Analiză

Scumpirea de primavara pentru politele RCA: tarifele la asigurarile obligatorii auto cresc pentru a acoperi pierderile anilor trecuti

Scumpirea de primavara pentru politele RCA: tarifele la asigurarile obligatorii auto cresc pentru a acoperi pierderile anilor trecuti

Click pentru imaginea marita

20.03.2007, 18:36 32

Piata asigurarilor auto incepe anul cu anuntul unor scumpiri semnificative pentru politele RCA. Asiguratorii estimeaza ca in piata au intrat anul trecut 130 de milioane de euro in majorari de capital, pentru a acoperi pierderile cauzate de daunalitatea auto. Dupa scumpiri masive in 2007, politele RCA continua sa se scumpeasca si in 2008, cu 20%-30%.
Deocamdata, doar patru companii de asigurare si-au modificat pe site-ul de Internet tarifele de prima pentru asigurarile de raspundere civila auto pe 2008, desi norma RCA a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) le obliga pe toate companiile autorizate pe acest segment sa publice aceste informatii.
"Toate societatile autorizate sa practice asigurari RCA ar trebui sa-si actualizeze informatiile legate de primele pentru aceste polite pe Internet, conform normei RCA", spune Catalin George Stroe, manager de vanzari si marketing la Asirom, cel mai mare furnizor de polite RCA de pe piata locala.
Pe langa cele patru care au anuntat tarife modificate (in crestere), inca trei companii au anuntat ca, deocamdata, nu scumpesc politele RCA in 2008. Primele patru sunt Asirom, Ardaf, Unita si ABC Asigurari, iar ultimele trei sunt Astra, Generali si Carpatica.
Companiile de profil spun ca asigurarile auto le-au provocat cele mai mari pierderi in ultimul an, pierderi care trebuie acum sa se reflecte in tarife de prima cu 20%-30% mai mari, dupa cum arata datele modificate deja de asiguratori.
Stroe de la Asirom spune ca scumpirile RCA reflecta daunele ridicate de anul trecut si ca fiecare asigurator isi face calculul primei in functie de daunele inregistrate de clientii sai, conform bazei de date proprii.
"Daca totul decurge normal, nu cred ca vom asista in 2008 la scumpirile de anii trecuti pentru politele RCA", estimeaza Stroe. Anul acesta, asiguratorii practica tarife cu 43% mai mari pentru persoanele fizice si cu 68% mai mari pentru persoanele juridice, comparativ cu 2006.
Dauna medie va inregistra anul acesta o crestere mai lenta sau chiar o stagnare, in conditiile in care costul pieselor auto de schimb (care acopera 75%-80% din dauna) se vor ieftini usor dupa eliminarea taxelor vamale la importul din UE, crede Stroe. In schimb, manopera service-urilor auto s-ar putea scumpi in continuare, dar probabil ca cele doua efecte se vor anula reciproc.
In prezent, jumatate dintre clientii pe RCA ai companiilor de asigurari cumpara polite pe 6 luni si cealalta jumatate pe un an intreg, estimeaza reprezentantul Asirom. Cei care cumpara RCA sunt ori cei carora le expira politele, ori isi cumpara o masina noua, ori una second-hand, pentru care o noua inmatriculare necesita de cele mai multe ori si o noua polita de asigurare.
Stroe spune ca varful de vanzari de pe piata RCA, atins in lunile iunie si mai ales decembrie, a inceput sa se aplatizeze, din cauza numarului mare de tranzactii auto de pe piata. Circa 6%-8% din parcul auto se innoieste in fiecare an, la care se adauga si 10%-15% din parc implicat in tranzactii cu masini deja existente pe piata, ceea ce tinde sa uniformizeze cererea pentru asigurarile obligatorii RCA, estimeaza Stroe. "Varful de vanzari din decembrie 2006 s-a aplatizat deja cu 10%-15% la nivelul pietei", considera el.
In alta ordine de idei, piata asigurarilor a absorbit anul trecut majorari de capital de 130 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de majorarile din 2005. Capitalul social cumulat la nivelul industriei a ajuns la circa 371 de milioane de euro la finele lui 2006, in crestere cu 54% in numai un an. In acelasi timp, anul trecut a fost primul din ultimii cinci in care rezultatul net inregistrat de piata asigurarilor a fost negativ. Dupa un profit net de 10,8 milioane de euro in 2005, piata asigurarilor a trecut pe minus anul trecut, conform estimarilor companiilor de profil.
Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si directorul general al Allianz-Tiriac, crede ca acesti doi indicatori (majorarile de capital si pierderile industriei) sunt in corelatie stransa.
"Competitia ridicata pentru castigarea de cota de piata pe segmentul auto a ridicat nivelul tentatiei operatorilor de a ignora principiile prudentiale in activitatea de subscriere", a declarat Constantinescu, citat de agentia Mediafax. El a precizat ca societatile de asigurare au avut nevoie de aceste majorari de capital pentru acoperirea pierderilor pe segmentul politelor auto, care reprezinta peste doua treimi din totalul pietei.
Fondurile de 130 mil. euro au fost alocate in proportie de circa 90% acoperirii pierderilor consemnate in anii precedenti pe segmentul asigurarilor auto, in vederea mentinerii marjei de solvabilitate cerute de legislatia pietei asigurarilor, a mai spus Constantinescu. El a afirmat ca nu detine inca date pentru intregul an 2006, dar in anii anteriori peste 80% din daunele platite de asiguratori au fost legate de contractele auto. Dauna medie a urcat de la 350 de euro in 2002 la 550 de euro in 2005, iar numarul dosarelor de dauna a depasit probabil 300.000 in 2006, fata de 150.000 in 2005, a spus reprezentantul asiguratorilor.
Anul trecut, piata asigurarilor obligatorii RCA a fost de circa 416 milioane de euro, in crestere cu 56% fata de 266 mil. euro in 2005. Conform datelor preliminare ale CSA, rata daunei a fost de circa 60%-61%, adica sase clienti din zece care au cumparat RCA au solicitat plata de daune, in urma unor accidente. Asirom a avut anul trecut o cota de 22% din piata de RCA, urmata de Omniasig (12%), Astra (11%), BCR Asigurari (9%) si Allianz Tiriac (8%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO