Analiză

Topul insolvenţelor în S1 2016: două afaceri de stat, două cu capital străin şi şase businessuri româneşti

Topul insolvenţelor în S1 2016: două afaceri de stat,...

Autor: Cristina Roşca

12.08.2016, 00:08 4727

Cei mai mari zece jucători care au intrat în insolvenţă în primele şase luni din acest an au adunat pierderi de circa 2 mld. lei în 2015, aproape cât cifra de afa­ceri. Aceste companii au un total de circa 15.000 de salariaţi, mai bine de o treime din totalul salariaţilor tuturor companiilor din România care au intrat în incapacitate în aceeaşi perioadă.

Pe piaţa locală, în primele şase luni din acest an au intrat în insolvenţă circa 4.300 de companii, cu 25% mai puţine decât în perioada similară din 2015, arată un raport al companiei Coface. Totuşi, în continuare există companii mari care intră în incapacitate de plată, afaceri de zeci sau chiar sute de milioane de lei. Topul celor mai mari insolvenţe din 2016 este condus de două companii de stat - CEN Hunedoara şi CET Govora - urmate de trei afaceri antre­prenoriale româneşti, respectiv două dintre societăţile din grupul InterAgro şi de furnizorul de servicii geofizice şi geologice Prospecţiuni.

„În continuare eco­nomia este şu­bre­zită de intra­rea în insol­venţă a unor businessuri mari, mai ales că economia locală stă în mâinile unui nu­măr mic de com­panii mari. În pe­rioa­da 2010-2015 au intrat în insolvenţă 814 companii cu cifră de afaceri mai mare de 5 milioane de euro (22 mil. lei), dintr-un total de 5.000 de astfel de companii în economie. Este un fenomen foarte grav“ spune Iancu Guda, services director în cadrul companiei de consultanţă de risc Coface.

El adaugă că aceste companii reprezintă doar 1% din totalul companiilor active din economie, însă sunt responsabile pentru 70% din totalul businessului românesc.

„Este un fenomen îngrijorător mai ales că suntem o ţară concentrată în mâinile unui număr foarte mic de firme mari.“

Celor 814 firme cu afaceri de peste 5 mil. euro care au intrat în insolvenţă în perioada 2010-2015 li se adaugă alte 26 în primul semes­tru din acest an. Astfel, dintr-un total de 5.000 de firme, 17% sunt în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO