Analiză

Minerii, tot mai putini pe zi ce trece

16.01.2006, 20:46 18

La finele acestui an, vor mai ramane in minerit 30.000 de mineri, adica de zece ori mai putini decat in 1989.

Altadata unul dintre reperele epocii socialiste, sectorul minier este acum intr-o situatie grea.

Daca sub regimul lui Ceausescu, salariul mediu al unui minier era de doua ori mai mare decat al unui lucrator obisnuit, iar avantajele oferite pe atunci formasera adevarate comunitati miniere, cifrate cu totul la 300.000 de oameni, in zilele noastre, peisajul este cu mult mai dezolant.

La inceputul anului trecut, activau 51.000 de mineri, iar la finele lui 2005 numai 43.000. Acest numar se va reduce in acest an cu inca 11.000 de mineri ce vor fi disponibilizati, anunta Ministerul Economiei.

Multe mine au fost inchise, altele sunt in curs de inchidere, si mai putine vor ramane operabile sau in interesul unor investitori privati.

In Romania, exista aproximativ 123 de mine si cariere, din care cea mai mare pondere o au cele de lignit.

In sectorul exploatarii de lignit activeaza doua companii - Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si SNC Ploiesti. In huila, CNH Petrosani si Banat Anina.

De asemenea, in sectorul de minereuri activeaza Minvest Deva, Remin Baia Mare, Moldomin Moldova Noua, Cuprumin Abrud, Minbucovina Vatra Dornei si Baita Stei.

Rezervele de lignit sunt estimate la 2.800 milioane de tone, cele de huila la 900 milioane de tone. Minereurile din care se extrag aurul si argintul sunt estimate la 40 milioane de tone, iar cele de cupru la 900 milioane de tone.

Guvernele postdecembriste au ajuns in anii Õ90 la concluzia ca Romania nu isi mai permite sa subventioneze la nesfarsit activitatea unor mine ineficiente si poluante.

Minele inghiteau fonduri bugetare intr-o tara care, chiar si fara carbune, dispunea de un surplus energetic, fiind net exportator de energie electrica in Balcani.

Carbunele era si inca mai este principala sursa pentru termocentrale, care asigura inca aproape doua treimi din productia de energie electrica.

In 2004, Guvernul a convenit cu Uniunea Europeana eliminarea tuturor subventiilor pentru sectorul minier pana la finele acestui deceniu.

Autoritatile au inchis 520 din cele 650 mine aflate in exploatare in 1997 si au desfiintat sau transformat 120 din amplasamentele acestora. Prabusirea a ceea ce candva era numit marele sector minier al Romaniei a constituit o reala provocare la sfarsitul deceniului trecut cand numarul lucratorilor din acest sector s-a redus la jumatate la nivelul intregii tari.

Multi dintre acestia au ajuns someri. Altii au ales sa-si pastreze meseria, cautand sa se angajeze in alte tari, cum este cazul Ungariei.

In 1999, guvernul a apelat la Banca Mondiala pentru asistenta in scopul crearii de locuri de munca pentru fostii mineri. Dupa un inceput anevoios, eforturile lor conjugate pentru transformarea localitatilor miniere incep sa dea roade.

Mai bine de 19.000 locuri de munca au fost create sau sustinute prin stimulentele de angajare, pregatire profesionala, sprijinirea intreprinderilor si schemele de microcreditare introduse si perfectionate treptat de agentia nationala in ultimii patru ani.

Un al doilea imprumut de 120 milioane dolari SUA de la Banca Mondiala a fost contractat de catre autoritati pentru refacerea mediului si a activitatilor economico-sociale din regiunile miniere prin crearea unui numar de aproximativ 25.000 de noi locuri de munca.

Sectorul minier s-a depopulat dramatic dupa 1990 si in urma unor valuri puternice de restructurare.

In anii 2000, autoritatile au decis in contextual demararii privatizarii in sectorul energetic sa ia din patrimoniul fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia, una din putinele companii profitabile din sector, o parte a activelor si sa le transfere catre nou infiintatele complexuri energetice Craiova, Turceni si Rovinari. Aici, exploatarile de carbuni au fost asociate cu termocentralele pentru care functionau ca surse de materii prime.

Printre putinii investitori interesati de minerit se afla grupul american Washington Group, care si-a exprimat oficial interesul pentru a prelua mine in Romania.

Minele de cupru se numara printre putinele tinte cautate de investitori in acest sector.

Pe lista investitorilor interesati de preluarea unor mine s-a aflat si omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol.

Acesta era interesat de dezvoltarea unei afaceri private, care ar fi generat potrivit propriilor previziuni, afaceri de zeci de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO