Anuarul 100 cele mai valoroase companii 2017

 

Ediţia a XII-a a Top 100 cele mai valoroase companii din România este cea mai interesantă din 2008 până în prezent. În sfârşit, anii neîntrerupţi de creştere economică se văd şi în rezultatele companiilor. În afară de creşterile de business, listările Medlife şi Digi au adus o lumină nouă asupra valorii de piaţă a celor mai puternice companii din România. De asemenea, au avut loc tranzacţii care au dat o nouă valoare multinaţionalelor care activează pe piaţa românească.

Topul 100 cele mai valoroase companii din România este un demers unic în mass-media românească şi chiar internaţională. Există topuri Fortune sau Forbes în care sunt listate companiile din punctul de vedere al valorii de piaţă, dar este vorba numai de companii cotate la bursă sau, în cazul Forbes, de o evaluare a averii unor oameni de afaceri.

Topul companiilor valoroase propune evaluarea companiilor necotate, în număr covârşitor pe piaţa românească. Astfel, numai 13 din cele 100 de mari companii sunt pe bursă.

Însă tocmai iniţiativa de a evalua companii necotate face mai interesant acest demers în momentul în care firme din top vin la bursă sau sunt tranzacţionate.

Este interesant că, spre deosebire de anii 2006-2008, când toată piaţa creştea, astăzi sunt paliere de creştere diferite şi chiar scăderi. Astfel, 16 companii au o valoare în scădere faţă de anul trecut, iar restul de 84 cresc.

Cea mai mare scădere a valorii, de 33%, a înregistrat-o Eximbank ca urmare a scăderii profitului şi a activităţii. Cea mai mare creştere, de 479%, o raportează Ursus Breweries, a cărei includere într-o tranzacţie la nivel regional i-a determinat o valoare de piaţă de cinci ori mai mare faţă de anul anterior. Cum se explică? Situaţia Ursus descrie perfect rezervele de EBITDA (profitul înainte de impozitare, amortizare şi dobânzi) pe care le au multinaţionalele pe piaţa locală.

Dintr-odată fabricile din România ale Ursus, care au fost vândute către japonezii de la Asahi, şi-au îmbunătăţit marja EBITDA de la 10% la 30%. Compania a fost practic pregătită pentru vânzare prin eliminarea unor costuri care până atunci păreau că trebuie incluse în cheltuielile de producţie.

La 30% EBITDA, pe care este probabil să le obţină majoritatea multinaţionalelor de pe piaţa locală, înseamnă că firmele străine, care rulează afaceri de 140 de miliarde de euro pe an, obţin EBITDA local de circa 40 de miliarde de euro pe an, sumă egală cu capitalul investit.

Listarea pe bursă a Medlife, la un multiplu de 12 ori EBIDTA a aruncat dintr-odată companiile necotate din România într-o altă ligă. Probabil că tot mai mulţi antreprenori români se gândesc acum că ar putea să deţină în continuare controlul, dar şi să acceseze o parte din averea creată în companii.

În top 10 cele mai valoroase companii sunt cinci companii listate. Dacă Hidroelectrica şi Dedeman, cum este de aşteptat, vor veni şi ele la bursă, încet-încet topul celor mai valoroase companii din România va fi tot mai uşor de făcut, pe baza capitalizării, iar bursa românească va conta cu adevărat pe pieţele financiare internaţionale.

SORIN PÂSLARU, redactorul-şef al Ziarului Financiar

Mai multe detalii în Anuarul 100 cele mai valoroase companii 2017.

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 100 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO