Anuar Cei mai mari jucători din economie, ediţia a XV-a - 2020

 

În 2019, creşterea economică a rămas la acelaşi nivel de 4,1% ca în 2018, iar menţinerea pe plus a economiei într-un ritm ridicat a fost determinată de evoluţii bune ale celor mai mari jucători din economie.

Anuarul Cei mai mari jucători din economie şi-a propus încă de la prima ediţie, în 2006, să surprindă dintr-o privire evoluţia celor mai importante sectoare economice, oglindită de datele primilor jucători.     

Astfel, este prezentată evoluţia cifrei de afaceri, a profitului net, al numărului de angajaţi pentru primele 10 companii din circa 80 de sectoare de activitate, de la petrol, energie electrică, constructori, metalurgie şi până la fonduri de investiţii, firme de avocatură şi de publicitate.

„Filosofia” contrucţiei acestui anuar este de a identifica în fiecare an cine contează cu adevărat în economie pe un anumit sector de activitate. Un top al primelor 1.000 de companii în ordinea descrescătoare a cifrei de afaceri, care au o pondere de aproape jumătate din cifra de afaceri totală din economie, pe care de altfel Ziarul Financiar îl publică, paradoxal, poate oferi o imagine insuficientă asupra evoluţiilor din business.

Aceasta pentru că actori importanţi ai businessului românesc, precum firme de avocatură, firme de audit sau alte tipuri de sectoare din economie, unde cifrele de afaceri sunt mai reduse, nu ar apărea în topul marilor jucători din economie.

Obiectivul anuarului Cei mai mari jucători din economie este pentru ca oricine vrea să ştie dintr-o privire cine sunt cei care fac jocurile într-un anumit sector economic - bere, ciment, transport, leasing, asigurări, bănci - să se poată orienta imediat.

De asemenea, prin indicarea acţionariatului se poate construi şi o imagine despre cine şi din ce ţări controlează cei mai mari jucători din businessul românesc.

Anul 2019 a fost un an bun pentru cei mai mari jucători pe piaţa petrolului pentru că preţul pe baril şi-a revenit. Cifrele de afaceri au crescut şi, în general, profiturile s-au consolidat, în schimb numărul de angajaţi este în scădere ca urmare a presiunii pentru productivitate. De asemenea, în sectorul energiei electrice, companii precum Enel, Electrica, E.ON sau Cez Vânzare şi-au majorat cifra de afaceri cu 10-20%, semn că piaţa de energie este în continuare atractivă pentru investitorii străini.

Retailul a mers cu vântul creşterilor de salarii din pupa, astfel încât 2019, anul de dinaintea pandemiei, va rămâne probabil un reper pentru ultimul deceniu ca şi nivel al cifrei de afaceri şi profiturile obţinute. Din păcate, niciun jucător român mare nu este prezent în top 10 cei mai mari retaileri alimentari, unde merg în galop Kaufland, Carrefour şi Lidl.

Şi pentru sectorul bancar a fost un an bun, cu creşteri de active de 10-15% în medie. Primele şase bănci au înregistrat profituri nete de peste 500 milioane de lei fiecare, anul precedent fiind de altfel un an istoric excepţional din punct de vedere al profiturilor pentru sistemul bancar românesc.

Cifrele finale de bilanţ ale companiilor încă nu au fost publicate de Ministerul de Finanţe, însă, din datele strânse pe baza chestionarelor, reiese că în general businessul românesc a fost surprins de noua criză într-o fază bună, de creştere profitabilă. Rămâne de văzut dacă această situaţie favorabilă va reuşi să mai amortizeze din şocul trecerii la noua eră economică.

Sorin Pîslaru,
în argumentul Anuarului Cei mai mari jucători din economie 2020, a XV-a ediţie

 

Ediţiile print sunt valabile în limita stocului disponibil. În cazul în care stocul se epuizează va fi livrată ediţia electronică.

Comandă anuarul mai jos la preţul de 200 de lei, TVA inclus.



AFACERI DE LA ZERO