Analiză

Retrospectiva

20.12.2002, 00:00 24

In fiecare zi cea mai importanta intrebare pe care ne-o punem este "Ce facem main astazi?". Main-ul este de fapt articolul principal al ziarului. Acesta trebuie sa indeplineasca cateva criterii: sa fie un lucru important, in special din punct de vedere economic, sa se refere la o afacere mare in care actorii sunt companii mari, relevante sau sa implice nume importante de pe piata romaneasca. De cele mai multe ori, o informatie este obtinuta din alta parte decat de la cei care sunt direct implicati, care nu prea vor sa vorbeasca despre subiectul in cauza, iar una din intrebarile lor este "Cu ce te ajuta daca publici aceasta informatie?". E adevarat, prin urmare, ca norocul isi are si el locul lui in munca ziaristului; exista zile inspirate, cand materialul "iese", si altele in care pur si simplu "nu se leaga".

CE NE-A PLA„a€šCUT
Euro ia locul dolarului
In noiembrie am anuntat ca BNR se pregateste sa anunte faptul ca de la anul va inlocui dolarul cu euro ca etalon in stabilirea cursului de referinta valutar al monedei nationale. Acum, in functie de cursul leu/dolar si de paritatile de pe piata internationala dintre dolar si celelalte valute, se stabilesc cursurile valutare. De la anul, euro va fi etalonul si nu dolarul. Deja peste 60% din fluxurile si financiare au la baza euro, ceea ce sustine aceasta decizie. Euro va intra tot mai mult in limbajul romanilor.

Dorna - Coca-Cola
In luna martie am anuntat ca cea mai mare companie de bauturi racoritoare din lume va cumpara producatorul roman de ape minerale Dorna. Este una din cele mai mari tranzactii din acest an de pe piata romaneasca si poate este cea mai interesanta, avand in vedere numele Coca-Cola. Compania americana nu a cumparat nimic in Romania, pana in acest an. In spatele acestei stiri a stat urmarirea unei  informatii aparute anul trecut, plus discutiile cu o "sursa" importanta. Cele doua companii nu au dorit sa comenteze, dar una dintre ele a incercat sa faca un schimb: amanarea publicarii informatiei, contra unei exclusivitati ulterioare. Noi am decis sa publicam informatia. Ieri chiar s-a anuntat finalizarea totala a acestei tranzactii.

Splitarea actiunilor BRD
Am publicat, inaintea anuntului oficial ca BRD vrea sa-si majoreze capitalul social si ca isi va diviza valoarea nominala a actiunilor. Pretul actiunilor BRD a crescut la Bursa. Din cauza scandalului care a iesit ulterior privind datele de inregistrare si de referinta pentru actionari organele de reglementare a pietei de capital au declansat o ancheta cu privire la cei care au tranzactionat actiunile bancii in perioada premergatoare publicarii anuntului. Este cel mai important caz in care se fac cercetari de catre comisarul bursei si de CNVM cu privire la cei care au tranzactionat actiuni, pe motiv de "inside trading", adica cumpararea de actiuni beneficiind de informatii confidentiale.

33.000 lei, un pret bun pentru dolar
In iunie am adus in discutie faptul ca dolarul ar putea stagna in jurul a 33.000 lei o lunga perioada de timp, chiar daca ramasese in urma fata de inflatie sau fata de euro. Cursul a ramas pe loc pana in octombrie, invartandu-se in jurul a 33.000 lei. Cei care au schimbat dolarii in lei si i-au plasat in depozite bancare sau titluri de stat au avut numai de castigat. Acesta a fost primul semnal mai evident ca perioada de crestere continua a dolarului a trecut.

Restructurarea datoriilor MobiFon
In luna mai ZF a scris despre negocierile privind una din cele mai mari tranzactii financiare de pe piata romaneasca din acest an, respectiv refinantarea datoriilor si acordarea de noi imprumuturi companiei de telefonie mobila, Connex. Valoarea tranzactiei se ridica la peste 300 mil. dolari. In august, a venit anuntul oficial privind aceasta tranzactie. Articolul a fost important pentru Ziarul Financiar, avand in vedere informatia, compania, tranzactia si suma implicata.

Patriotul fiscal
In Germania sau Statele Unite, Fiscul stie tot - poate ca este mai informat decat serviciile secrete. Boris Becker sau Al Capone au avut de patimit de pe urma lui. Dupa introducerea impozitului pe venitul global, a venit si randul Fiscului roman sa stie cum isi achita obligatiile catre stat persoanele fizice. Deci sa stie si cine castiga cel mai mult. ZF a publicat, pentru prima data in Romania, cine a castigat cel mai mult in 2001 din activitati supuse impozitarii globale . "Patriotul fiscal nr.1"- a platit statului 600.000 $ - a castigat aproape un milion $ net anul trecut. A ramas insa anonim.
Informatia nu a fost usor de obtinut. Functionarii  din Ministerul Finantelor au reformulat pur si simplu intrebarile ZF (care se refereau la IVG pe toata tara) si au raspuns la "ale lor" (care se refereau la IVG pe circumsciptia fiscala unde a fost unde a fost platit IVG maxim).

Sentinta unui bancher olandez
Din 100 de lei depusi de persoanele fizice din Romania in banci, doar cinci lei "se intorc" in credite la populatie. Un articol al ZF de la inceputul anului a fost confirmat in iunie de sentinta seaca a unuia dintre cei mai mari bancheri din Europa: Amout H.E.M Wellink, guvernatorul Bancii Olandei si presedintele Consiliului Guvernatorilor Bancii Reglementelor Internationale. " Sistemul bancar este inca, de multi ani incoace, una dintre slabiciunile economiei romanesti. Nu a reusit sa ajunga un mediator intre oamenii care economisesc bani si cei care au nevoie de ei", a spus el intr-un interviu acordat in exclusivitate ZF. Reactiile nu s-au lasat asteptate. Guvernatorul BNR a comentat la scurt timp intr-un interviu afirmatia omologului sau olandez.

CE NE-A SCA„a€šPAT
Rompetrol - OMV
Achizitia unui pachet de actiuni de catre OMV la Rompetrol este subiectul de care ne pare cel mai tare rau pentru ca nu l-am avut inainte de a se anunta.
Cu doua zile inainte de anuntul oficial, am stiut ca Rompetrol urmeaza sa anunte ceva important. Am incercat sa aflam ce pregateste Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, dar raspunsul unei persoane din anturajul lui a fost: "Daca ti-as spune mi-as pierde slujba si nu merita". Nu am avut nici cea mai vaga idee despre aceasta tranzactie. Afacerea a fost tinuta in cel mai mare secret, dovada ca in presa nu a aparut nici o informatie inainte de anuntul oficial. Nici companiile concurente nu au stiut despre acest lucru. De altfel, in momentul in care au fost trimise invitatiile pentru conferinta de presa de joi, 19 septembrie, subiectul mentionat in invitatie era aniversarea a cativa ani de activitate la Rompetrol si ciocnirea unei cupe de sampanie. Pentru ca subiectul anuntat era neinteresant, o buna parte din presa nici nu a venit la conferinta.

Diferenta dintre un milion si un miliard
In luna februarie, Ziarul Financiar a scris un articol in care mentiona ca producatorul italian Parmalat a cerut despagubiri de un miliard de dolari companiei romanesti European Drinks, intr-un proces legat de numele unor produse: Sante - Santal. Avocatul firmei Parmalat ne-a mentionat suma de un miliard de dolari. "Am fost furati" de acest subiect si de suma, incat chiar am publicat articolul, fara a mai intreba inca o data avocatul "daca un miliard de dolari nu e prea mult". Greseala noastra, intrucat in acest caz nu am avut notiunea cifrelor, in sensul ca un miliard chiar era prea mult si ar fi putut fi o greseala, chiar daca aveam raspunsul avocatului mentionat negru pe alb cu aceasta cifra. In realitate, suma ceruta drept despagubire era de un milion de dolari, greseala pe care am corectat-o a doua zi.

Dolarul nu a crescut
In octombrie, am inceput sa scriem ca dolarul se pregateste sa creasca pentru a recupera fata de stabilitatea celor noua luni. La inceput, chiar a crescut. Ne-am bazat pe faptul ca BNR doreste aceasta crestere si pe ideea ca de la inceputul anului dolarul a crescut fata de leu cu numai sase procente. Probabil ca multi au mers pe acest trend, care la inceput s-a dovedit a fi corect. Dar lucrurile s-au intors dramatic dupa aceea, iar dolarul nu a mai crescut, ci dimpotriva, a scazut. Motivele principale ale acestei evolutii au fost evenimentele externe, dar si faptul ca BNR a dorit "sa se joace" cu mintea dealerilor. In schimb, cursul leu/euro a crescut puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO