Analiză

Vă mai amintiţi cât costa un litru de benzină la începutul crizei? 2,8 lei, de două ori mai puţin ca acum. De atunci Petrom a făcut profituri de 1,2 mld. euro

Vă mai amintiţi cât costa un litru de benzină la începutul crizei? 2,8 lei, de două ori mai puţin ca acum. De atunci Petrom a făcut profituri de 1,2 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu

13.08.2011, 08:32 3334

Un litru de benzină a ajuns să coste în aceste zile 5,4 lei, cu aproape 90% mai mult faţă de prima zi a anului 2009, primul de recesiune al României după prăbuşirea Lehman Brothers, când un litru costa 2,87 lei.

La motorină lucrurile nu stau mult diferit, aşă că dacă în prima zi a anului 2009 un litru costa 3,17 lei, acum unul se cumpără din benzinării cu 5,37 lei, adică cu 70% mai scump.

Aceste scumpiri semnificative au venit în contextul în care o bună parte din populaţia României a fost afectată de concedieri, tăieri de salarii, creşteri de taxe, lucruri care au dus în final şi la scăderea consumului de carburanţi. De altfel, piaţa carburanţilor a păşit deja în cel de-al treilea an de recesiune, volumele vândute prin benzinării continuând să scadă cu circa 5% în prima jumătate a anului, potrivit celor mai recente date primite din partea companiilor petroliere.

Pe de altă parte, deşi în mod normal o scădere a cererii ar fi trebuit să fie însoţită de o scădere a preţurilor, pe plan internaţional barilul de petrol a ajuns în aceste zile la peste 110 de dolari pe baril. În primele zile din 2009 acesta atingea pragul de 34,2 dolari din cauza recesiunii care începea să se propage la nivel mondial după căderea Lehman Brothers.

Potrivit estimărilor Petrom, cea mai mare companie din România, volatilitatea va fi caracteristica de bază a anului acesta după ce săptămâna care stă să treacă a debutat cu picajul pieţelor financiare internaţionale din cauza retrogradării ratingului SUA. Astfel, este puţin probabil ca media barilului de petrol să coboare sub 90-110 de dolari pe baril.

Deşi piaţa locală a reacţionat negativ la tot ceea ce s-a întâmplat pe plan internaţional, iar noile evenimente nu fac altceva decât să arunce o nouă umbră asupra revenirii economie fragile, companiile petroliere raportează rezultate record.

Grupul Petrom, liderul pieţei petroliere locale, a avut în primul semestru al anului un profit net de 417 milioane de euro şi vânzări de 2,4 miliarde de euro. Câştigul companiei petroliere este cu mai mare decât cel raportat în tot anul 2009 şi apropiat de nivelul record de 520 de milioane de euro raportat în tot anul trecut. Astfel, cumulat în perioada 2009-2010 şi în primul semestru din 2010, profitul companiei a ajuns la peste 1,2 miliarde de euro.

“Duminică (7 august) am scăzut preţurile la pompă, dar azi barilul de petrol este din nou la 110 dolari”, spunea Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom odată cu anunţarea rezultatelor financiare ale companiei în primul semestru. Tot ea spunea că în primul semestru cotaţiile internaţionale la benzină şi motorină au crescut cu 26%, în timp ce la pompă, în lei, impactul s-a resimţit cu 10-11%. Mai mult reprezentanţii Petrom au explicat în mai multe rânduri că politica lor de preţuri ţine cont de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, dar este corelată şi cu situaţia din România, piaţa locală fiind în continuare la coada clasamentului european în ceea ce priveşte preţurile la pompă. Totodată, dincolo de impactul favorabil al scumpirilor în rezultatele Petrom, şi măsurile de tăiere a costurilor au jucat un rol important, cea mai recentă dintre ele fiind închiderea rafinăriei Arpechim.

Petrom nu este însă singura companie care a avut de câştigat de pe urma scumpirilor pe o piaţă în scădere.

Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului petrolier Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 179,6 milioane de lei (42,7 milioane de euro), faţă de pierderile de 844,1 milioane de lei (200,9 milioane de euro) pe care le avea în primul semestru din 2009. Diferenţa majoră a făcut-o trecerea pe profit din activitatea financiară în contextul în care pe partea de exploatare rafinăria de la malul mării a continuat să înregistreze pierderi. Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a ajuns la 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), în creştere cu 39% comparativ cu primul semestru al anului trecut.

Celelalte companii petroliere active pe plan local însă nu şi-au anunţat rezultatele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO