Analiză

Poiana Brasov si Valea Prahovei duc "greul" turismului intern in perioada sarbatorilor de iarna

Poiana Brasov si Valea Prahovei duc "greul" turismului intern in perioada sarbatorilor de iarna

Click pentru imaginea marita

07.12.2007, 14:56 52

Una dintre problemele majore cu care se confrunta turismul rural este faptul ca dupa epuizarea perioadei intre Craciun si Revelion, gradul de ocupare a pensiunilor scade drastic de la 100% la aproape 20% in zilele imediat urmatoare Revelionului. Principala cauza care sta la baza acestui lucru este concentrarea zilelor libere in special in perioada Craciunului si Revelionului, lucru care lasa goale unitatile de cazare rurale dupa ce aceasta perioada ia sfarsit.
"Cele mai cautate zone pe segmentul de turism rural sunt Bucovina si Maramuresul, urmate de regiunea Bran, Moeciu si Sibiu", spune Maria Stoian, presedinta Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).
Potrivit acesteia, pensiunile din aceste zone se asteapta la un numar de clienti cu 10% mai mare comparativ cu perioada de iarna a anului trecut in special datorita cresterii cu acelasi procentaj al capacitatilor de cazare, nu neaparat a numarului de pensiuni.
"Romanii, si din ce in ce mai mult strainii, s-au obisnuit de ceva vreme sa practice agroturismul, preferand o pensiune traditionala in locul celor 4 stele mai mereu neacoperite de calitatea serviciilor oferite. Tocmai de aceea au devenit cele mai solicitate zone regiuni ca Maramuresul cu horinca, obiceiuri minunate si oameni speciali, Bucovina cu spiritualitatea profunda si mancare multa moldoveneasca, Branul pentru turistii mai comozi, dar dornici sa plece din Bucurestiul prea aglomerat si Marginimea Sibiului devenita peste noapte zona cunoscuta de turistii dornici sa ajunga in Capitala Cuturala Europeana 2007", spune Violeta Stroila, travel consultant in cadrul agentiei de turism Paraelel 45. Cu toate acestea, oricand va fi la moda Revelionul la Poiana Brasov sau la Predeal, zone care concentreaza cea mai mare parte din ofertele de turism ale agentiilor locale.
"Pensiunile au un grad de ocupare de aproximativ 100%, majoritatea covarsitoare a turistilor fiind romani. Principala problema cu turismul rural este faptul ca in perioada Craciunului sau Revelionului gradul de ocupare este 100%, dupa care in ianuarie nivelul scade la 20%-30%", spune Stoian. Potrivit acesteia, majoritatea turistilor vin in zonele mentionate in special pentru a degusta produsele culinare specifice, pentru plimbari cu sania si altele. Dar structura vacantelor, care sunt concentrate in special in perioada Craciunului si a Revelionului, lasa practic goale pensiunile dupa epuizarea acestei perioade.
"Valea Prahovei si Poiana Brasov sunt zonele cele mai solicitate de turisti in perioada Craciunului si a Revelionului si detin o pondere de 80% din totalul cererilor care vizeaza oferta de turism intern", spune Cristina Irimia, director de marketing in cadrul agentiei de turism J'Info Tours.
Potrivit acesteia, 90% din pachetele propuse pentru turismul intern au fost vandute, cererea pentru acest tip de servicii fiind cu 7% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit reprezentantei J'Info Tours, 20% din vanzarile anuale ale companiei se realizeaza in perioada sezonului de iarna. Pentru anul acesta, J'Info Tours estimeaza o cifra de afaceri in crestere cu 35% comparativ cu 2006, in conditiile in care compania a raportat la noua luni afaceri de 29 de milioane de euro, in crestere cu 45% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In afara de Valea Prahovei, reprezentantii agentiilor de turism au inregistrat solicitari semnificative si pentru zona Maramuresului sau a Bucovinei.
"Pe Valea Prahovei, gradul de valorificare este de aproximativ 70% din locurile contractate", spune Radu Morariu, directorul general al agentiei de turism Eximtur, confirmand astfel ca majoritatea turistilor sunt in continuare orientati spre Valea Prahovei.
Potrivit reprezentantului Eximtur, aproape jumatate din oferta de turism intern a fost deja contractata, cresterea pe acest segment fiind de aproape 15% comparativ cu iarna anului trecut.
"Valea Prahovei este ocupata in proportie de 97% din capacitate, semn ca oferta de turism intern inca se bazeaza pe aceasta regiune. Toate pensiunile inchiriate de noi sunt pe Valea Prahovei, deci daca acolo vrea romanul sa mearga, din diverse motive, acolo il trimitem", spune Violeta Stroila, reprezentanta Paralela 45.
Pachetele de Craciun si Revelion propuse de agentiile de turism au preturi cuprinse intre 320 de lei de persoana si 4.296 de lei de persoana.
Astfel, cel mai ieftin pachet de Craciun propus de agentia de turism Eximtur costa 320 de lei de persoana si cuprinde 3 nopti de cazare si cina festiva de Craciun la Busteni intr-o pensiune de trei stele. Cel mai scump Craciun are un pret de 1.366 de lei de persoana si cuprinde 4 nopti de cazare intr-un hotel de 4 stele in Sinaia. In ceea ce priveste oferta de Revelion, cel mai ieftin pachet propus de agentia Eximtur este de 484 de lei de persoana si cuprinde trei nopti de cazare intr-un hotel de trei stele in Mamaia. Cel mai scump pachet propus de agentia clujeana cuprinde sapte nopti de cazare intr-un hotel de patru stele din Poiana Brasov care vine cu o "nota de plata" de 4.296 de lei de persoana.
J'info Tours are diferite oferte pentru petrecerea Craciunului sau Revelionului in localitatea Simon, in apropierea castelului Bran. Astfel, un Craciun costa 350 de lei si cuprinde doua nopti de cazare si trei mese pe zi. De Revelion, ofertele sunt de 1.000, respectiv 1.700 de lei, si cuprind 4 nopti, respectiv 5 nopti de cazare in camere duble cu mesele incluse.
"Am creat pachete pentru petrecerea sarbatorilor in Romania al caror pret nu a depasit 750 de lei pe persoana care cuprinde 5 nopti de cazare si cina festiva de Revelion in pensiuni din Maramures, dar au fost si pachete cumva extravagante care pentru 3.900 de lei pe persoana aveau incluse cnci nopti de cazare la un hotel de patru stele din poiana Brasov, demipensiune, petrecere si cina festiva de Revelion", spune reprezentanta agentiei Paralela 45.
O mare provocare pentru turismul intern este atragerea romanilor care de cativa ani buni au inceput sa prinda gustul calatoriilor in strainatate in perioada sarbatorilor de iarna, ajungand sa nu mai apeleze atat de des la oferta interna de turism.
Astfel, in topul preferintelor romanilor in ceea ce priveste petrecerea sarbatorilor de iarna este Austria, care a inregistrat o crestere de 15%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa partea de schi, in Austria romanii mai solicita si sejururi in Viena, oras care se plaseaza in topul capitalelor vizitate, alaturi de Paris, Barcelona sau Praga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO