Analiză

Remember 2008. Oamenii de afaceri spun că situaţia nu este la fel de dramatică. Dacă va fi scădere, va fi sub 1%

Remember 2008. Oamenii de afaceri spun că situaţia nu este la fel de dramatică. Dacă va fi scădere, va fi sub 1%

În noiembrie 2008 Ziarul Financiar a adus politicienii şi oameni de business faţă în faţă. Mesajul businessului către guvern a fost „treziţi-vă“

Autor: Cristina Rosca

15.08.2011, 00:04 307

În noiembrie 2008 Ziarul Financiar a adus la o masă rotundă oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului de business şi po­li­ti­cieni români aflaţi în plină campanie elec­to­rală, care au discutat despre viitorul Ro­mâ­niei. În noiembrie 2008 ei prevedeau vre­muri grele pentru economie şi mediul de bu­siness.

În august 2011 oamenii de afaceri din Ro­mânia pre­văd o stagnare sau chiar un nou de­clin al economiei loca­le şi spun că nu văd îm­bu­nă­tăţiri ale situaţiei la aproape trei ani din mo­men­tul în care criza financiară şi-a făcut simţită prezenţa în Ro­mâ­nia.

La momentul respectiv, în noiembrie 2008, conclu­ziile întâlnirii organizate de ZF s-au împărţit în două mari categorii. Oamenii de afaceri, mult mai conectaţi la reali­tatea economică, preve­deau că va urma o perioadă difi­cilă pentru economie. De cealaltă parte, oamenii poli­tici spuneau că dacă cel mai pe­simist scenariu devine rea­li­tate, acest lucru în­seamnă că economia Ro­mâ­niei ur­mea­ză să stagneze în 2009.

Realitatea a fost însă mult mai dură decât au prevăzut aceştia din urmă la momentul res­pectiv, eco­no­mia pră­bu­şin­du-se cu circa 7% după ce finan­ţa­rea ex­ternă şi-a închis sacul cu bani. As­tăzi, la circa trei ani distanţă, şi liderii po­liti­ci se arată mai prudenţi în declaraţii, în timp ce mai mulţi reprezentanţi ai mediu­lui de business spun în con­tinuare că prudenţa tre­buie să fie cuvântul de ordine în urmă­toarea perioadă.

E posibilă o nouă scădere de până la 1%

George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţa locală şi fondatorul George Butunoiu Executive Search Consultants, îşi aminteşte că în urmă cu trei ani se aştepta la o scădere a economiei, în timp ce pentru mediul politic cel mai pesimist scenariu, înaintat de PSD, prevedea o creştere economică zero. Repre­zen­tanţii altor partide, printre care şi PDL, spuneau atunci că economia ar putea creşte cu chiar 6-7%.

În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a economiei, Butunoiu nu este nici de această dată optimist, aşteptându-se la un nou declin economic.

"Se poate imagina ceva oricât de rău, pentru că nimic nu este imposibil. Realist vorbind însă, văd o nouă scădere a eco­no­miei, dar mult mai mică, nu de amploarea celei din 2009. În condiţiile în care anul 2012 este an electoral, sigur economia va scădea, însă cu până în 1%." El spune că evoluţia eco­­nomică va fi afectată atât de mediul in­tern - factorul politic -, cât şi de mediul extern - evoluţia de pe pieţele externe.

"În viitorul apropiat sigur nu vom vedea creşteri nici pe plan intern, nici pe plan extern. Vorbim de stagnare în următorii 1-2 ani". Tot pesimist este şi Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. El spune că statele periferice, precum România, în primă instanţă privesc criza ca spectatori, prentru ca apoi să fie lovite din plin.

"În cazul unui golf retras, există senzaţia că mareea nu vine, însă ea soseşte mai târziu şi la fel de puternică. Ai senzaţia că scapi, dar nu este aşa. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu statele periferice şi cu criza."

El adaugă că situaţia externă se va repercuta şi asupra României iniţial pe canalul exporturilor, iar apoi pe cel financiar.

"Iniţial eram împotriva noului acord cu FMI, însă acum cred că este un lucru bun pentru că poate fi folosit ca o plasă de salvare dacă nu vom putea plăti pensii şi salarii."

Radu Lucianu, fostul şef al companiei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis, este mai optimist decât Butunoiu, însă mo­derat. "Există semne că situaţia s-a îmbunătăţit în anumite sectoare în ultimii ani. Eu sunt un optimist şi de aceea cred că situaţia nu este atât de dramatică pe cât pare. Dacă investi­ţiile sunt canalizate în domeniile unde există cerere şi dacă resursele sunt folosite cu inteligenţă, atunci nu poate fi atât de rău."

El spune însă că situa­ţia locală trebuie urmărită într-un context mai amplu, pentru că suntem influen­ţa­ţi de tot ce se întâmplă în jurul nostru.

"Cuvântul de ordine trebuie să fie pre­cauţia, tre­buie să fim atenţi unde in­ves­tim", explică Lucianu. El mai spune că po­tri­vit celui mai pesimist scenariu pe care îl înain­tează, o să avem creştere econo­mică zero.


Dependenţi de Europa

De o părere asemă­nă­toare sunt şi alţi oa­meni de afa­ceri şi antre­pre­nori ro­mâni. Dan Ostahie, pro­­prie­tarul Altex, cel mai mare re­tailer de elec­tro­nice şi electrocasnice din Ro­mâ­nia, cu afaceri de 195 mil. euro în 2010, crede că nu vor­bim de o nouă criză, ci de o nouă etapă a crizei înce­pute odată cu că­derea Leh­man Brothers. El mai spune că im­pactul situa­ţiei din SUA asupra Ro­mâ­niei nu va fi unul major, o in­flu­en­ţă mai mare însă ar putea avea con­tex­tul euro­pean şi escal­a­da­rea proble­me­lor din Spania, Italia şi Franţa.

Cash&Carry România, crede că nu vorbim despreo nouă criză, ci doar de un nou episod al celei izbucnite în 2008, odată cu căderea Lehman Brothers. El spune că ţările apusene, dar şi Statele Unite, au consumat mai mult decât au produs. Mai mult, atâta timp când banii împrumutaţi merg în consum şi nu în investiţii nu ne vom reveni din criză. Nu s-au găsit soluţii pentru criza actuală încă

şi cauzele nu au fost îndepărtate. El mai spune că situaţia României este dependentă de a celorlalte state. Vlad explică astfel că situaţia de pe piaţa locală s-a stabilizat pentru că au crescut exporturile, care au mers în principal către ţările apusene. Dacă ele însă cad, ne trag în jos şi pe noi.

Lorand Szarvadi, CEO şi acţionar minoritar al Domo spune la rândul său că în cazul României, situaţia din SUA nu ne poate lua prin surprindere, pentru că suntem pregătiţi. Totuşi, Szarvadi, care este unul dintre fondatorii Domo, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor, cu afaceri de 180 mil. euro în 2010, recunoaşte că supravieţuirea nu va fi uşoară. El speră însă că evenimentele locale, precum alegerile de anul viitor, vor avea un impact mai mare decât situaţia internaţională.

Nu se simt îmbunătăţiri

Un alt reprezentant al mediului de business, Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, spune că sectorul în care el activează nu a simţit nicio îmbunătăţire în ultimii ani.

"Situaţia de pe piaţa farma este foarte rea. Furnizorii de medicamente au creditat sistemul cu 3 mld. lei şi nu există niciun plan de rambursare a acestor bani. Mai mult guvernanţii au în plan introducerea taxei claw-back (o taxă pe vânzările producătorilor de medicamente, iniţial gândită ca un procent de 5-11%, dar care se doreşte a fi revăzută de autorităţi), iar în ultima perioadă au fost forţaţi să reducem preţurile cu 15-20%". În acest context, spune el medicamentele ieftine dispar de pe piaţă pentru că nu mai sunt atrăgătoare. "Sistemul este suprareglementat, există o criză de lichidităţi şi se ia în calcul introducerea şi a altor taxe şi impozite care să împovăreze producătorii locali de medicamente. Simt că în ultimii ani nu am fost ajutaţi deloc".

Ce zic politicienii?

De cealaltă parte a baricadei, Ion Ariton, ministrul economiei, spunea în urmă cu circa o săptămână, că nu exclude posibilitatea ca România să fie afectată de contextul financiar internaţional, dar crede că măsurile pe care Guvernul le-a luat în ultima perioadă şi care au readus economia pe creştere vor limita efectele negatice.

La rândul său, premierul Emil Boc consideră că "suntem în grafic" pentru a înregistra o creştere economică de 1,5% în 2011 şi aminteşte că trimestrul al treilea este decisiv având "cea mai mare pondere în PIB".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO