Analiză

Povestea românului care a învins statul la Curtea Europeană de Justiţie pe taxa de primă înmatriculare

Povestea românului care a învins statul la Curtea Europeană de Justiţie pe taxa de primă înmatriculare

Autor: Gabriela Stefan

11.04.2011, 22:33 35

Un român din Sibiu, Ioan Tatu, a învins statul român, caretrebuie să-i restituie acestuia 2000 de euro, reprezentând taxa deprimă înmatriculare (sau taxa de poluare), pe care a trebuit să oplătească în anul 2008, când şi-a cumpărat o maşină second-hand dinGermania, scrie Gândul. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) dela Luxemburg a dat câştig de cauză sibianului. Instanţa europeană afost sesizată cu această chestiune de către Tribunalul Sibiu, cares-a adresat CEJ pentru a cere un punct de vedere în legătură cu OUGnr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentruautovehicule. Aşa s-a ajuns ca taxa instituită de statul român săfie declarată ilegală.

Ioan Tatu nu îşi va recupera însă banii imediat şi nici uşor. Dedecizia pe care el a obţinut-o la Luxemburg se pot folosi şi alţiromâni aflaţi într-o situaţie similară, dar şi aceştia trebuie săurmeze o procedură judiciară destul de greoaie. Avocatul DragoşTârşia, care a pledat personal în faţa judecătorilor de laLuxemburg, a explicat pentru gândul ce se va întâmpla în continuareîn acest caz : "Procesul va fi repus pe rol. Vom obţine sentinţapronunţată de Tribunalul Sibiu, după care ne vom adresaAdministraţiei Finanţelor Publice Sibiu pentru executare, amiabilăsau silită". Citiţi povestea românului care învinsstatul la Curtea Europeană de Justiţiepe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO