Analiză

Oamenii de afaceri români au fost luaţi prin surprindere de scăderile mari de pe bursă. Cu toate acestea, nu este sfârşitul lumii, spun ei

Oamenii de afaceri români au fost luaţi prin surprindere de scăderile mari de pe bursă. Cu toate acestea, nu este sfârşitul lumii, spun ei
10.08.2011, 00:00 162

Scăderile prin care au trecut bursele săptămâna aceasta au puspe jar managerii şi anterprenorii companiilor româneşti în timp ceautorităţile, şeful statului, premierul, guvernatorul BNR,ministrul finanţelor publice şi preşedintele Consiliului Fiscals-au reunit aseară la Cotroceni.

La întâlnirea de lucru au participat şi Gheorghe Gherghina şiBogdan Drăgoi, secretari de stat în Ministerul Finanţelor, dar şiLucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "Bancherii cespun?! «Aveţi bani şi nu aveţi ce face cu ei». Când dădeaţi creditecu buletinul...", a spus râzând şefului statului citat de Mediafaxînainte de începerea discuţiilor, la care presa nu a avut acces."Erau alte vremuri", a răspuns Lucian Croitoru. Până la închidereaediţiei nu au fost disponibile alte informaţii despre aceastăîntâlnire.

Cu un ochi la pierderile de la Bucureşti, cu celălalt labursele externe

Scăderile de pe pieţele de capital vor avea ecou în economiareală pe termen mediu, spun la unison managerii şi antreprenoriiîntrebaţi de Ziarul Financiar.

Cu un ochi la bursa de la Bucureşti, acolo unde au pierdut bani,şi cu un altul la pieţele externe de capital, de unde vintendinţele, oamenii de afaceri se pregătesc pentru o nouă perioadăgrea, însă probabilitatea ca situaţia să se repete este de 25%,este concluzia.

"Nu aş putea să vă dau decât un răspuns emoţional (la întrebareacare credeţi că va fi evoluţia Bursei în viitorul apropiat - n.red.) şi nu unul raţional pentru că sunt direct implicat. Sincer,nu mă aşteptam ca bursele să scadă nici măcar după retrogradarearatingului Statelor Unite. Credeam că impactul nu va fi atât demare", a spus Constantin Tudorache, directorul executiv al SarantisRomânia. El adaugă că a investit mult pe bursa de la Bucureşti şiscăderile din ultimele zile l-au luat prin surprindere. Sarantis,proprietarul producătorului de cosmetice Elmiplant, a obţinut anultrecut în România venituri de 37,67 mil. euro, nivel aproapesimilar cu cel din anul anterior, potrivit raportului financiar alcompaniei elene.

Un alt manager, Alexandru Vlad, directorul executiv al lanţuluide magazine Selgros Cash&Carry România, crede că nu vorbimdespre o nouă criză, ci doar de un nou episod al celei izbucnite în2008 odată cu căderea Lehman Brothers.

"Cauzele crizei nu au fost îndepărtate. Ţările apusene, dar şiStatele Unite au consumat mai mult decât au produs. Mai mult, atâtatimp cât banii împrumutaţi merg în consum şi nu în investiţii, nune vom reveni. Nu s-au găsit soluţii pentru criza actualăîncă."

El mai spune că situaţia României este dependentă de acelorlalte state. Vlad explică astfel că situaţia de pe piaţalocală s-a stabilizat pentru că au crescut exporturile, care aumers în principal către ţările apusene. "Dacă ele cad, ne trag înjos şi pe noi."

Antreprenorii cu care ZF a discutat admit că există panică înpieţe, dar sentimentul general este că situaţia din 2008 este puţinprobabil să se repete.

"Bursa românească nu e suficient de matură pentru a putea judecalucrurile uitându-ne la ceea ce se întâmplă aici, mai degrabătrebuie să fim atenţi la bursele externe. Evident că toţi oameniiîncep să se sperie, nu ştiu ce urmează să se întâmple, însă cusiguranţă şocul nu va fi la fel de mare precum cel din 2008, celpuţin în România", a declarat Florea Diaconu, proprietarulconstructorului Delta ACM, cu afaceri de 91 de milioane de euroanul trecut.

Cei mai rezervaţi sunt avocaţii, care vorbesc deja despresuspendarea unor investiţii şi despre încetinirea unor finanţări.Ion Nestor, fondatorul casei de avocatură NNDKP şi unul dintre ceimai experimentaţi avocaţi de afaceri, spune că este prea devremepentru a fi resimţite efectele evenimentelor din ultimele zile înmediul de afaceri local, dar pe termen lung este probabil caanumite finanţări sau investiţii să fie îngheţate.

"Din păcate, este inevitabil ca efectele evenimentelor la careasistăm în prezent pe pieţele de capital şi pe cele financiareinternaţionale să se propage şi în mediul economic autohton, fie pecale directă, vezi căderea masivă a bursei de valori, fie pe caleindirectă, prin încetinirea sau chiar suspendarea unor finanţărisau a unor investiţii preconizate, chiar dacă aceste consecinţenedorite nu se vor vedea de îndată, ci în următoarele luni",apreciază Nestor, care conduce o firmă cu aproape 150 de avocaţi şiconsultanţi şi o cifră de afaceri de 13,6 mil. euro în 2010.

În ultimul an, bursele au reflectat stabilizarea situaţieicompaniilor, dar numai parţial consumul, este de părere omul deafaceri Siminel Andrei, şeful operaţiunilor din România alecompaniei americane New Century Holdings (NCH), care administreazămai multe fonduri de investiţii, printre care şi BroadhurstInvestments. El nu exclude posibilitatea înrăutăţirii situaţiei şiavansează o probabilitate de 25% ca o criză de amploarea celei din2008, provocată de căderea Lehman Brothers, să reizbucnească.

Investitorii nu mai riscă: merg pe activesigure

"Acum are loc o reaşezare, evident potenţată de downgrading-ulStatelor Unite şi de problema datoriilor naţionale." El crede însăcă în viitorul apropiat se vor stabiliza lucrurile, însă la unnivel mai scăzut.

Managerii marilor firme de consultanţă din România consideră căscăderea de pe Bursă îi va orienta pe investitori către plasamentemai sigure cum sunt depozitele bancare şi activele mai puţinriscante.

"Cum va afecta economia reală este greu de spus în contextul încare BVB este o bursă marginală şi nu reprezintă un indicator realal economiei precum cele din Vest în condiţiile în care nu avemcompanii mari listate la bursă. Singurul impact pe care îl putemestima este cel determinat de lipsa de încredere în piaţă. Suntafectaţi direct cei care investeau până acum la bursă, care acum sevor orienta către depozitele bancare şi active mai puţin riscante.Acum toţi investitorii se îndreaptă spre active de siguranţă precumaurul, care vedem că este pe un trend ascendent, sau franculelveţian", a spus George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.Certitudinea este că noua criză care se profilează îi ţine peoamenii de afaceri în priză, conectaţi la evenimente, pentru că "nueste ceva de durată". Wargha Enayati, directorul general aloperatorului de servicii medicale private Regina Maria, spune căurmăreşte cu mare atenţie ce se întâmplă în aceste zile, după cetoate bursele din lume continuă să înregistreze scăderi abrupte."Luăm în calcul situţia politico-economică pentru că nu este dejoacă ce se întâmplă acum. Nu cred că este ceva de scurtă durată,însă nu poţi să ai un comportament de sfârşitul lumii. Trebuie săcontinuăm să ne facem treaba", a spus Enayati.

Pieţele sunt nervoase şi cuvântul de ordine pe pieţe esteincertitudinea, iar România este vulnerabilă şi, ca orice ţară,poate să fie influenţată de tensiunile externe prin mecanismulfluxurilor de capital, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef alRaiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO