noi nu ne urmam clientii, ci mai degraba ii calauzim si le facem mai usoara intrarea pe o piata noua. Aceasta viziune ne-a determinat sa venim in Romania inca din 1996, cand alte firme se gandeau mai degraba la Praga sau Budapesta decat la Bucuresti si Sofia. Astazi, in Romania, suntem in pozitia confortabila de a avea deja o buna reputatie pe o piata competitiva de servicii de consultanta juridica si un birou puternic, in prezent format din 23 de avocati romani", mai spune reprezentantul Schoenherr din Romania.

Firma estimeaza pentru acest an un nivel al veniturilor de pana la 2 mil. euro pe piata romaneasca. Wolf Theiss si-a facut intrarea prin cooptarea ca partener a Dorinei Dumitrescu, care avea propriul cabinet de avocatura. Anterior, Dorina Dumitrescu a lucrat pe pozitia de consilier juridic pentru banca olandeza ABN Amro. Firma a facut deja cateva recrutari importante pe piata locala in incercarea de a-si construi un puternic birou local.

Wolf Theiss a tatonat in ultimii ani intrarea pe piata romaneasca pentru a-si completa circuitul de birouri, pe care il opereaza in regiune.

Pana sa intre in Romania, firma austriaca a lucrat destul de mult cu casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, unul dintre liderii pietei de profil. Piata avocaturii de afaceri din Romania este estimata de unii jucatori la aproximativ 25-30 mil. euro pe an.

Firma Wolf Theiss are birouri la Viena, Praga, Belgrad, Bratislava, Ljubljana sau Tirana, in vizorul lor intrand inca de anul trecut deschiderea de birouri la Budapesta, Bucuresti si Sofia. Firma a fost fondata in 1957 la Viena, acum avand peste 51 de avocati si 78 de asociati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO