Analiză

Ultimele miscari in culisele privatizarii Petrom

01.03.2004, 00:00 43



Miscarile de culise pentru "petirea" Petrom, cel mai valoros activ din portofoliul statului, nu s-au incheiat. Polonezii de la PKN Orlen si grupul ungar MOL inca se curteaza pentru o eventuala fuziune, care ar putea fi anuntata in aprilie, in timp ce rusii de la Lukoil cauta din umbra un "culoar de intrare" in afacerea Petrom, din care spera sa rupa suficient pentru a deveni jucatorul dominant al pietei petroliere din Europa Centrala si de Est. Mai este o luna pana la depunerea ofertelor finale pentru o tranzactie estimata la peste 1 mld. $, afacere pe care premierul Adrian Nastase s-a angajat in fata sefilor Uniunii Europene sa o transeze pana la finele lunii iunie. Potrivit ultimelor informatii, nu a fost primita nici o notificare oficiala privind formarea unui consortiu sau a depunerii unei oferte comune din partea investitorilor pe adresa Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).



In cursa pentru preluarea a 51% din actiunile Petrom au mai ramas sapte companii - Occidental (SUA), Gazprom (Rusia), casa de comert elvetiana Glencore si patru companii cu veleitati de expansiune regionala - OMV (Austria), MOL (Ungaria), PKN Orlena (Polonia) si Hellenic Petroleum (Grecia).





Americanii sau rusii?



Vizita in SUA a lui Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, din vara lui 2003 a adus cateva luni mai tarziu la startul privatizarii Petrom patru companii americane - Halliburton (care a candidat in consortiu alaturi de Tender SA si firma britanica Regal Petroleum), ConocoPhilips (a treia corporatie petroliera americana si in primele sase din lume), Alon si Occidental. Pe rand, companiile americane s-au retras, lasand in urma o singura companie motivata - Occidental. Aceasta este una dintre cele mai profitabile companii petroliere din lume raportate la barilul de titei extras, iar interesul sau pentru Petrom pare pentru multi specialisti bizar, in conditiile in care Occidental nu deruleaza operatiuni curente in Europa.



Dar, surse implicate in procesul de privatizare afirmau recent ca Occidental este pregatita sa plateasca "cu banii jos" preluarea Petrom, fara sa impuna conditii pentru preluarea numai a anumitor active de la Petrom, asa cum au cerut insistent alti investitori.



Sursele citate mai precizeaza ca Occidental este interesat de activele Petrom din perspectiva titeiului caspic, care va fi transportat si prelucrat in Europa. Occidental este o companie petroliera independenta, cu sediul la Los Angeles (California), care activeaza cu predilectie in zona upstream (explorare si productie proprie).



Pentru tranzactia cu Petrom, compania americana este consiliata de catre casa de avocatura Musat si Asociatii, una dintre cele mai mari de pe piata locala.



Occidental, ca o companie americana cu o pozitie solida in industria de profil, este vazut pe piata ca un candidat ideal in tranzactia cu Petrom, agreat din punct de vedere politic de autoritatile de la Bucuresti, cu alte cuvinte un candidat "politically corect".



Din acest punct de vedere, concernul gazier rus Gazprom este vazut atat de unii specialisti, cat si de unii oficiali, ca avand o pozitie mult mai puternica la privatizarea distributiei de gaze comparativ cu cea a Petrom.



Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, are vanzari anuale de pana la 20 mld. $ si este unicul exportator de gaze catre piata romaneasca, unde acopera circa 30% din cerere.



Consultanta juridica a Gazprom pentru tranzactia de la Petrom este asigurata de catre casa de avocatura Racoti & Predoiu.





Fitch: Pentru PKN, afacerea Petrom e mai buna decat Unipetrol



Agentia internationala de rating Fitch a acordat, saptamana trecuta, companiei petroliere poloneze PKN Orlen calificativul BBB, insotit de perspectiva negativa.



Potrivit agentiei Fitch, calificativul indica o restructurare lenta a grupului PKN, un nivel relativ ridicat a bazei de costuri operationale, precum si profilul pe termen scurt a datoriilor companiei. Pe de alta parte, perspectiva arata ca PKN in dorinta sa de a se implica in consolidarea pietei petroliere regionale ar putea face achizitii, care sa deterioreze profilul sau financiar, in timp ce integrarea achizitiilor facute si realizarea de sinergii ar putea fi un proces de durata, mai noteaza analistii Fitch, cea mai mare agentie de rating europeana.



Potrivit acestora, achizitia companiei cehe Unipetrol de catre PKN i-ar inrautati situatia financiara datorita rentabilitatii slabe a operatorului ceh si a raportului mare dintre nivelul brut al datoriilor si castigul anual inaintea platii dobanzilor, taxelor, includerea deprecierii si amortizarilor (EBITDA). Analistii Fitch sustin ca din aceasta perspectiva, Petrom este mai atractiv pentru PKN fata de Unipetrol.



Petrom este vazut ca un activ valoros pentru PKN , datorita operatiunilor puterncie din domeniul upstream - o productie petroliera de 5,8 mil. tone pe an, o rezerva de titei cu o durata de viata estimata la 13 ani, o productie de gaze si cu o pozitie puternica pe piata distributiei de carburanti.



Data fiind anvergura Petrom, PKN ia in calcul depunerea unei oferte in cadrul unui consortiu de investitori.



PKN este pe lista scurta a investitorilor atat la Unipetrol (pachetul ofertat fiind de 63%), cat si la Petrom (pachet ofertat de 51%). In aceeasi situatie este si grupul petrolier ungar MOL.



Potrivit unor informatii din piata, PKN este asistat de catre casa de avocatura Hayhurst Berlad Robinson, informatie care nu a fost insa confirmata.





Aprilie, ultima strigare pentru fuziunea MOL - PKN



"PKN Orlen si MOL sunt prea mari ca sa moara, dar prea mici ca sa supravietuiasca (n.r. - cand Polonia si Ungaria vor face parte din UE), spunea recent, Jan Kulczyk, citat de agentia de presa rusa Interfax. Kulczyk este cel mai mare actionar privat al PKN si cel mai bogat polonez, cu o avere estimata la circa 3,3 miliarde de dolari.



El este unul dintre sustinatorii ferventi ai fuziunii PKN - MOL, care ar da nastere potrivit acestuia "celei mai mari companii din statele in curs de aderare la UE si a treia companie europeana din industria carburantilor".



Fuziunea este vazuta de analisti si ca un important exercitiu politic, avand in vedere ca statul ungar are un pachet rezidual in MOL, iar Polonia in PKN.



In plus, propunerile par sa fi venit dinspre PKN, MOL fiind la inceput o perioada buna de vreme in expectativa. PKN a optat pentru o concentrare a strategiei pe operatiunile din piata poloneza si pe sudul Germaniei, in timp ce MOL a intrat agresiv cu achizitii in regiune, cumparand Slovnaft (Slovacia), INA (Croatia), si licitand pentru Petrom si Unipetrol.



Pe de alta parte, inca nu se vede cine va fi "motorul" micului gigant polono - ungar, orgoliile si ambitiile fiind mari, in conditiile in care MOL si PKN au capitalizari in jur de 3 mld. $, insa cu o rata a profitului mai mare de partea MOL.



Oricum, memorandumul semnat in toamna de cele doua companii va avea un deznodamant, dupa cum noteaza presa internationala, in aprilie, adica luna in care trebuie depuse ofertele la Petrom. Privatizarile de la Unipetrol si Petrom sunt prevazute a se incheia in trimestrul al doilea.





Cine suna stingerea in Europa de Est?



Cele mai multe voci de pe piata interna si internationala dau tot mai mult crezare scenariului ca in numai cativa ani piata petroliera fragmentata a regiunii va fi in mainile fie a marilor giganti internationali de talia Shell sau BP, fie a gigantilor rusi precum Lukoil, Tatneft sau TNK BP (societate mixta creata prin asocierea BP cu compania rusa TNK).



Analistii bancii regionale Erste Bank au dat publicitatii in 2003 un raport prin care sustineau ca singura modalitate de supravietuire in regiune este crearea unui grup cu o capitalizare de circa 10 mld. $, care ar putea tine piept celor doua tipuri de presiune.



"Vectorii" crearii unui asemenea grup sunt chiar cei trei candidati regionali: OMV (Austria), MOL (Ungaria) si PKN (Polonia). Toti trei sunt acum pe lista scurta de la Petrom, in timp ce al patrulea candidat cu pretentii regionale- Hellenic Petroleum (Grecia) nu este luat in calcul in raportul respectiv. Surse de pe piata afirmau recent ca Hellenic Petroleum ar fi fost in discutii cu Lukoil pentru o preluare in comun a Petrom.



In fine, casa de comert elvetiana Glencore pare sa mearga pana la capat in afacerea Petrom, pe piata circuland in ultima vreme zvonuri ca Glencore cauta bani pentru finantarea achizitiei Petrom.



Cu Petrom si Unipetrol vandute in acest an, puzzle -ul regional pare sa fie aproape gata. Cine va castiga cursa? OMV, MOL, PKN sau niciunul?





OMV: Putem integra Petrom in forma sa actuala



Grupul petrolier austriac OMV este dispus sa integreze in propria structura Petrom ca o companie integrata, in cazul in care va castiga licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni, potrivit reprezentantilor grupului, unul dintre cei mai puternici competitori regionali. Dilema de genul "Luam Petrom si renuntam la Rompetrol" este inca departe ca moment, mai sustin austriecii, care precizeaza ca vor respecta cu strictete normele concurentiale, ce prevad o limitare a cotei de piata la 50% pentru un jucator.



"OMV este ea insasi o companie de petrol si gaze integrata. Petrom este o companie integrata, cu operatiuni upstream (n.r. - explorare si productie) si downstream (n. r. - rafinare, marketing si distributie), iar OMV ar putea fi in acest caz un integrator, deci nu vad nici o problema. Asta (n.r - preluarea Petrom ca o companie integrata) nu inseamna ca nu poti vinde unele active, benzinarii sau altele", a declarat, la finele saptamanii trecute, Wolfgang Ruttenstorfer, presedinte si director general al OMV.



De fapt, unul dintre punctele dificile ale discutiilor dintre statul roman si investitori la Petrom este tocmai durata de timp pentru care investitorul va fi obligat sa mentina dupa preluare compania intr-o forma integrata, fara sa inceapa sa vanda "bucati" din companie care nu prezinta interes pentru structura proprie. Deja, rusii de la Lukoil au anuntat ca vor incepe negocieri cu castigatorul licitatiei pentru preluarea unor active din Petrom, fiind stiut apetitul acestora pentru operatiunile petrochimice, rafinarii sau benzinarii. Petrom este o companie supradimensionata, cu circa 60.000 angajati la o cifra de afaceri de 1,9 mld. euro.



"Ministerul economiei este interesat de competitie, noi vrem, de asemenea, competitie in acest sector. Cand se va ajunge la acel moment, care este acum departe, vom gasi o solutie pentru a avea in continuare competitie", a mai spus Ruttenstorfer. El a negat ca OMV ar fi avut orice fel de discutii cu Lukoil pentru o preluare in comun a Petrom, precizand si ca relatiile cu Gazprom sunt strict comerciale.



Pana acum, austriecii nu au facut achizitii spectaculoase in regiunea Europei Centrale si de Est, asa cum au procedat grupul ungar MOL sau Lukoil (Rusia), insa strategia de a se baza pe o crestere organica a dat rezultate: OMV a ajuns la o capitalizare pe bursa din Viena de circa 3,5 mld. euro (circa 4 mld. $), fiind astfel cel mai puternic jucator regional inscris in cursa pentru Petrom, in conditiile in care MOL si PKN, de talii apropiate, au o capitalizare bursiera de circa 3 mld. $ fiecare.Comparativ, Petrom are o capitalizare de 1,93 mld. $.



In plus, OMV nu a fost pasiv in regiune, chiar daca a cumparat pana acum retele de benzinarii si nu companii integrate de talia Petrom. Achizitia Petrom in 2004 ar insemna pentru OMV atingerea mult mai devreme a tintelor de strategie regionala stabilite pana in 2008 - dublarea cotei de piata (retail si comercial) la 20% in bazinul Dunarii, cresterea capacitatii de rafinare suficient pentru atingerea si mentinerea cresterii cotei de piata, dublarea productiei de petrol si gaze, respectiv extinderea pietei de gaz sau consolidarea pe termen lung a pozitiei in domeniul petrochimic.



Oricum, austriecii dau de inteles ca obiectivele stabilite pot fi atinse fara niciun fel de achizitii, ci prin crestere organica (adica dezvoltarea operatiunilor curente).



OMV are din 2002 o participatie de 25,1% in grupul petrolier privat Rompetrol, al doilea jucator local controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, valoarea estimata a tranzactiei depasind 50 mil. $. Practic, participatia OMV in Rompetrol ar putea fi vanduta in cazul in care OMV ar prelua Petrom, pentru a respecta normele concurentiale. Altfel, ultimele semnale emise de oficiali ai OMV indica o participare a austriecilor la Petrom pe cont propriu, una dintre variantele luate in calcul fiind o majorare de capital.



Pentru tranzactia cu Petrom, OMV este consiliat de banca germana Deutsche Bank, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, surse din piata afirmand ca este cooptata in echipa si firma de audit si consultanta KPMG. OMV are venituri anuale de peste 7 mld. euro, avand 25% din gigantul petrochimic Borealis, 45% din rafinaria germana Bayernoil, respectiv 9% din grupul petrolier ungar MOL.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO