Anuar ZF Top Tranzacţii 2020, a XV-a ediţie - 2020

 

În mod neaşteptat, 2020 nu a fost atât de rău cum s-ar fi putut preconiza pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România. Ziarul Financiar a numărat de la începutul anului până în prezent (10 noiembrie 2020) 95 de tranzacţii, faţă de 139 de tranzacţii în 2019.

De obicei, Anuarul Top tranzacţii apare în luna martie a fiecărui an, dar evenimentele excepţionale din 2020 au amânat publicarea acestuia până în toamnă. În perioada martie - iunie, tranzacţiile s-au oprit în condiţiile în care ianuarie şi februarie 2020 fusesera luni fructuoase.

Pandemia a lovit o economie în plină creştere, cu multe deal-uri “pe ţeavă” şi a schimbat complet tabloul, atât în ceea ce priveşte interesul jucătorilor, cât şi la nivelul multiplilor de evaluare şi a perspectivelor de creştere pentru companii/sectoare.

Anuarul prezintă separat anii 2019 şi 2020, cu 139 de tranzacţii în 2019, respectiv 95 de tranzacţii până în prezent anul acesta.

Recapitulând 2019, va rămâne marcat de runda de finanţare a UiPath de peste 500 milioane euro, care a evaluat compania la 7 miliarde euro, de preluarea de către Eximbank, o bancă de stat, a unei bănci private, Banca Românească, de la greci, şi de trecerea ProTv de la americani în mâinile fondului de investiţii ceh  PPF.

În plus, în 2019 s-a perfectat şi vânzarea Sidex Galaţi, de la indienii Mittal Steel către indienii de la Liberty Steel. De asemenea, elveţienii de la Sika au preluat pentru 140 milioane euro Adeplast, una dintre cele mai mari firme de materiale de construcţii cu capital privat românesc.

În rest, în 2019, tranzacţiile mari au fost de birouri, de spaţii comerciale sau în energie. Spaţiile de birouri, spaţiile logistice, centralele solare sau eoliene sunt până la urmă commodities, adică mărfuri fără brand. Poate că în ceea ce priveşte birourile, poziţionarea este cea care le face speciale, să iasă din rând.

Tranzacţiile bornă ale anului 2020, chiar dacă nu sunt cele mai mari, sunt trei: preluarea activităţilor de distribuţie şi producţie a energiei electrice CEZ România de către grupul australian Macquarie, vânzarea diviziei de oţel a Teraplast către irlandezii de la Kingspan şi tranzacţia anunţată recent pe piaţa telecom prin care Orange preia divizia de fix a Telekom.

Cele trei companii sunt companii cheie în sectoarele lor, iar faptul că australienii, irlandezii şi francezii vin cu zeci şi sute de milioane de euro în economia românească este de bun augur, mai ales în această situaţie foarte complicată.

Macquaire este un fond de investiţii care are în administrare zeci de miliarde de dolari şi intrarea României pe radarul acestui tip de companii, care se uită în special la deal-uri foarte mari, înseamnă că încet-încet economia românească începe să îşi facă loc, să iasă din statutul de periferie.

De altfel, piaţa de capital locală a căpătat statutul de emerging market în toamna anului 2020 şi nu întâmplător o tranzacţie de pe bursă prin care fonduri de pensii şi alţi investitori au preluat 3% din OMV Petrom, de la Fondul Proprietatea pentru 115 milioane euro, este în primele 10 tranzacţii din 2020.

În top 20 al celor mai mari tranzacţii din 2020, ianuarie - octombrie, sunt 5 active din energie (CEZ, 3% din Petrom, 40 de câmpuri petroliere ale Petrom, 20% din 7 parcuri eoliene Vestas, 25% din transportatorul de gaz din Republica Moldova) şi 3 din agricultură (Intercereal, o fermă din Buziaş şi 40 de hectare în Arad) ceea ce arată că resursele naturale din abundenţă în  România îşi spun cuvântul şi în piaţa de tranzacţii. În rest, se vând în continuare puternic spaţiile de birouri, trecând de la mari jucători la alţi mari jucători. Rămâne de văzut care este viitorul marilor clădiri de birouri în noul context.

Este important însă că interesul pentru activele româneşti nu s-a diminuat şi piaţa şi-a revenit mai repede decât se aşteptau mulţi. Din acest punct de vedere, 2020 nu seamănă cu criza din 2008-2009, când revenirea a fost mult mai lentă.

Sorin Pîslaru,
în argumentul Anuarului Cei mai mari jucători din economie 2020, a XV-a ediţie

 

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 200 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO