Analiză

Top profit 2003: telefonia mobila si constructiile s-au detasat de pluton

18.10.2004, 00:00 46

Telefonia mobila ramane cea mai rentabila afacere din Romania, cei doi operatori mentinandu-se pe primele pozitii in topul celor mai profitabile companii private romanesti si in 2003. Schimbari mai vizibile au avut loc in cazul afacerilor foarte mici, unde constructiile si sectorul imobiliar au luat avant in top, dupa ce in editia precedenta acesta era dominat de comert si IT.
Cel mai mare profit brut realizat anul trecut de o companie privata din Romania a fost de 171 de milioane de euro si apartine operatorului de comunicatii mobile, Orange Romania SA. Orange a devansat anul trecut rivalul Mobifon in topul celor mai profitabile afaceri private din Romania.
Topul a fost publicat la sfarsitul saptamanii trecute de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe baza datelor de la Ministerul Finantelor.
Astfel, Orange Romania SA a realizat anul trecut cel mai mare profit brut din economia romaneasca, in valoare de 6.409 miliarde de lei, adica 171 de milioane de euro. Mobifon, a fost foarte aproape cu un profit brut de aproape 6.300 de miliarde de lei (168 mil.euro).
Chiar daca si-au schimbat anul trecut pozitiile in clasament, cei doi operatori de telefonie mobila si-au marit ambii marjele de profit brut fata de 2002.
Astfel, cifra de afaceri a Orange a fost anul trecut de 458 de milioane de euro, ceea ce inseamna o rata a profitului brut de 37,3%, in crestere fata de 2002 cand rata a fost 26,4%.
La o cifra de afaceri de 483 de milioane de euro, Mobifon a avut anul acesta o rata a profitului brut de 34,7%, de asemenea in crestere fata de 2002 cand a fost de 28,4%.



De sase ori mai mari
Profiturile realizate de cei doi operatori de comunicatii mobile sunt de sase ori mai mari decat cele ale companiilor care le succed in top.
Pe locul trei s-a clasat Porsche Romania SRL din Bucuresti, cu un profit 1.275 de miliarde de lei (34 mil.euro), urmat la mica distanta de grupul timisorean de iluminat Luxten Lightning Company, cu un profit similar.
Clasamentele sunt realizate in functie de doua criterii - numarul de angajati si profitul brut. Astfel, companiile au fost clasificate in microintreprinderi (firme cu pana la 9 angajati, intreprinderi mici (10-49 de angajati), intreprinderi mijlocii (50-249 de angajati si intreprinderi mari (peste 250 de angajati). Deosebirea fata de anul trecut este aparitia unui top special al celor mai mari contribuabili.
Dupa Bucuresti, Timisoara este printre cele mai bine reprezentate orase in top.
In topul intreprinderilor mari, cu peste 250 de angajati, pe ce-a de-a doua pozitie, dupa Luxten, se afla Alcatel Network Systems Romania (23,5 mil.euro), compania inregistrata de asemenea in Timisoara, iar pe pozitia a cincea se gaseste producatorul de anvelope Continental Automotive Products tot din Timisoara (15,7 mil.euro). Alte judete reprezentate in topul celor mai profitabile companii mari sunt Bacau, Neamt si Prahova.
Emitentii de tichete de masa figureaza deasemenea cu profituri de zeci de milioane de euro, dupa ce si anul trecut au ocupat pozitii de top. Astfel, compania de tichete de masa Accor Services SA, a realizat anul trecut un profit brut de 760 de miliarde de lei (20,3 mil.euro), in timp ce profitul rivalului Sodexho Pass s-a ridicat la 534 mld.lei (14,3 mil.euro).



La micro domina constructiile
Unele companii au migrat dintr-o categorie in alta. Astfel, compania de antrepriza generala in constructii Herve Romania SA, care in topul afarent anului 2002 ocupa pozitia a treia la microintreprinderi, a ajuns in editia din acest an la categoria intreprinderi mari, pe pozitia 19.
La categoria de microintreprinderi, topul este dominat de companii din domeniul imobiliar. Nu de putine ori profiturile brute realizate de aceste companii s-au apropiat de valoarea ciferi de afaceri.
Locul intai este ocupat Valgab Construct SRL din Iasi, cu un profit brut de 231 de miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 282 mld.lei. Rata profitului brut este astfel de 82%. Locul doi apartine companiei de intermediere imobiliara Bukarest Imobiliar, care a realizat in 2003 un profit brut de sapte ori mai mare decat cifra de afaceri, potrivit informatiilor de pe situl Ministerului Finantelor. Astfel, in timp ce profitul brut a fost de 222 de mld.lei, cifra de afaceri a fost in jur de 30,5 mld.lei.
Pe pozitia a treia figureaza o compania din sectorul de comert cu produse farmaceutice, Simed International, care este urmata de o alta firma de constructii, de aceasta data din localitatea Urziceni, judetul Ialomita. Si in acest caz rata profitului brut este de aproape 70%.
In cazul intreprinderilor mici, topul este condus de o firme din sectorul de comert, Lotrom SA din Bucuresti, pe primul loc, Winmarkt SA pe locul trei, Nitech din Arad pe locul patru. Abia pe locul sase se gaseste o companie din domeniul moraritului, Starmill SRL din Bihor.



Productie si servicii, cu angajati mai multi
Pe masura ce numarul de angajati creste, incep sa devina mai profitabile companiile din sectorul serviciilor si din productie.
Astfel, la categoria intreprinderi mijlocii (50-249 angajati), locul intai este ocupat de compania Credisson International din Bucuresti, cu un profit de 237 de mld.lei (6,3 mil.euro). Credisson care activeaza in domeniul creditelor de consum a realizat acest profit pe baza unei cifre de afaceri de circa 300 mld.lei.
Credisson a fost infiintata in urma cu doi ani prin externalizarea activitatii de credit de consum a retailerului de electronice si electrocasnice Flanco.
Credisson este prima companie de consumer finance din Romania, si recent un fond de investitii polonez, Polish Enterprise Fund, s-a anuntat interesat de a se implica in actionariatul Credisson.
Locul doi la categoria mijlocie este ocupat de un alt emitent de tichete de masa, Hungastro din Sfantu Gheorghe. Pe pozitia a treia figureaza compania craioveana Promat SRL, specializata in constructia si repararea materialului rulant. Urmeaza din nou o companie din Sfantu Gheorghe - Ready Garment Technology - companie din domeniul textilelor. Urmeaza firme care produc aparate (Eximprod), coloranti (Nubiola), fire din constructii (General Concrete, Proconstruct).
Topul include si clasamente ale companiilor pe judete. Astfel, in Alba, cea mai profitabila companie este Elit SRL, producatorul de textile Rosko Textil, investitie greenfield a grupului american Sara Lee este cea mai profitabila afacere din Arad, Dr. Oetker (Arges), European Food (Bihor), Europharm (Brasov), Astral Telecom (Cluj), Arabesque (Galati), Bere Mures (Mures), Altex (Neamt), Atlassib (Sibiu).Deasemenea exista si un clasament pe domenii de activitate.



In Romania, numai 22 de IMM-uri la 1.000 de locuitori
Potrivit unor date ale CNIPMMR, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din Romania reprezinta in jur de 70% din Produsul Intern Brut al Romaniei.
De asemenea, numarul de angajati din sectorul IMM-urilor reprezinta circa 64% din numarul total de angajati in sectorul privat din Romania. Cu toate acestea, raportat la populatie, numarul de IMM-uiri este relativ scazut in Romania. Astfel in timp ce Uniunea Europeana exista 54 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, in Polonia, 93, iar in Ungaria 96, in Romania sunt numai 22 de IMM_uri la 1.000 de locuitori.
Potrvit statisticilor organizatiei, 52% dintre IMM-uri sunt profitabile si 31% inregistreaza pierderi. Alte analize ale CNIPMMR arata ca domeniile cu cele mai mari profituri in cazul IMM-urilor sunt contructiile, consultanta pentru afaceri si management, comertul si activitati de arhitectura, inginerie si consultanta tehnica.
Pe de alta parte domeniile cu cele mai ci profituri sunt fabricarea preparatelor chimice de uz fotografic, activitati de aparare nationala, invatamantul superior si fabricarea tapetului.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) este o organizatie patronala care reprezionta interesele sectorului IMM-urilor din Romania. Cele mai mari dificultati cu care se confruinta IMM-urile din Romania, sunt fiscalitatea, dobanzile ridicate si accesul dificil la credite si birocratia.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO