Analiză

Ministrul finanţelor aruncă pisica în curtea ministrului muncii: Botiş trebuie să reducă cheltuielile sociale

Ministrul finanţelor aruncă pisica în curtea ministrului muncii: Botiş trebuie să reducă cheltuielile sociale

Autor: Iulian Anghel

02.12.2010, 23:57 23

Coaliţia de guvernare a luat ieri în discuţie bugetul pentru2011, după ce, săptămâna trecută, proiectul fusese publicat deMinisterul Finanţelor.

Însă, cu trei săptămâni înainte ca Parlamentul să intre învacanţă, proiectul legii bugetului nu este încă aprobat de Guvern.Una dintre cele mai disputate probleme din ultimele zile, ceaprivind reducerea de la 2 ani la un an a acordării indemnizaţiilorpentru creşterea copilului, a fost şi ea discutată ieri la Guvern,dar o soluţie a fost amânată până lunea viitoare. Tot atunci, arurma să fie aprobat şi bugetul, spun surse guvernamentale.

Arurma să fie vorba despre un buget care îngheaţă pensiile dinsectorul public, îngheaţă angajările şi reduce rambursările din TVAcătre bugetele locale. Cifrele bugetului pe clasificarea economicănu diferă substanţial de cele din acest an în privinţacheltuielilor. Doar că, deşi Guvernul îşi propune să cheltuiascăcam aceeaşi bani în 2011 ca şi anul trecut, acest lucru înseamnă oajustare de 2,2% din PIB.

Cheltuielile ar urma să se reducă de la 39,1% din PIB la 36,9%din PIB, în condiţiile în care ponderea veniturilor în PIB va urcamult mai încet, de la 32,3% estimat pentru 2010 la 32,5% în 2011.Cheltuielile pentru 2011 sunt estimate la 200 mld. lei, sumăaproape egală cu cheltuielile bugetare preliminate pentru 2010, darponderea lor în PIB scade pentru că, pentru 2011, PIB-ul esteestimat la 543 mld. lei, faţă de 512 mld. lei estimat pentru2010.

Cheltuielile cu personalul ar urma să scadă cu 1,6% faţă deacest an (-1,58 mld. lei), cele cu bunurile şi serviciile cu 1,6%(-1,6 mld) şi cele cu subvenţiile cu 0,6% (600 mil. lei).

"Filozofia bugetară pentru 2011 este următoarea: cât mai mulţibani pentru investiţii. România nu poate să elaboreze un buget doarca să plătească salarii şi să finanţeze cheltuielile sociale", asusţinut ieri Gheorghe Ialomiţianu.

Doar că, în privinţa cheltuielilor de asistenţă socială desprecare ministrul finanţelor spune că sunt foarte mari, ele ar urma săcrească ca pondere în bugetul general consolidat cu 0,8% (de la68,1 mld. lei la aproape 70 mld. lei).

Cât despre cheltuielile cu investiţiile, ele cresc, dar nuspectaculos, cu 0,8% din PIB, de la 33,4 mld. lei la 34,2 mld.lei.

Ialomiţeanu a spus ieri că aşteaptă de la Ioan Botiş să-iprezinte rezultatul reducerii cheltuielilor sociale.

"Există o decizie foarte clară a Guvernului de a raţionalizacheltuielile cu asistenţa socială. Ioan Botiş are responsabilitateade a reduce cheltuielile sociale. Aceste cheltuieli au în prezent o pondere însemnată în bugetul consolidat", a afirmatIalomiţianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO