Analiză

Sperante reduse ca banii salariatilor BCR sa mearga pe Bursa si in fonduri mutuale

02.11.2006, 19:38 22

Sansele ca salariatii care-si vor vinde actiunile detinute la BCR sa investeasca banii pe Bursa sau in fonduri mutuale sunt reduse, spun atat brokerii, cat si managerii de fonduri de pe piata.
Conversia actiunilor BCR in actiuni Erste si listarea acesteia pe BVB ar putea aduce un business pentru brokeri din vanzarea actiunilor Erste preluate de salariati. Aceasta nu se va intampla insa mai devreme de un an.
"Toate variantele inaintate pentru salariati presupun un discount de aproximativ 15%, ceea ce ar putea determina ca unii sa accepte plata cash. Personal, cred ca sansele investirii banilor obtinuti cash de catre salariati in actiuni la Bursa sunt reduse", spune Mihaela Baciu, presedintele societatii de brokeraj Vanguard. Brokerii considera ca banii pe care ii vor incasa salariatii vor fi folositi pentru imbunatatirea vietii familiilor lor, prin achizitii mai degraba pe piata imobiliara sau cea auto.
"Eu daca as fi membru al unei familii care sa nu aiba pana in prezent experienta pe piata de capital nu as fi tentat sa investesc pe Bursa. Probabil banii vor merge mai ales pe imobiliare sau pe piata auto", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj. El considera ca pretul pe care Erste il da salariatilor pentru actiunile lor este un pret "cinstit".
Un impact mai puternic asupra Bursei este asteptat sa aiba prezentarea de catre Erste a unei oferte certe si catre SIF-uri, in prezent cei mai importanti actionari minoritari ai BCR.
"Pentru SIF-uri nu s-a facut inca o astfel de oferta. Impactul asupra Bursei ar trebui , cel putin teoretic, sa fie determinat de realizarea unei oferte certe pentru actiunile BCR detinute de SIF-uri", a spus Mihaela Baciu.
Nici piata fondurilor mutuale nu este asteptata sa fie intre "beneficiarele" banilor pe care ii vor primi salariatii BCR. "S-ar putea ca o parte a banilor sa se indrepte si spre fonduri mutuale, dar nu acesta va fi motorul cresterilor pentru aceasta piata. Motorul cresterilor va fi performantele pe care fondurile le vor raporta, comparativ cu randamentele pe care le ofera celelalte alternative de plasament de pe piata", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a fondurilor mutuale a Bancii Transilvania. El a adaugat ca o influenta deosebita asupra pietei fondurilor mutuale o va avea mai ales trendul descendent pe care se afla dobanzile bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO