Analiză

Piata auto locala a trecut de 2,2 mld. euro la sapte luni

Piata auto locala a trecut de 2,2 mld. euro la sapte luni

Ford Mondeo a urcat pe pozitia secunda in clasamentul celor mai bine vandute modele de clasa medie, cu 1.146 de unitati comercializate in primele sapte luni, in crestere cu peste 300% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

19.08.2008, 19:23 35

Cifra de afaceri generata de vanzarile de autovehicule in intervalul ianuarie-iulie a fost de peste 2,2 mld. euro, potrivit estimarilor ZF, la care se mai adauga valoarea inregistrata de piesele de schimb, care este de aproximativ de 20%, ceea ce ar duce cifra totala la un nivel de aproximativ 2,6 miliarde de euro, in primele sapte luni din an. In 2007 cifra de afaceri generata de comertul de autovehicule a depasit nivelul de patru miliarde de euro.
In primele sapte luni ale acestui an vanzarile de autoturisme au inregistrat o scadere de 1,8%, la un nivel de 174.480 de unitati.
"Pana la finele acestui an nu se intrevede o revigorare a vanzarilor de autoturisme, in principal datorita intrarii in vigoare a noii taxe de mediu care favorizeaza importurile de masini second-hand. In cel mai bun caz, pana la finele anului vanzarile de autoturisme vor ajunge la nivelul de anul trecut", a declarat pentru ZF Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
Vanzarile Dacia au inregistrat in intervalul ianuarie-iulie o scadere de aproximativ 12% a vanzarilor de autovehicule, la un nivel de 54.632 de unitati. Vanzarile autoturismelor Dacia au scazut cu 17% in acelasi interval, in contextul in care constructorul local a lansat pe piata noul Sandero in luna iunie si Logan facelift in iulie.
Exporturile Dacia de autoturisme s-au apreciat cu aproape 40% in primele sapte luni, la un nivel de 95.025 de unitati. Cel mai bine vandut model la export s-a mentinut Logan MCV, cu 52.191 de unitati, urmat de Logan sedan cu 26.021 de masini si Sandero cu 16.813 de unitati. "Dacia are doua instrumente care ii va asigura cresterea vanzarilor. Primul il reprezinta exporturile, care au urcat cu peste 40% in primele sapte luni, iar al doilea, pentru piata locala, il reprezinta noile modele - Sandero si Logan facelift", a subliniat Stroe, care estimeaza o stagnare a vanzarilor Dacia.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o scadere de peste 2% la nivelul primelor sapte luni ale acestui an, la 171.385 de unitati, in contextul in care cota de piata a acestora s-a micsorat la 60%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut nivelul inmatricularilor de autoturisme noi era la peste 76% din piata.
Volumul importurilor de autoturisme second-hand s-a apreciat cu peste 107% in primele sapte luni ale acestui an in conditiile in care la 1 iulie a intrat in vigoare noua taxa de poluare, care a inlocuit-o pe cea de prima inmatriculare, stabilita la 1 ianuarie 2007.
La nivelul lunii iulie, importurile de autoturisme second-hand au atins un nivel de aproape 37.000 de unitati, de sase ori mai ridicat decat cel inregistrat in iunie si de peste doua ori mai mare decat media lunara de 16.000 de unitati in primele sase luni, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in contextul in care in aceeasi luna
s-au inmatriculat 21.550 de masini noi, fiind pentru prima oara cand intr-o luna sunt inmatriculate mai multe automobile second-hand decat noi.
Cea mai bine vanduta marca de import in primele sapte luni a fost Renault, cu 15.881 de unitati, in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La nivelul lunii iulie, cea mai bine vanduta marca de import a fost Skoda, care ocupa pozitia secunda in intervalul ianuarie-iulie, cu 2.562 de unitati, in crestere cu aproape 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Romcar, importatorul Ford pe piata locala, a inregistrat in primele sapte luni vanzari de 14.555 de unitati, valoare aferenta unei cote de piata de aproape 7%, ceea ce claseaza grupul american pe cea de-a treia pozitie in topul marcilor de import. Aprecierea vanzarilor inregistrata in acest interval a fost de aproape 35%, cel mai rapid ritm de crestere din top 10 marci de import. Targetul Romcar pentru acest an este de 26.000 de unitati, valoare ce implica o apreciere de 20% a vanzarilor in comparatie cu anul precedent.
Cel mai bine vandut model Ford in primele sapte luni pe piata locala in primele sapte luni a fost noul Focus, cu 3.414 de unitati, la care se adauga si cele 2.109 de masini ale modelului precedent. Pe locul secund se claseaza Fiesta, modelul de clasa mica al marcii, cu 3.323 de unitati. Gama Ford comercializata pe piata locala va fi completata la finele acestei luni de noul SUV Kuga. In prezent reteaua Romcar este alcatuita din 37 de showroomuri si 37 de unitati de service, urmand ca pana la finele anului acestea sa ajunga pana la 45 de locatii, potrivit declaratiilor Laurei Andreescu, director de marketing in cadrul Romcar.
Marca cu cel de-al doilea cel mai rapid ritm de crestere in primele sapte luni a fost Toyota, care a comercializat 6.602 autovehicule, in crestere cu peste 24% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Din punctul de vedere al vanzarilor, marca nipona s-a clasat pe pozitia a zecea in topul brandurilor de import.
Fiat a atins in primele sapte luni un nivel al vanzarilor de 9.849 de unitati, in crestere cu aproape 24% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. In luna iulie cota de piata a autoturismelor Fiat a atins nivelul de 4,97%, cel mai ridicat de la lansarea marcii pe piata locala. Cota de piata totala a Fiat in iulie a fost de 5,8%, luand in calcul si divizia de autovehicule comerciale.
Autoitalia, importatorul Fiat pe piata locala detine in prezent o retea alcatuita din 31 de dealeri, pana la finele anului urmand sa fie finalizate concesiunile din Caransebes. Deva, Arad, Cluj, Timisoara si Craiova.
Segmentul cu cel mai accelerat ritm de crestere s-a mentinut cel compact, cu 53.047 de unitati comercializate, cu aproape 28% peste nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai bine vandut model de segment C s-a mentinut Skoda Octavia, cu 6.288 de unitati comercializate, in timp ce pe pozitia a treia a urcat Kia cee'd, cu 4.504 unitati. Modelul cee'd, lansat anul trecut in luna mai, a depasit in primele sapte luni la capitolul vanzari modele precum Renault Megane, Opel Astra Classic si Volkswagen Golf.
SUV-urile au inregistrat in intervalul ianuarie-iulie o crestere de aproape 20% a vanzarilor, la 11.153 de masini, cele mai bine vandute modele fiind Hyundai Tucson cu 1.222 de unitati, VW Tiguan cu 973 de unitati si Hyundai Santa Fe cu 749 de masini.
Vanzarile autoturismelor de clasa mica din import au inregistrat o scadere de aproape 10% in intervalul ianuarie-iulie, la un nivel de 37.450 de unitati.
"Scaderea vanzarilor masinilor de clasa mica a fost cauzata inclusiv de importurile de masini second-hand. Multi dintre cei care isi permit o masina de clasa mica au optat pentru una de segment superior, dar la mana a doua", a subliniat vicepresedintele Automobile Dacia.
Datorita evolutiei pretului motorinei, autoturismele echipate cu motorizari diesel au scazut la un nivel de 32% din piata in luna iulie, in comparatie cu cel de 48% in 2007. In primele sapte luni ponderea autoturismelor diesel a fost de 38,8% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO