Analiză

Vanzarile de arme: cand e rau, pentru aparare, cand e bine, pentru distractie

09.08.2001, 00:00 664



Comertul cu arme este o afacere care merge bine indiferent de conjunctura economica, spun cei care lucreaza in bransa.

Explicatia este simpla : atunci cand lucrurile merg bine si oamenii au bani, cei care si-au dorit mereu o arma au posibilitatea sa o cumpere. Atunci cand mediul economic nu este favorabil, si lumea nu are bani, ai nevoie de o arma de autoaparare.

La prima vedere, vanzarea de arme cu amanuntul pare cea mai profitabila afacere. Sistemul special de impozitare, accizele si cheltuielile cu amenajarea unui spatiu pentru comercializarea armelor mult mai mari decat in alte domenii sunt insa factorii care scad destul de mult rentabilitatea unei astfel de afaceri.

Cate arme se vand in Romania prin magazine? Este destul de greu de stiut, mai ales ca patronii unor astfel de magazine nu doresc sa furnizeze aproape nici o informatie referitoare la afacerea lor. "Nu este un domeniu secret, ci doar destul de inchis", spune directorul magazinului de arme NG International.

In Romania exista 50.000 de permise de arma pentru vanatori si peste 100.000 de permise pentru detinerea de sisteme cu gaze, conform unor surse de pe aceasta piata.

In Bucuresti functioneaza in jur de 10 magazine de arme, dintre care doar 5 cu regim complet (care pot comercializa atat arme cu regim special cat si fara un astfel de regim). Fiecare magazin se adreseaza unei anumite categorii de clienti si trebuie sa aiba personal foarte bine pregatit in domeniu.

Un magazin care merge bine, poate vinde intr-o zi doua pistoale si trei pusti, care inseamna peste 100 de milioane de lei, spune administratorul unui astfel de magazin.

Unul din magazinele mari de comercializare a armelor in Bucuresti este Hunter Vip. Societatea Hunter Vip SRL s-a infiintat in 1994 si are ca obiect de activitate comercializarea articolelor de vanatoare si a mijloacelor de autoaparare.

Prin produsele si serviciile oferite, Hunter Vip se adreseaza unor clienti cu o anumita pozitie sociala, spune Radu Sima, gestionar al magazinului.

"Cand am deschis magazinul, in 1994, se formase o coada imensa. Oamenii, veniti pregatiti cu permisele de arme, isi cumparau mai multe arme, pentru ca, inainte de 1989 nu avusesera aceasta posibilitate", spune Sima.

Afacerea merge bine in special datorita celor pasionati de arme, din partea carora cererea este foarte mare, si mai putin datorita clientilor intamplatori care vor sa isi cumpere o arma.

"Avem clienti care au deja 10-12 arme de vanatoare. In plus, mai mult de jumatate din clientii nostri vor modele deosebite, ale caror preturi pot ajunge la 100 de milioane de lei".

Principalele produse vandute de Hunter Vip sunt pistoalele cu gaze, urmate de armele de vanatoare si armele cu aer comprimat.

In alte magazine, armele de autoaparare se vand mai bine decat cele de vanatoare. "In prezent, 70% din vanzarile noastre sunt din arme de autoaparare si restul arme de vanatoare. Vanzarea acestora din urma este puternic influentata de factorul sezonier si astfel incepe sa mearga mai bine dupa 15 august, cand se deschide sezonul de vanatoare", spune Ioan Paul director al firmei NG International, magazin care comercializeaza pistoale si arme cu aer comprimat si accesorii de vanatoare.

Succesul unui astfel de magazin depinde de mai multi factori, iar cei care lucreaza in bransa spun ca si pozitionarea este foarte importanta. "Am renuntat la comertul cu arme pentru ca nu mergea deloc, cel mai probabil din cauza pozitionarii", spune Aura Oata de la magazinul Atec, cu sediul in Dorobanti.



Un pistol de politist german: 9 mil.lei

Preturile armelor variaza intre 3,3 si 5,5 milioane de lei in cazul pistoalelor de autoaparare cu gaze, 1,5 si 7 milioane in cazul pistoalelor cu aer comprimat, iar in cazul armelor de vanatoare preturile pornesc de la 11 milioane de lei si pot ajunge pana la 85-90 de milioane.

De exemplu, un revolver Walther PP, model 1936 costa in jur de 10,5 milioane; Walther P 88, arma de seviciu a politistului german, se poate cumpara din Romania cu 9 milioane de lei.

O carabina semiautomata browniana , varianta normala sau lux, poate ajunge de la 70 la 100 de milioane, in timp ce armele de vanatoare "normale", care nu sunt foarte sofisticate sunt 20 de milioane de lei.

Armele procurate pe cale legala nu pot fi folosite pentru scopuri "necurate"

fara ca autorii sa fie prinsi. Aceasta pentru ca fimele care aduc in tara arme, pe baza licentelor de import, inregistreaza in vama seria si calibrul fiecarei arme, si ulterior, la vanzarea prin magazin, acestea sunt trecute pe permisul de arma. In plus, datorita modului de confectionare a armelor, nu exista doua tevi identice, deci nici doua arme identice.



Pistoalele cu glont, doar diplomatii, tiristii si cei cu functii

In functie de reglementarea legala, armele pot fi clasificate in doua categorii: fara regim special sau cu regim special. In prima categorie se incadreaza armele fara pulbere, spray-uri lacrimogene, pistoale sau pusti cu aer comprimat care nu sunt folosite pentru autoaparare.

In cea de-a doua categorie se incadreaza armele de foc, reglementate de Legea 17/1996. Aici intra armele militare pentru dotarea fortelor armate, armele de tir, cu glont sau cu alice, recunoscute de catre Federatia Romana de Tir, armele de vanatoare cu glont, cu alice sau mixte, armele confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, armele ascunse, astfel fabricate sau confectionate incat existenta lor sa nu fie vizibila, armele de panoplie si de recuzita facute inofensive.

In Romania, doar trei categorii de persoane pot detine pistol cu glont : membrii personalului misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare si ai reprezentantelor organizatiilor internationale interguvernamentale acreditate in Romania, cu conditia reciprocitatii, persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, daca pentru paza sau autoaparare este necesar sa detina si sa poarte o asemenea arma si sportivii tiristi pentru arme potrivite scopului lor.

Pentru achizitionarea unei arme de foc este necesar un permis de port-arma, eliberat de politie. Pentru cumpararea unui pistol cu aer comprimat de exemplu, este necesar doar cazierul, un certificat medical care sa ateste sanatatea psihica si ca persoana sa aiba peste 18 ani.



a€o?iganii cu mertanea€? cauta automate

O alternativa la cumpararea pe cale legala a armelor o reprezinta cele fara serii, ale caror preturi variaza intre 100-200 de dolari si pot ajunge la cateva mii si zeci de mii de dolari pentru armele automate sau pistoalele mitraliera, sustine un student din Arad care are contacte pe aceasta piata.

Seriile sunt sterse ca sa nu mai poata fi identificata sursa de provenienta si sa li se piarda urma. Cea mai mare parte a acestor arme sunt "cu glont pe teava", detinerea lor fiind ilegala, cu exceptia celor trei categorii de persoane prevazute de lege.

Una dintre zonele cele mai active din acest punct de vedere il reprezinta zona de vest a tarii, mai exact granita cu Ungaria, in special orasele Arad si Timisoara.

In ultima perioada insa situatia s-a mai complicat datorita activitatii mai sustinute a politiei, astfel ca timpul de asteptare pentru procurarea armelor este mai mare, putand ajunge la cateva saptamani pentru o arma mai puternica.

Pentru procurarea unei arme de pe piata neagra este insa nevoie si de cunoasterea unei persoane din interior. Principalii clienti sunt, potrivit surselor de pe aceasta piata, "tiganii cu mertane".

"Vin des la noi tigani care cauta automate, dar n-are cine sa le dea", afirma si Radu Sima, gestionar la Hunter Vip.

O alta varianta a pietei negre o reprezinta vanzarile de arme de foc care pot fi vandute legal, insa potentialii clienti nu indeplinesc conditiile cerute (exemplu: persoanele cu cazierul patat). Acestia legal nu au voie sa detina arme de foc si sunt nevoiti sa si le procure cu un pret mult mai mare de pe piata neagra.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO