Analiză

Vacanţa de 1 Decembrie, un business de 5 mil. euro pentru pensiunile din Valea Prahovei şi Braşov

Vacanţa de 1 Decembrie, un business de 5 mil. euro pentru pensiunile din Valea Prahovei şi Braşov

Autor: Mirabela Tiron

03.12.2011, 09:56 599

Sfârşitul de săptămână prelungit datorită zilei de 1 Decembrie va aduce în conturile proprietarilor de pensiuni şi restaurante din Valea Prahovei şi Braşov circa 4-5 milioane de euro, cererile de cazare din staţiunile montane din aceste zone dublându-se în ciuda preţurilor semnificativ mai mari.

Astfel, cele 23.000 de locuri de cazare sunt ocupate aproape în totalitate în perioada 1 - 4 decembrie, deşi sunt şi unii turişti care au preferat să plece în city breakuri în oraşe europene, unde se organizează târguri de Crăciun, decât să lase aproape 200 de euro pentru câteva zile la Braşov sau pe Valea Prahovei.

"Toate camerele au fost rezervate cu o săptămână înainte, faţă de un weekend obişnuit, când pensiunea funcţionează doar la jumătate din capacitate. Este o ocazie specială ziua de 1 Decembrie care ne ajută să plătim facturile la utilităţi din veniturile încasate", a declarat Oana Ivan, proprietara pensiunii New Aosta Garden din Sinaia, cu o capacitate de 18 locuri în 8 camere. Tariful pe noapte la cazare este de 120 de lei. Proprietara pensiunii din Sinaia a declarat că cei mai mulţi turişti au rezervate camere de joi până duminică, în tariful de cazare nefiind inclusă şi masa. Dacă se ia în calcul un preţ de 200 de euro de persoană, pentru masă şi cazare, încasările proprietarilor de pensiuni, hoteluri şi restaurante din cele mai cunoscute staţiuni de pe Valea Prahovei şi Braşov s-ar putea ridica la 4-5 milioane de euro, luând în calcul 23.000 de turişti cazaţi, potrivit estimărilor ZF.

Iulian Gavrilov, 28 de ani, inginer, susţine că în weekend-ul acesta va merge la Sinaia împreună cu prietena lui. El a alocat pentru două nopţi de cazare la o pensiune de trei margarete un buget de 350 de lei (81 de euro), iar pentru masă între 300 şi 400 de lei (92 de euro). Acesta este sejur "low-cost", dacă se ia în considerare că la unele pensiuni de patru margarete doar cazarea pe două nopţi ajunge la 700 de lei (160 de euro).

Valea Prahovei şi Braşov pun la dispoziţie aproape 23.000 de locuri în pensiuni şi hoteluri clasificate, pe care proprietarii le închiriază cu ocazia Zilei Naţionale a României la tarife de câteva ori mai mari faţă de un week­end normal din an.

"Pentru weekend-ul cu 1 Decembrie am vândut cu peste 20% mai multe pachete de vacanţă faţă de un weekend obişnuit în staţiunile montane din România. Cele mai căutate pachete au fost cele de pe Valea Prahovei şi zona Bran-Moeciu", a declarat Marius Usturoiu, directorul general al agenţiei de turism Mareea Comtur, specializată pe vacanţele interne.

El susţine că românii care au ales să petreacă mini-vacanţa în ţară se vor caza la pensiuni sau la hoteluri de trei-patru stele la munte. "Cererea mai mare pentru pachetele de week­end-ul acesta se va vedea bineînţeles şi în încasările agenţiei. Nu pot preciza valoarea încasărilor", a precizat Marius Usturoiu.

Bianca Filip, proprietara pensiunii Arnica din Moeciu, a declarat că deşi pensiunea a fost deschisă abia în decembrie anul trecut, toate camerele au fost rezervate pentru weekend-ul acesta.

"La tariful de 160 de lei pe noapte, toate cele 24 de camere duble s-au rezervat", a declarat Bianca Filip.

Pe de altă parte, Mircea Vladu, directorul general al agenţiei de turism Prestige Tours, parte din grupul Happy Tour, a declarat că deşi s-a văzut o creştere a vânzărilor pe vacanţele de weekend în staţiunile montane, cel mai mare interes a fost pentru pachetele de tip city-break în oraşele din străinătate în care se organizează pieţe de Crăciun.

"Încasările s-au dublat pentru vacanţele din weekend-ul cu 1 Decembrie, în ceea ce priveşte pachetele de tip city break în oraşele din străinătate cu pieţe de Crăciun. Mulţi români şi-au luat şi vineri liber pentru a putea merge într-o mini-vacanţă în străinătate", a spus Mircea Vladu, reprezentantul agenţiei de turism Prestige Tours.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO