Anuarul TOP 1000 Cele mai mari companii din România - 2019

 

 

Creşterea economică excepţională de 7% a Produsului Intern Brut în 2017 a fost determinată, cum era de aşteptat, de majorarea generalizată a cifrei de afaceri a celor mai mari companii din economia românească.

Aflat la a doua ediţie, Top 1.000 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri arată că poziţia celor mai mari companii devine în fiecare an tot mai puternică. Astfel, primele 1.000 de companii din România au înregistrat venituri de 670 de miliarde de lei în 2017, în creştere cu 13% faţă de anul anterior, în condiţiile în care cifra de afaceri pe totalul economiei, de circa 1.400 miliarde de lei, a crescut cu 10%.

Primele 1.000 de companii din România au avut o pondere de 47% în totalul cifrei de afaceri din economie, într-o uşoară creştere faţă de anul anterior.

Raţiunea de a publica un top al primelor 1.000 de companii din România apare astfel şi mai evidentă: analizând liderii, cele 1.000 de companii care reprezintă jumătate din economia românească, poţi determina factorii-cheie ai evoluţiei economice, poţi „demonta“ motorul creşterii.

Cele 1.000 de companii au aproape 1 milion de angajaţi, adică aproape un sfert din toţi angajaţii din economia românească. Aceasta înseamnă că restul de circa 400.000 de companii active, care îşi impart cealaltă jumătate a afacerilor, participă într-o măsură mai mare sau mai mică la construcţia unui ecosistem al economiei româneşti, care are în centrul său „nucleul” celor 1.000 de companii, liderii businessului românesc.

Cele 1.000 de companii sunt reprezentative ca structură pentru toată economia: domină firmele din comerţ (344), din industria prelucrătoare (374), transport şi depozitare (61), producţie şi furnizare de energie (51), informaţii şi comunicaţii (37).

Totuşi, la nivelul întregii economii, cifra de afaceri totală a întreprinderilor din comerţ este de trei ori mai mare decât a celor industriale.

Faptul că în top 1.000 sunt mai multe companii din industria prelucrătoare decât cele comerciale este un semnal bun pentru economia românească. Aceasta înseamnă că marii jucători sunt în producţie. Dezvoltarea întreprinderilor industriale care pun valoare adăugată peste resurse locale sau importate este condiţia esenţială pentru trecerea economiei româneşti de la statutul de ţară în curs de dezvoltare la statulul de ţară dezvoltată.

În jurul industriei se organizează celelalte servicii precum comerţul, transportul, distribuţia, tranzacţiile imobiliare, sănătatea sau hotelurile şi restaurantele.

Cu cât o ţară are o industrie mai puternică, cu atât poziţia sa în ecosistemul economic mondial este mai bună.

De altfel, primele 20 de companii din industria prelucrătoare au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 24% în 2017, până la 92 miliarde de lei. Această evoluţie a fost determinată de atragerea unor noi investitori în ultimii ani, precum Star Assembly, de la Sebeş (judeţul Alba), producător de cutii de viteză din cadrul gigantului auto german Daimler.

Creşterea cifrei de afaceri pentru primele companii din industrie a avut loc în condiţiile unei majorări a numărului de angajaţi de doar 9% în aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă practic o creştere a productivităţii cu 15%.

De fapt, în 2017 a avut loc o creştere a productivităţii generale pentru companiile din top 1.000, în condiţiile în care numărul de angajaţi al acestora a crescut cu doar 5% până la 992.000.

Preocuparea pentru creşterea productivităţii, adică obţinerea unei cifre de afaceri în creştere cu un număr egal de angajaţi sau cu o majorare a numărului de angajaţi mai mică decât cea a creşterii afacerii a fost de altfel o preocupare generală pentru toate afacerile.

Cei mai mari 20 jucători din industria alimentară şi băuturi, de exemplu, şi-au majorat afacerile cu 5%, până la 17 miliarde de lei, în timp ce numărul de angajaţi a crescut cu doar 1%.

În comerţ, primele companii şi-au majorat afacerile cu 11%, în timp ce numărul de angajaţi a crescut cu 6%, iar cele mai mari companii din agricultură au raportat afaceri mai mari cu 20%, la o creştere a numărului de angajaţi de doar 5%.

Totuşi există sectoare unde cifra de afaceri creşte doar dacă şi numărul de angajaţi creşte corespunzător. Este cazul celor mai mari companii din IT&C, unde cifra de afaceri a crescut cu 9%, până la 22 de miliarde de lei, iar numărul de angajaţi s-a majorat în mod similar tot cu 9%.

Sorin Pâslaru
redactorul-şef al Ziarului Financiar

 

Mai multe detalii puteţi citi în Anuarul TOP 1000 Cele mai mari companii din România – ediţia 2019.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 200 de lei, TVA inclus.

 



AFACERI DE LA ZERO