Analiză

"Ma tem ca, la acea altitudine, nu exista nici o optiune"

03.02.2003, 00:00 25

Naveta spatiala Columbia a disparut de pe ecranele centrului de control al zborului in momentul intrarii in atmosfera, cu putin timp inaintea aterizarii, in timp ce survola statul Texas.
"Ma tem ca, la acea altitudine, nu exista nici o optiune" pentru aterizarea de urgenta a navetei, a spus Kyle Herring, purtator de cuvant al NASA.
Cei sapte astronauti incheiasera o misiune stiintifica de 16 zile, considerata un succes de comunitatea stiintifica si oficialii NASA. Membrii echipajului au efectuat peste 80 de experimente pentru NASA si agentiile spatiale europeana, japoneza, germana si canadiana.
Columbia fusese lansata in data de 16 ianuarie iar misiunea urma sa dureze 15 zile, 22 de ore si 17 minute.
Echipajul era format din comandantul de bord Rick Husband (SUA), copilotul William McCool (SUA), comandantul Michael Anderson (SUA), specialistii David Brown (SUA), Kalpana Chawla (SUA), Laurel Clark (SUA) si Ilan Ramon (Israel).

300 de km patrati
Fragmente ale navetei spatiale Columbia au cazut pe campurile si autostrazile din Texas, acoperind o suprafata estimata la peste 300 de kilometri patrati. Un nor cu o lungime de circa 160 de kilometri, format din cenusa si fragmente metalice, a acoperit intinse zone rurale din Texas si din Louisiana.
Un fragment metalic de circa 1 metru pe 1,6 metri a cazut pe un camp din apropiere de localitatea Rice, in apropierea autostrazii spre Dallas.
Toti cei sapte astronauti aflati la bordul navetei au murit, dupa ce aceasta s-a dezintegrat in aer, cu putin timp inainte de aterizare. Locuitorii din estul statului Texas au auzit trei explozii puternice inainte de a incepe caderea fragmentelor metalice.
Meteorologii au estimat ca materialele mai usoare din componenta navetei vor ajunge la sol in circa zece ore.

Nu a fost act terorist
Reprezentanti ai administratiei de la Washington au declarat ca nu exista indicatii privind un act terorist in acest caz. Totusi, un purtator de cuvant al Casei Albe a afirmat ca secretarul pentru Securitate Interna, Tom Ridge, a discutat cu guvernatorul statului Texas, Rick Perry, si cu reprezentantii Departamentului din Louisiana si Oklahoma, unde este posibil sa fi ajuns unele fragmente. Un purtator de cuvant al FBI a declarat si el ca pierderea legaturii cu naveta spatiala nu pare a avea nici o legatura cu un act terorist. "In acest stadiu, nu pare a avea nici o legatura cu un incident terorist", a precizat Angela Bell. Ea a subliniat ca FBI nu este implicat, pentru moment, in ancheta care va analiza motivele pierderii legaturii cu naveta spatiala Columbia, care transporta sapte astronauti.

Columbia - "veterana" flotei
Columbia a fost lansata in primul sau zbor pe orbita in jurul Pamantului in 1981, iar de atunci a mai efectuat 28 de zboruri, inclusiv cel de la 16 ianuarie. Naveta primise numele goeletei care, la 11 mai 1792, a descoperit o cale navigabila la sud-est de Columbia britanica (Canada). Mai tarziu, o ambarcatiune cu acelasi nume a fost primul vas american care a facut inconjurul lumii. Modulul de comanda de pe Apolo 11 - prima misiune cu echipaj uman pe Luna - a purtat acelasi nume.
Columbia a fost prima naveta spatiala cu aripi realizata de Agentia spatiala americana, care avea sa lanseze era vehiculelor spatiale reutilizabile ce au inlocuit rachetele "de unica folosinta" folosite in primele doua decenii de zboruri spatiale. Ultimul sau zbor, cel din 16  ianuarie, era a 113-a lansare din istoria NASA.
Aveau sa-i urmeze Discovery, Atlantis, Endeavour si Challenger - care a explodat dupa o lansare, in 1986.
Columbia a fost livrata Centrului Spatial Kennedy in martie 1979 si a efectuat primul zbor de testare pe orbita, incheiat cu succes, la 12 aprilie 1981.
Vehiculul spatial vechi de 22 de ani a suferit ultima reparatie capitala in perioada septembrie 1991 - februarie 1992, cand i-au fost aduse peste 100 de modificari, care au costat in jur de 70 de milioane de dolari.
Vineri, directorul de zbor al NASA, Leroy Cain, a fost intrebat daca nu cumva desprinderea unei bucati din izolatia exterioara a unui rezervor, semnalata la decolare, ar fi putut sa afecteze integritatea navetei, dar el raspuns ca analizele efectuate de inginerii de la Centrul spatial au indicat ca aceasta avarie a fost minora.

Mai era un sfert de ora pana la aterizare
Ora locala 8.15 (15.15, ora Romaniei) - Naveta declanseaza rachetele de franare si se indreapta spre aterizare
Ora 8.53 - Controlul de la sol nu mai receptioneaza datele de la indicatoarele de temperatura ale sistemelor hidraulice de pe aripa stanga a navetei, care functioneaza in continuare normal.
Ora 8.56 - Senzorii detecteaza o crestere a temperaturii si a presiunii in pneurile trenului de aterizare din partea stanga.
Ora 8.58 - Trei dintre senzorii de temperatura montati pe aripa stanga a navetei inceteaza transmiterea datelor
Ora 8.59 - Senzorii de temperatura si presiune ai pneurilor de pe latura stanga a navetei inceteaza transmiterea datelor. Unul dintre senzori alerteaza echipajul, care sesizeaza alerta in momentul intreruperii comunicatiilor.
Ora 9.00 - Toate comunicatiile de date cu naveta se intrerup, in momentul in care aceasta se afla la peste 60 de kilometri deasupra statului Texas, zburand cu o viteza de 18,3 Mach. Oficialii NASA incearca, timp de cateva minute, sa restabileasca legaturile cu Columbia.
Locuitorii din Texas si Louisiana relateaza ca au auzit un zgomot puternic si au vazut fragmente metalice ale navetei cazand spre pamant.
Ora 9.16 - Administratorul NASA, Sean O'Keefe, ii contacteaza pe presedintele George W. Bush si pe directorul Departamentului pentru Securitate Interna, Tom Ridge, in momentul in care era prevazuta aterizarea. O'Keefe a declarat ca Bush i-a oferit "sprijin deplin si imediat".
Ora 9.29 - NASA declara stare de urgenta.
Ora 9.44 - NASA ii avertizeaza pe locuitorii din Texas sa nu se apropie de fragmentele navetei care vor cadea in zona.
Ora 11.00 - Drapelul arborat la Centrul Spatial Kennedy din Florida este coborat in berna; la scurt timp, sunt coborate si drapelele de la Casa Alba si Capitoliu.
Ora 12.15 - Presedintele George W. Bush revine la Washington de la resedinta din Camp David.
Ora 13.00 - Administratorul NASA anunta oficial pierderea navetei si moartea astronautilor.
Ora 13.25 - George W. Bush ii telefoneaza premierului israelian, Ariel Sharon, cu care discuta circa cinci minute. La bordul navetei Columbia se afla si primul israelian care iesea in spatiu, Ilan Ramon.
Ora 14.00 - Presedintele se adreseaza natiunii, anuntand ca "naveta Columbia a fost pierduta si nu exista supravietuitori".
Ora 15.20 - NASA anunta suspendarea lansarilor de navete spatiale pe perioada anchetei.

Un echipaj cu patru novici
La bordul navetei Columbia se aflau sapte astronauti, dintre care doua femei si primul israelian care a iesit in spatiu, Ilan Ramon erau unul dintre cei patru "novici" care au participat la misiunea STS-107 a navetei spatiale Columbia.
Comandantul de bord, Rick Husband, in varsta de 45 de ani, fost pilot de incercare, a fost selectionat de NASA in 1994. El a participat la o misiune spatiala de zece zile in 1999, in cursul careia echipajul a reusit prima amarare la Spatia Spatiala Inernationala.
Ilia Ramon, in varsta de 47 de ani, este primul israelian care a participat la un zbor spatial. Colonel, pilot de vanatoare al fortelor aeriene israeliene, el a fost recrutat de NASA in 1998 si a inceput antrenamentul de astronaut in cursul aceluiasi an.
Pilotul navetei, William McCool, in varsta de 40 de ani, fost pilot de incercare, a fost selectionat de NASA in 1996 si se afla la primul zbor spatial.
Michael Anderson, in varsta de 42 de ani, fost instructor de pilotaj, a petrecut 211 ore in spatiu in cursul unei precedente misiuni a navetei, in 1998. Selectionat de NASA in 1994, este locotenent-colonel al fortelor aeriene americane.
David Brown, in varsta de 46 de ani, pilot al Marinei americane si medic, a efectuat primul zbor spatial, la sapte ani dupa ce a fost selectionat ca astronaut.
Kalpana Chawla, in varsta de 42 de ani, americanca de origine indiana, avea la activ 376 de ore in spatiu, fiind cel mai experimentat astronaut din echipajul navetei Columbia. Instructor de zbor, ea a urmat studii de aeronautica la Punjab, in India, si a fost selectionata de NASA in 1994.
Laurel Clark, in varsta de 41 de ani, comandant in Marina americana si medic, a fost selectionata in 1996, fiind la primul zbor in spatiu.

Istoria zborurilor spatiale a fost marcata de mai multe tragedii
Istoria de peste 40 de ani a zborurilor spatiale cu echipaj uman a fost marcata de mai multe incidente, care au provocat moartea a 11 persoane inainte de accidentul de sambata, in care a fost implicata naveta spatiala Columbia.
Prima victima a zborurilor spatiale a fost cosmonautul rus Vladimir Komarov, a carui nava, Soiuz-1 s-a prabusit la sol in data de 23 aprilie 1967, dupa un zbor de 25 de ore si 40 de minute, din cauza ca parasutele de franare ale capsulei sale nu s-au deschis.
La 29 iunie 1971 si-au pierdut viata cei trei ocupanti ai Soiuz-11, Gheorghi Dobrovolski, Vladimir Volkov si Viktor Pataiev, ale caror corpuri au fost descoperite dupa 570 de ore si 21 de minute de zbor.Autoritatile au stabilit ca moartea a fost provocata de o depresurizare a modulului de coborare.
Cea mai grava catastrofa a fost explozia navetei americane Challenger, in data de 28 ianuarie1986 la 75 de secunde dupa decolare. Deflagratia a provocat moartea a sapte astronauti - Judith Resnik, Christina McAuliffe (primul pasager civil al unei navete spatiale), Francis Scobbee, Michael Smith, Ronald McNair, Ellision Onizuka si Gregory Jarvis. Challenger a explodat in spatiu, la 73 de secunde de la lansare, lasand in urma dare albe de fum pe cerul albastru al Floridei si o America ingrozita: sapte astronauti si-au pierdut viata atunci sub ochii ingroziti ai miilor de spectatori prezenti la lansare si ai milioanelor de telespectatori care urmareau evenimentul transmis in direct.
Printre multiplele obiective ale acestui zbor prevazut sa dureze sase zile, urma sa se numere si lansarea unui satelit de comunicatii (TDRS), iar profesoara Christa McAuliffe urma sa tina un curs in direct de pe orbita, avand drept auditoriu milioane de elevi americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO