Analiză

Pragmatismul pune surdina opozitiei Moscovei

25.11.2002, 00:00 13

Reactia pozitiva a Moscovei fata de extinderea NATO a surprins multi analisti politici, in special pe cei obisnuiti deja cu opozitia Rusiei fata de orice extindere care ar include statele baltice. In loc sa critice insa decizia de la Praga, presedintele rus a vorbit despre "adancirea relatiilor" cu Alianta Nord-Atlantica. Iar ministrul rus de Externe a salutat admiterea celor sapte state din Europa centrala si de Est.
"Opozitia Rusiei fata de extindere este cunoscuta", a declarat seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov, dar "relatiile dintre noi si Alianta trebuie insa sa progreseze din cauza amenintarii comune: terorismul". Simpla prezenta a lui Ivanov la summitul  de la Praga dovedeste pragmatismul Moscovei, apreciaza BBC.
"Moscova isi va adanci relatiile cu NATO in cazul ca intentiile organizatiei corespund intereselor nationale ale Rusiei", a declarat la randul sau presedintele rus Vladimir Putin, dupa intalnirea cu omologul sau american. Aceste declaratii demonstreaza insa si faptul ca Moscova a acceptat ideea ca nu se poate opune extinderii NATO.
Pe langa problema terorismului, Bush si Putin au gasit idei comune - in timpul intalnirii lor de la Sank Petersburg- si in privinta Irakului. "Cerem Bagdadului sa indeplineasca imediat si complet cererile exprimate in rezolutia 1441 a Consiliului de Securitate ONU", se arata in comunicatul semnat de cei doi presedinti. "Altfel, Irakul va suporta consecintele", precizeaza documentul.



Eforturi sustinute pentru o mai buna colaborare
Declaratiile optimiste de la Moscova dezvaluie de fapt un amplu efort si din partea americanilor si din partea conducerii ruse de a gasi noi posibilitati de colaborare. Chiar daca influenta politica a Rusiei in noua lume de dupa 11 septembrie s-a dovedit a fi redusa, americanii au facut sa para ca Putin a avut un cuvant greu de spus. Studiile arata faptul ca opinia rusilor despre Alianta s-a schimbat simtitor, iar o parte din ei se gandesc deja ca Rusia va deveni, intr-un final, membru al NATO.
Este totusi o schimbare pozitiva, daca ne gandim la situatia din 1999, in timpul campaniei NATO din Iugoslavia, cand era razboiului rece parea readusa la viata. Chiar daca in Rusia sunt destule voci, chiar factori de decizie, care pun sub semnul intrebarii extinderea NATO si rolul Aliantei dupa incheierea razboiului rece, acest lucru nu mai constituie o piedica in calea colaborarii cu aceasta structura. Doar astfel de discutii sunt la moda si in cercurile politice din Occident.



Moscova accelereaza reforma armatei
Singurele declaratii de ordin militar starnite la Moscova de extinderea Aliantei au fost legate de fortele armate ruse. Ministrul Apararii a asigurat faptul ca Rusia va avea o armata de profesionisti in 2007, aceasta decizie fiind accelerata oarecum de extinderea Aliantei. Din cauza cheltuielilor imense necesare trecerii de la armata obligatorie, la cea profesionista, presedintele Putin evitase acest subiect in ultima perioada. Acum, spune presa rusa, reforma a devenit mai mult decat necesara.



Situatia Ucrainei ramane in suspans
Desi, o vreme, parea ca totul merge bine intre NATO si Ucraina, recentele dezvaluiri privind suportul tehnic oferit Irakului de administratia lui Kucima au racit relatiile dintre cele doua parti. In ciuda declaratiilor contradictorii privind participarea presedintelui ucrainean la summitul de la Praga, acesta a fost prezent la reuniune. In afara de premierul italian, cu care a avut o intalnire cordiala, liderul ucrainian a fost ignorat de ceilalti participanti la summit, conform BBC.
Raspunsul dat de oficialii ucraineni la acuzatia de colaborare cu Irakul a fost unul evaziv, spun analistii occidentali.  Presa mai noteaza faptul ca, conform ordinii alfabetice, Leonid Kucima trebuia sa stea la masa alaturi de Bush si Blair. Insa organizatorii au rezolvat aceasta problema, folosind limba franceza si indepartand astfel "Les Etats Unies" de "Ukraine".



Pana si presa rusa saluta extinderea NATO
Presa rusa de sambata si duminica saluta extinderea Aliantei si subliniaza faptul ca Rusia nu mai este considerata o amenintare pentru stabilitatea si pacea lumii. Ziarele moscovite atrag atentia asupra numeroaselor probleme cu care se va confrunta noul NATO: neintelegerile trans-atlantice, slabiciunea militara a noilor intrati si riscurile sporite privind izbucnirea unui conflict militar.
Cotidianul guvernamental Rossiyskaya Gazeta spune ca invitarea in NATO a statelor ce au fost membre al Pactului de la Varsovia inseamna finalul "erei Yalta, care a marcat divizarea Europei in doua tabere adverse". Ziarul subliniaza faptul ca resursele slabe ale statelor invitate sa adere la NATO fac din Alianta un "club politic" mai degraba decat o organizatie militara. Rossiyskaya Gazeta evidentiaza si neintelegerile dintre americani si europeni, observand ca, in fond, ei nu au ajuns la un acord privind Irakul. Cotidianul guvernamental mai noteaza ca, schimbarea rolului NATO mareste riscul izbucnirii de conflicte militare.
Moscovski Komsomolet scria sambata ca NATO s-a transformat dintr-un bloc anti-sovietic intr-unul anti-terorist. "Transformarea a venit intr-adevar in contextul campaniei internationale antiteroriste, dar recentele evolutii au demonstrat ca sunt multe feluri in care poti interpreta notiunea de terorism", comenteaza cotidianul moscovit. "Pe de alta parte, noii aliati si in special tarile care au fost republici sovietice (n.r. statele baltice), nu au ascuns faptul ca aderarea la NATO este pentru ei in primul rand o garantie impotriva unei eventuale politici revansarde a Rusiei", comenteaza ziarul.
Vremya MN vede in extinderea Aliantei o confirmare a suprematiei americane. "Invingatorul ia tot", scrie cotidianul rus, care noteaza ca pana si paza reuniunii de la Praga a fost asigurata de americani. "Bush s-a eliberat complet de complexele strategice si politice ale perioadei razboiului rece", spune Vremya. Statele din Est au ales Occidentul pentru "intr-adevar nu au avut alta optiune viabila", apreciaza comentatorul rus.
Exista insa in presa rusa si voci care critica prestatia Kremlinului. Ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta apreciaza ca Rusia "nu-si expune suficient de energic interesele fata de NATO" Ziarul apreciaza ca "exista aspecte ce pretind Moscovei o reactie clara,  ca de pilda pA„sna unde vrea NATO sa se extinda sau presiuniile inadmisibile ale Aliantei asupra Ucrainei si Belarus, dar si asupra intereselor noastre vitale in aceste state slave ale Comunitatii Statelor Independente."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO