Analiză

Retelele de retail nu au vrut doar magazinele, ci si angajatii Univers'All, intrata in lichidare

27.02.2007, 15:16 59

Operatorii din retail, care au cumparat magazinele Univers'All, dupa ce Razvan Petrovici a decis sa vanda reteaua bucata cu bucata, au preluat si o parte din angajatii fostelor magazine.
Un numar de 60 de angajati ai Univers'All au fost transferati la noii operatori ai magazinelor vandute, in care lucrau in total aproximativ 300 de persoane.
Retailerii Interex, Profi si G'Market, care au cumparat 5 magazine Univers'All inainte ca reteaua sa intre in faliment, au preluat si aproximativ 60 de angajati. Acestia din urma au avut de ales intre transferul la retelele pe care le-au achizitionat si cautarea unui alt loc de munca pe piata de profil.
"Am invitat intreaga echipa Univers'All Tarnaveni la o prezentare a companiei noastre, iar la final o mare parte dintre acestia au decis sa aplice pentru posturile oferite de noi.
A urmat o etapa de selectie in urma careia am angajat 80% din echipa Profi Tarnaveni din randul fostilor angajati Univers'All", a declarat Gabriel Racz, managerul de resurse umane al retelei de magazine discounter Profi.
Supermarketul Univers'All Tarnaveni avea aproximativ 26 de angajati in momentul in care a fost preluat. Profi Rom Food, compania care opereaza magazinele de tip discounter Profi, a achizitionat anul trecut supermarketul Univers'All din Tarnaveni pentru circa 0,5 mil. euro, potrivit informatiilor furnizate anterior de Univers'All.
"Tuturor angajatilor Profi de la Tarnaveni, deci si celor ce provin de la Univers'All, li se va oferi perioada de training standard", a completat Gabriel Racz.
Pe o piata caracterizata de extinderea agresiva a retailerilor internationali, o parte din angajatii Univers'All s-au reorientat singuri catre alte retele de profil si nu au asteptat sa fie transferati la noii operatori ai magazinelor.
"Am preluat 20 de angajati si datorita faptului ca, din cate am inteles noi, fostul director de la Univers'All Sibiu a plecat la reteaua Trident cu o buna parte din echipa", a declarat Stanislas Mainfroy, secretarul general al companiei Interex CDE Romania. Intrex a preluat anul trecut magazinul Univers'All din Sibiu, pe care l-a redeschis recent sub propriul brand, cu un personal alcatuit din 53 de oameni.
"Nu am luat niciun angajat Univers'All pentru magazinul pe care l-am deschis in Suceava, pentru ca noi avem un alt gen de activitate. Din cate am inteles, personalul Univers'All din acest oras s-a orientat catre reteaua Selgros Cash&Carry", au spus reprezentantii companiei Romstal, cu activitati de import si comercializare a echipamentelor pentru instalatii termo-hidro-sanitare, ceramica si echipament electric.
Pe langa magazinul din Suceava, Romstal a achizitionat si locatia fostei retele din orasul Targu Mures, platind in total aproximativ 5 mil. euro, potrivit datelor Univers'All.
Selgros Cash&Carry a deschis un magazin in orasul Suceava pe 20 februarie, generand peste 300 de locuri de munca.
Prima locatie vanduta de Univers'All a fost cea de la Sibiu, achizitionata de catre CDE Interex, parte a grupului francez Intermarche, pentru ca mai apoi societatea Gimrom Holding (operatorul supermarketurilor G'Market) sa achizitioneze pentru circa un milion de euro operatiunile fostei retele din Iasi.
Supermarketul Univers'All, localizat in complexul Hala Centrala Iasi, a fost reamenajat de Gimrom in cateva saptamani si redeschis in a doua jumatate a lunii decembrie.
"In magazinul G'Market din Hala Centrala avem 71 de angajati, dintre care 15 au ramas de la Univers'All", au declarat reprezentantii companiei Gimrom.
Tribunalul Bucuresti a aprobat, in luna ianuarie, deschiderea procedurii de insolventa la compania Univers'All Trading Romania, operatorul magazinelor Univers'All, la solicitarea mai multor debitori ai societatii. In urma acestei decizii, toate bunurile aflate in patrimoniul Univers'All au fost indisponibilizate.
Potrivit unor surse din piata, retailerul Carrefour vizeaza preluarea hipermarket-ului Univers'All din piata Unirii (Bucuresti), operatiune care ar putea fi finalizata doar dupa acordul lichidatorului judiciar.

O retea in minus pe piata
Noiembrie 2006: Omul de afaceri Razvan Petrovici, proprietarul si administratorul Univers'All, decide inchiderea retelei din cauza unor probleme financiare; reteaua numara 14 unitati
Decembrie 2006: magazinul din Sibiu este preluat de Interex, unde lucreaza 20 de fosti angajati ai Univers'All
Decembrie 2006: magazinele Univers'All din Targu Mures si Suceava sunt preluate de Romstal, care nu pastreaza niciun angajat
Decembrie 2006: Profi preia magazinul din Tarnaveni, unde lucreaza 24 dintre fostii angajati ai Univers'All
Operatiunile retelei din Iasi sunt preluate de G'Market, care pastreaza 15 fosti angajati ai Univers'All
Ianuarie 2007: Univers'All intra in procedura de insolventa
Carrefour si Spar sunt in prezent in negocieri pentru preluarea magazinelor Univers'All din Bucuresti si Timisoara, potrivit unor surse din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO