Analiză

Topul scumpirilor la carburanţi în zona non-euro. Cu cât a crescut în România preţul benzinei în ultimii patru ani

Topul scumpirilor la carburanţi în zona non-euro. Cu...
25.05.2013, 14:36 920

Şoferii din România scot din buzunar de două ori mai mult pentru un litru benzină decât în 2009, majorarea preţului la carburanţi fiind cea mai ridicată din rândul statelor membre UE din afara zonei euro, reiese din datele Comisiei Europene.

Preţul unui litru de benzină s-a majorat, la pompă, cu 95,9% de la începutul anului 2009 şi până la jumătatea lunii mai a acestui an, respectiv de la 2,8 lei, la circa 5,5 lei, potrivit datelor Comisiei. Astfel, dacă în 2009, dintr-un salariu mediu net de circa 1.350 de lei, un şofer putea cumpăra în jur de 470 de litri de benzină, echivalentul circa 10 plinuri, patru ani mari târziu, dintr-un salariu mediu net pe economie de 1.610 lei, un şofer poate achiziţionat cu aproape 200 de litri de combustibil în minus, respectiv şase plinuri.

A doua cea mai mare scumpire s-a înregistrat, în această perioadă, în Ungaria, unde preţul benzinei a crescut cu circa 80,2%, pe locul trei clasându-se Letonia cu o majorare de 75,9%.

Vezi pe gandul.info topul scumpirilor benzinei, la pompă, în statele din afara zonei euro*

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO