Austria

Austriecii si-au asumat devreme riscul implicarii in industria asigurarilor

Austriecii si-au asumat devreme riscul implicarii in industria asigurarilor
26.10.2006, 14:26 27

Austriecii au intrat in Romania foarte devreme pe piata asigurarilor, prin Sara Merkur, in 1995, iar acum sunt printre cei mai mari investitori straini din acest sector.
In momentul de fata, din primele zece companii de asigurari de pe piata locala, ei detin Omniasig si Unita prin grupul Vienna Insurance (fosta Wiener Staedtische) si Generali, prin compania omonima, si au participatii importante in ARDAF, prin Raiffeisen, si in ASTRA, prin compania Uniqa.
Marile nume ale pietei mondiale a asigurarilor, ING, Allianz, Vienna Insurance, Uniqa sau Generali, au intrat pe piata noastra fiind atrase de gradul relativ scazut al dezvoltarii segmentului de asigurari. Faptul ca piata nu a crescut suficient de repede pentru a permite primilor intrati pe piata sa se bazeze pe o crestere organica a operatiunilor proprii in ritmul dorit a determinat o perioada de 4-5 ani in care au avut loc in medie 2-3 preluari la fiecare 12 luni. Un exemplu relevant este cel dat de activitatea Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, care a operat achizitii de peste 70 de milioane de euro pe piata noastra de asigurari.
Vienna Insurance, cea mai mare companie austriaca de asigurari, a intrat pe piata noastra in 2001 prin cumpararea unui pachet de 51% din Unita, prima companie de asigurari cu capital privat din Romania, pentru suma de 3,15 milioane de euro, de la omul de afaceri Josef Goschy.
In 2002, dupa ce si-au majorat participatia la capitalul social al Unita pana la 99,99%, austriecii de la Vienna Insurance s-au hotarat sa-si consolideze pozitia pe piata locala de profil, aflata intr-o perioada de crestere accelerata, si au achizitionat un pachet de 51,9% din Agras, platind fondului de investitii israelian TBI Holding suma de 2,9 milioane de euro.
Piata s-a zguduit in mai 2005, cand Vienna Insurance a anuntat preluarea Omniasig, pentru o suma record de 64 de milioane de euro. Compania de asigurari din Austria a platit acest pret pentru un pachet de 68% din compania detinuta de TBI Holding.
Austriecii anuntasera de ceva vreme ca vor sa se extinda. La inceputul lui 2005, Vienna Insurance a comandat auditarea a patru companii de asigurari din primele zece de pe piata la acel moment. Dupa analizarea rapoartelor auditorilor, efectuate in perioada martie-aprilie 2005, Vienna Insurance a anuntat ca urmeaza sa preia compania rivala de asigurari Omniasig. Compania de asigurari achizitionata de austrieci controleaza alte doua societati, respectiv Omniasig Life (asigurari de viata) si Omniasig Addenda (asigurari de sanatate). Omniasig a fuzionat prin absorbtie cu doua societati pe care le-a achizitionat in cursul anului 2004, Omniasig AGI si Omniasig Asirag
Doar o luna mai tarziu, compania austriaca de asigurari Uniqa, rivala Vienna Insurance pe piata din Austria, a anuntat achizitionarea unei participatii de 27% in Astra, pentru care a platit societatii Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, suma de 10 milioane de euro. Conform rezultatelor din 2004, Astra ocupa atunci pozitia a cincea pe piata.
Grupul Uniqa s-a aratat interesat de piata romaneasca odata cu publicarea raportului financiar pe 2004, care a aratat ca extinderea pe pietele din Romania si Bulgaria va avea ca principal obiectiv dezvoltarea produselor de tip bank assurance. Austriecii au semnat un acord de cooperare cu Raiffeisen, prin reteaua careia isi vor putea vinde produsele in Slovacia, Cehia, Polonia, Croatia si Ungaria.
La inceputul anului trecut, Sara Merkur a fos achizitionata de Grawe, finalizarea fuziunii fiind amanata pana la finele lui 2005. Grawe, detinuta in proportie de 99,75% de Grazer Wechselseitige Versicherung AG, a preluat in acel moment intreg portofoliul Sara Merkur, reprezentand aproximativ 60.000 de contracte, dintre care 55.000 erau polite de asigurari mixte de viata cu capitalizare, iar restul polite de asigurare in caz de accident.
Un alt jucator important pe piata noastra de asigurari este Generali Asigurari, cu capital italian directionat de catre reprezentanta din Austria.
In 1999, Generali Holding Viena a preluat pachetul majoritar al companiei de asigurari, in prezent avand o participatie de 83,43% din Generali Asigurari, celalalt actionar important fiind Astra Asigurari, detinuta de Nova Trade si austriecii de la Uniqa. In aprilie 2006, Raiffeisen Zentralbank, banca-mama a Raiffeisen, a fost anuntata ca detinand un pachet de 10% din Ardaf.

Asiguratorii
Omniasig si Unita - detinute de Vienna Insurance (fosta Wiener Staedtische)
Generali Asigurari- companie cu capital italian directionat prin reprezentanta din Austria
ARDAF - participatie Raifeisen
ASTRA - participatie Uniqua
Sara Merkur - detinuta Grawe - detinut de Grazer Wechselseitige Versicherung

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO