Analiză

Spitalele private se ridica pe ruinele sistemului de sanatate centralizat

06.06.2005, 19:01 59

Criza fara precedent din sistemul asigurarilor sociale genereaza alternative individuale pentru beneficiarii serviciilor medicale de stat, optiunea pentru abonamentele in cadrul clinicilor private constituind motorul afacerilor operatorilor din domeniu.

In ultima perioada, pe masura ce se inmultesc stirile despre lipsa fondurilor pentru medicamente si pentru spitale, concomitent cu aparitia cozilor de la ghiseele farmaciilor, se anunta tot mai multe investitii in spitale private ale companiilor furnizoare de servicii medicale.

Astazi va fi inaugurat spitalul Euroclinic, primul spital privat de anvergura din Romania, investitia fiind realizata de compania Medysistem, membra a grupului grecesc Eureko.

Medisystem este un sistem asigurare complementar celor existente, care va asigura servicii medicale complete prin intermediul clinicilor private din Bucuresti. Pentru cazurile care necesita spitalizare, acestea se vor face in spitalul Euroclinic.

Euroclinic, care a fost construit ca aripa a Spitalului de Urgenta Floreasca, va dispune de 101 de paturi si trei sali de operatii si va oferi ingrijire medicala pentru majoritatea specializarilor medicale: medicina interna, cardiologie, diabet si boli de nutritie, nefrologie, oncologie, ORL si oftalmologie, pediatrie sau chirurgie.

Potrivit oficialilor companiei, pana in prezent au fost alocati 8,5 milioane euro, investitia totala estimata - incluzand costurile de lansare si capitalul circulant - urmand sa atinga 9,2 milioane euro, cea mai mare investitie din domeniu pana in prezent.

Centrul Medical Unirea, companie prezenta pe piata din Romania prin reteaua de clinici private, isi va face intrarea si pe piata spitalelor private, prin finalizarea primului spital privat al retelei, care va avea loc tot luna aceasta. Spitalul, care va fi prevazut cu 2 sali de operatie si aproximativ 10 paturi, va fi amplasat in zona Arcul de Triumf Bucuresti, si a fost realizat in urma unei investitii de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Furnizorul de servicii medicale private Romar va investi, de asemenea, in potentialul creat pe aceasta piata. Pana la sfarsitul anului, Romar va finaliza prima maternitate privata din Romania, iar planurile pe termen mediu vizeaza infiintarea unui spital privat in Bucuresti. Investitiile in ambele proiecte au fost estimate de Georgeta Serban, directorul general al companiei, la aproximativ 4 milioane de euro.

Si Medicover, companie a grupului suedez cu acelasi nume, are in vedere realizarea unui spital integrat, cu o capacitate de aproximativ 150 de paturi. Proiectul este insa intr-o faza incipienta, singura certitudine fiind faptul ca va fi amplasat in Bucuresti.



Medicina muncii asigura jumatate din piata

Piata serviciilor medicale private este formata, in mare parte, din abonamentele ce vizeaza servicii de medicina muncii.

"Legislatia in domeniu prevede ca fiecare companie activa pe piata romaneasca sa asigure angajatilor servicii medicale de medicina muncii. De cele mai multe ori, multinationalele externalizeaza aceste servicii catre furnizori independenti, contra unui abonament anual", a declarat dr. Cristian Anton Vintilescu, vicepresedintele Asociatiei Medicale Patronale Mednet si director general al centrului medical privat MediUrg.

Abonamentul anual platit de companii prevede pachetul minimal obligatoriu prevazut de lege, dar societatile romanesti includ in pachetele salariale ale angajatilor, pe langa serviciile medicale de baza, si unele pachete complexe, precum asigurarea serviciilor de stomatologie, ca modalitate de motivare a salariatilor.

Pachetul minimal de servicii medicale de medicina muncii porneste de la 1,5-2,5 euro/angajat/ luna, putand ajunge la 20 de euro/angajat/luna.

In cazul abonamentelor persoanelor fizice, valoarea medie estimata de jucatorii din piata este aproximativ 200 de euro pe an, dar poate depasi 1.000 de euro in cazul abonamentelor complexe. "Cea mai mare parte a veniturilor clinicilor private din sistem provine din abonamentele de medicina muncii, companiile fiind orientate catre aceasta categorie de servicii", a mai precizat vicepresedintele Mednet. Tintele operatorilor sunt marile companii din industrie, cu peste 10.000 de angajati pentru care trebuie sa asigure servicii de medicina muncii.

Toate investitiile in spitale private care au fost anuntate pana in prezent vizeaza zona Bucurestiului, datorita concentrarii economice din aceasta regiune a tarii, chiar daca furnizorii au operatiuni si in provincie. "Piata abonamentelor medicale pe segmentul persoanelor fizice este de aproximativ 20 de milioane de euro anual, din care 10 milioane doar in Bucuresti. Daca se adauga si abonamentele de medicina muncii, valoarea pietei se dubleaza, ritmul anual de crestere inregistrat fiind de circa 10-15%", a explicat Wargha Enayati, directorul general al Centrului Medical Unirea.

Planurile de investitii in spitale private ale companiilor din piata nu se opresc aici. "In functie de capacitatea de a ne atinge obiectivul de 40.000 de abonati, in urmatorii 2 ani, avem bugetate investitii de 8-9 milioane de euro intr-un nou spital privat amplasat in Bucuresti, pentru care am cumparat deja terenul", a mai afirmat Enayati.

Pe aceeasi piata sunt prezente o serie de alte companii, care opereaza unitati integrate individuale, cum ar fi spitalul Munposan, cu o capacitate de peste 50 de paturi, dar si alte clinici ce au unitati private cu capacitati de 10-15 paturi in cadrul spitalelor de stat.

Piata serviciilor medicale private a dat avant si afacerilor cu aparatura medicala ale multinationalelor din domeniu.

In ultima perioada, mai multi distribuitori de astfel de aparatura si-au facut aparitia si pe piata romaneasca, iar cei care erau deja prezenti si-au majorat substantial vanzarile pe acest segment.



Asigurarile de sanatate, produsul secundar al spitalelor private

Chiar daca legislatia care reglementeaza piata asigurarilor private de sanatate nu este inca finalizata, furnizorii de servicii medicale au incheiat deja parteneriate cu asiguratorii din piata, simbioza creata intre cele doua categorii de jucatori vizand gestiunea comuna a portofoliilor de clienti.

"Asigurarile de sanatate private, cu caracter complementar, vor contribui la completarea serviciilor medicale ce nu pot fi acoperite prin pachetul bazal de servicii obligatoriu, asigurat de sistemul public de asigurari", a sustinut si Gheorghe Iana, copresedinte al Comisiei de radiologie din cadrul Ministerului Sanatatii, si consilier al ministrului sanatatii.

Prima companie medicala care a anuntat realizarea unui parteneriat cu un asigurator a fost Medicover, prezenta pe piata cu politele de asigurare Vero, in colaborare cu Aviva.

Concomitent cu inaugurarea spitalului Euroclinic, Medisystem va intra si pe piata asigurarilor medicale private impreuna cu Interamerican.

Compania Romar a incheiat deja un parteneriat cu Omniasig Addenda, ce vizeaza introducerea pe piata a unui produs comun de asigurare, si se afla in negocieri cu compania Allianz-Tiriac, a declarat, in urma cu o luna, directorul general al Romar.

Comparativ cu un abonament, care nu ofera decat servicii de tratament ambulator (investigatii de diagnostic, controale anuale etc.), dar in numar nelimitat, asigurarea privata acopera o paleta de servicii mai larga (tratament ambulator, spitalizare, recuperare, diagnostic etc). In schimb, numarul de servicii este limitat in cadrul asigurarii private de sanatate.

"Ministerul Sanatatii va continua politica de externalizare a serviciilor medicale intr-un ritm mai alert, dar in conditii de transparenta, pentru a permite o competitie onesta", a mai spus oficialul MS.

In momentul de fata, procedurile de externalizare sunt "inghetate", ele urmand a fi reluate in perioada urmatoare.

Pentru 2010 sunt estimati 500.000 de asigurati in sistemul privat si o afacere pentru clinici si spitale private de circa 4-500 milioane de euro anual.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO