Austria

Austriecii au cel mai mare potenţial de a investi în România în următorii zece ani

Austriecii au cel mai mare potenţial de a investi în România în următorii zece ani

Sebastian Guţiu conduce biroul casei austriece de avocatură Schoenherr din 2008

Autor: Cristi Moga

25.10.2010, 23:05 60

Venirea investitorilor austrieci pe piaţalocală la jumătatea anilor '90 a atras şi firme austriece deavocatură, Schoenherr deschizând un birou în Bucureşti chiar în1996, în timp ce în ultimii cinci ani pe piaţa locală au mai intratşi Wolf Theiss şi CHSH, în parteneriat cu firma coordonată deavocatul Radu Gilescu.

"Anul viitor se împlinesc 15 ani de la deschiderea biroului dinBucureşti şi, uitându-mă în urmă, pot observa că portofoliul declienţi s-a diversificat foarte mult. Am început cu clienţi cum arfi Brau Union şi Agrana (firme controlate de investitori austrieci- n.red.), iar apoi s-a diversificat cu alţi clienţi austrieci, darşi cu investitori de alte naţionalităţi. Cu toate acestea, potspune că în continuare 60-70% din portofoliu este reprezentat deinvestitorii austrieci", spune Sebastian Guţiu, cel care s-aalăturat austriecilor de la Schoenherr în 2001 şi a preluatconducerea biroului din Bucureşti la începutul anului 2008.

Printre clienţii austrieci din portofoliu se numără grupurifinanciar-bancare precum Raiffeisen, Uniqa sau Vienna InsuranceGroup, investitorii imobiliari Europolis şi Sparkassen Immobilien,dar şi grupul OMV Petrom, care lucrează cu mai multe firme deavocatură de pe piaţa locală.

În condiţiile în care austriecii sunt printre cei mai mariinvestitori străini de pe piaţa locală, biroul din Bucureşti alSchoenherr a devenit cel mai mare din afara Austriei, având opondere de 12-13% din veniturile firmei.

"Din ce am observat, trăind printre investitori austrieci,consider că în următorii zece ani aceştia au cel mai mare potenţialde a investi în România. Marele val de investiţii străine s-a camterminat, ce a fost de vândut s-a vândut, astfel că austricii îşivor păstra poziţia şi din raţiuni istorice şi de mentalitate - eiau potenţialul cel mai ridicat de a ne înţelege", apreciazăGuţiu.

El face referire la faptul că Austria rămâne o ţară cu opopulaţie destul de puţin numeroasă, circa nouă milioane delocuitori, şi o suprafaţă mai redusă decât Transilvania, spreexemplu. "Austria, spre deosebire de alte economii, nu are altăşansă de a-şi creşte statutul de forţă economică în regiune decâtprin investiţii externe şi consolidarea celor existente", puncteazăGuţiu de la Schoenherr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO