Analiză

Un an de la anunţul care a împins economia înapoi în recesiune după ce guvernul fusese incapabil să restructureze sectorul de stat

Un an de la anunţul care a împins economia înapoi în recesiune după ce guvernul fusese incapabil să restructureze sectorul de stat

Un an de la anunţul care a împins economia înapoi în recesiune după ce guvernul fusese incapabil să restructureze sectorul de stat

Autor: Razvan Voican

05.05.2011, 23:56 1214

Majorarea cotei unice, ma­jorarea TVA, ma­jo­ra­rea concomitentăa TVA şi a cotei unice, tă­ierea salariilor, tăie­rea pensiilor,majorarea impozitului pe profit - variante peste variante serosto­go­­liseră în ultimele zile în me­dia. Au­to­­rităţile lenegau neconvingător, me­diile de afaceri începeau să aibăfri­soane, dar emisarul FMI Jefrrey Franks îşi păstra zâmbetullarg.

Preşedintele Traian Băsescu nu zâm­bea însă când televiziunileau în­ce­put trans­misiunea în direct de la Cotro­ceni de dupădiscuţia finală cu delegaţia Fondului Monetar.

Soluţia aleasă cade sec: de la 1 iunie sa­lariile din sectorulbugetar scad cu 25%, pensiile se reduc cu 15%, ajutorul de şomajscade tot cu 15%. Alegerea tă­ierii abrupte a salariilor esteprezentată în contrast cu o alternativă terifiantă, denu­mită"varianta neîn­cre­derii": creşterea TVA de la 19 la 24% şi a coteiunice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor însectorul bugetar cu 20%.

Era preţul aruncat în spinarea econo­miei după mai bine de un anîn care gu­ver­nul Boc se dovedise inca­pabil să pu­nă stavilăcreşterii chel­tu­ielilor buge­tare şi adâncirii deficitului,pierzân­du-se în discuţii nesfârşite pe măsuri paliative şipro­grame de relansare economică ră­mase pe hârtie.

Mediul de afaceri trebuia să fie fericit că fusese evitatăopţiunea majorării TVA. Şi a fost cât de cât, chiar dacă im­pac­tulasupra consumului era puternic, dar numai până la sfârşitul luniiiunie, când s-a ajuns tot la un fel de "variantă a neîn­crederii"prin majorarea dramatică a TVA cu cinci puncte procentuale, până la24%.

Tăierea salariilor din sectorul buge­tar venea tocmai într-unmoment în care eco­nomia începuse să dea ceva semne de re­venire şimajoritatea oamenilor de busi­ness şi a bancherilor aşteptauadevă­rata relansare în semestrul al doilea. Dar n-a fost săfie.

Culmea, nici FMI - care optase pentru majorarea taxelor - nu avrut să-şi asume reducerea salariilor cu 25%.

Băsescu şi-a asu­mat însă întreg pro­gra­mul, care beneficia şide susţinerea BNR prin guver­na­torul Mu­gur Isărescu, careparticipase la toate discuţiile.

Decizia venea în contextul în care mai la sud, în Grecia,pierderea credibi­li­tă­ţii externe zdruncina o ţară întreagă carese vedea nevoită să aplice tăieri du­re­roase în încercarea de aevita colapsul fi­nanciar şi economic. Automat, compa­niile auînceput să-şi reso­cotească planurile de vânzări, ban­cherii auînceput să pregătească restruc­tu­rarea creditelor acordateangajaţilor buge­tari şi să pună bani deoparte pentru pro­vizioane.Dintr-o dată, tot scenariul re­lansării din semestrul al doilea aîn­ce­put să se fi­su­reze, iar pesimismul îşi pro­iecta din noufaţa întunecată asupra economiei.

Adevăratul şoc a venit însă două luni mai târziu: soluţiatăierii pensiilor a picat la Curtea Constituţională, bugetul aveane­voie urgentă de banii de la FMI, aşa că la sfârşitul lunii iuniea picat trăsnetul, aruncând în aer promisiunea din mai "nu mă­rimtaxele": TVA creşte de la 1 iulie de la 19% la 24%.

Şi aşa s-a scris istoria recăderii econo­miei în recesiune.

Da, cheltuielile bugetare au început să scadă, încasărilestatului au început să creas­că, banii de la FMI şi ComisiaEuro­pea­nă au continuat să vină în România, băn­cile au finanţatstatul pe măsura ne­voi­lor, însă căderea economică s-a totagravat.

Datele oficialeurmează să probeze săptămâna viitoare vestea trecerii pe creştereîn trimestrul I din 2011. Încă o dată speranţele economiei se ducspre a doua jumătate a anului.

Consumul a căzut de la o lună la alta, cre­ditul s-a prăbuşit,investitorii au fugit de pe bursă, inflaţia a intrat pe o pantăas­cen­dentă, companiile au recurs la con­cedieri pentru a-şiajusta cos­tu­rile, multe au tras obloa­nele.

"Dezastru" a fost cuvântul care a ţâşnit de pe buzeleantre­prenorilor când au au­zit de majorarea TVA. Chiar şiminis­trul de fi­nanţe de la acea vre­me Sebastian Vlădes­cu acalificat măsura drept o "eroare economică", deşi îşi puse­sesem­nătura pe ordonanţa de ur­genţă. BNR nu a contestat-o, deşi i-aspul­berat ţinta de inflaţie pe cel puţin doi ani.

Rezultatul sta­tis­tic: economia a scăzut în 2010 pentru aldoi­lea an la rând, cu încă 1,3% după căderea de 7% din 2009, iarRo­mâ­nia a rămas singura ţară mem­bră a UE din regiune prinsă înmlaştina recesiunii.

Astăzi, FMI se declară mulţumit de "stabilizarea" economiei,România a evo­luat la un tip de acord preventiv cu in­sti­tuţiafinanciară de la Washington, însă în lumea reală sentimentulredresării nu-şi găseşte mult suport printre oamenii debusiness.

Creditarea continuă să scadă, in­fla­ţia tre­ce de 8%, dobânzilela euro in­tră pe o pantă ascendentă din cauza influenţelorex­terne, comerţul cu amă­nuntul rămâne pe minus, doarexpor­tu­rile rămân să tra­gă economia afară din recesiune.

Salariile bugetarilor au fost tăiate, dar pierderile din marilecompanii de stat nu au dispărut, ba chiar continuă să creas­că înunele cazuri. Statul nu a fost ca­pabil să elimine arieratele,agravând ast­fel blocajul financiar, şi de-abia acum în­cearcă săstrângă o situaţie exactă a fac­turilor neplătite, motiv pentrucare rapor­tă­rile statistice către Bruxelles au devenit subiect descandal de presă.

"Anul care a trecut (ultimele 12 luni - n. red.) a fost un an dereducere a con­su­mului şi un an de scădere pentru economie înansamblu. A fost un an dificil atât pentru retaileri, cât şi pentrurestul lumii. Pentru ce a rămas din acest an eu am preconizat orevenire pe final şi sper să am dreptate", spune Alexandru Vlad,director executiv al Selgros Cash&Carry România.

Lovitura dată consumului este greu de estimat cu precizie, însăse învârte la cel puţin două miliarde de euro. France Tele­com,proprietarul Orange, a avansat pen­tru 2010 un impact de 1,8 mld.euro re­zultat din tăierile de salarii plus majorare de TVA, pefond de recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO