Analiză

Investitiile in sectorul IT cresc. Deocamdata!

10.03.2003, 00:00 15

Chapeau: Anul 2002 nu a fost tocmai unul favorabil pentru sectorul tehnologiei informatiei, majoritatea companiilor fiind obligate sa isi reduca in a doua jumatate a anului bugetele alocate departamentelor IT si sa amane unele proiecte din cauza recesiunii globale. Anul acesta insa, investitiile in IT vor creste, chiar daca cu un procent mic, releva analizele realizate de principalele firme care studiaza piata: Gartner Dataquest, IDC, Forrester Research si AMR Research.
Ultimul studiu realizat de Forrester Research prevede o crestere a investitiilor in sectorul IT cu 1,9 procente fata de 2002, in special datorita popularitatii de care se bucura noile produse software pentru managementul afacerilor (ERP - Enterprise Resource Planning) si gestionarea relatiilor cu clientii (CRM - Customer Relationship Management).
"Serviciile si produsele IT care permit reducerea cheltuielilor companiei prin eficientizarea procesului de lucru vor continua sa aiba un succes deosebit", a apreciat Tom Pohlmann, director de cercetare la Forrester Research. Companiile producatoare de hardware si software, cele care ofera servicii si cele care vand produse IT vor cunoaste o crestere relativa in 2003, se mai arata in analiza Forrester.
La randul sau, in ultimul studiu facut public, Gartner Dataquest sustine ca investitiile in IT vor creste cu 6,2 procente anul acesta, iar compania de analiza IDC prevede o crestere globala a industriei IT cu 5,8 procente in 2003.
Cresterea investitiilor cu 1,9% anticipata de Forrester Research este propulsata in primul rand de firmele mici si mijlocii, in randul carora investitiile vor creste cu 2,6%. De aceeasi parere sunt insa si analistii de la Gartner Dataquest.
Industria producatoare de bunuri va investi din ce in ce mai mult in IT, considera Forrester, sumele urmand sa creasca in 2003 cu peste 7,4%. Chiar daca in sectorul IT cel mai mult investesc companiile financiare, anul acesta sumele totale cheltuite de acestea vor fi mai mici in raport cu cele din 2002, conform analistilorde la Forrester.
Majoritatea firmelor de analiza indica in rapoartele lor o crestere a investitiilor in IT in cursul acestui an, insa toate se refera la procente mici, total diferite de prognozele din anii '90 cand sectorul IT era in expansiune.
"Este vorba de investitii mai mari ca in 2002, dar nu va fi nici o explozie pe piata", a precizat Brad Hecht, analist al Yankee Group. "Nu exista acum vreo inovatie tehnologica pe care sa se lupte toate firmele. Fara asa ceva, investitiile companiilor nu pot depasi cu mult ceea ce s-a cheltuit in medie in ultimii cinci ani", a spus el.

Optimism IDC pentru 2004
Reducerile din bugetele destinate sectorului IT nu vor mai fi aplicate si anul acesta, a relevat un studiu realizat de IDC, in care au fost inclusi sefii mai multor companii din Statele Unite, Europa si Asia, conform NewsFactor.com.
Majoritatea intervievatilor, aproximativ 85%, au declarat ca vor creste sau vor mentine la acelasi nivel bugetele alocate departamentelor IT. IDC a avertizat insa, ca in ciuda acestor declaratii, nivelul sumelor alocate tehnologiei informatiei va fi revizuit in fiecare trimestru de conducerile marilor companii, in functie de rezultatele financiare pe care acestea preconizeaza sa le obtina.
Principalul "motor" al investitiilor este increderea pe care companiile o acorda sectorului IT. Acesta este unul din punctele fierbinti asupra carora trebuie sa se orienteze firmele IT, considera IDC. "Indicele de incredere ar trebui monitorizat constant de toti ofertantii de produse si servicii IT, pentru a se descoperi din timp semnele unei eventuale cresteri a investitiilor sau a scaderii lor", a declarat Stephen Minton, director de proiect al IDC Worldwide IT Markets.
"Industria IT va continua sa creasca mai rapid decat restul economiei, dar nu va mai fi vorba de un boom ca la inceputul erei informaticii. Nu exista in acest moment nici un fel de progres tehnologic care sa justifice cheltuieli mult mai ample ca anul trecut", a apreciat Minton. Astfel, IDC prevede o crestere a investitiilor cu 4-5 procente in 2003, iar in 2004 o crestere de 7-8%.

Se cauta solutiile inteligente
Unul dintre factorii care va conduce la cresterea investitiilor sunt noile produse software pentru afaceri, in special aplicatiile pentru managementul relatiilor cu clientii (CRM) si cele pentru conducerea afacerilor (ERP).
Forrester Research considera de asemenea ca serviciile web vor continua sa cunoasca o dezvoltare mai puternica decat alte sectoare. Cheltuielile pentru intretinerea retelelor informatice vor fi de asemenea mai mari ca anul trecut, iar unele companii vor investi sume considerabile pentru implementarea si integrarea sistemelor IT.
"Multe companii au facut investitii serioase in software, dar produsele achizitionate in ultimii ani nu au fost instalate si puse la treaba corect. Au platit licentele de folosire, dar trebuie acum sa cheltuie alti bani pentru implementarea sistemelor si asigurarea functionarii lor in regim permanent", a apreciat Debashish Sinha, analist principal al Gartner Dataquest.
La inceputul lui 2002, mai putin de 20% dintre marile companii erau interesate in solutii software pentru afaceri, iar la sfarsitul anului numarul crescuse simtitor, a stabilit Forrester Research.
Studiul realizat de Forrester mai releva faptul ca 45% dintre responsabilii interogati s-au declarat dispusi sa achizitioneze "solutii inteligente" IT care sa ajute efectiv la imbunatatirea afacerilor, inclusiv software pentru baze de date si programe de analiza financiara. Specialistii considera astfel ca, in momentul in care economia mondiala va depasi momentul de recesiune, investitiile in domeniul software vor creste simtitor. Companiile vor investi anul acesta peste 2 miliarde de dolari numai pentru astfel de solutii, suma ce va creste la 2,3 miliarde in 2005.

Serviciile web devin mai populare
O alta zona a sectorului IT care va cunoaste o crestere constanta este si segmentul serviciilor web, conform analizei Forrester. Din totalul companiilor care au fost incluse in studiul Forrester, 31% au in derulare sau vor implementa astfel de proiecte, fata de 11% cat indica o analiza similara din 2002.
Multi analisti privesc insa cu reticenta acest sector, apreciind ca marile companii isi vor pierde din entuziasm dupa ce vor analiza rezultatele financiare ale folosirii serviciilor web.  "Aceasta este o metoda de a face tranzactii, dar nu a fost insa testata la nivelul unei companii multinationale. Chiar daca pentru cazuri particulare aplicatiile functioneaza cu succes, la nivelul unor companii multinationale nu s-au inregistrat rezultate spectaculoase", a explicat analistul AMR Research Louis Columbus.

Sensibilitate la preturi reduse
Din cauza evolutiilor negative din ultimii ani, companiile IT, atat cele care ofera produse, cat si cele ce furnizeaza servicii, au facut importante reduceri de preturi si au promovat diverse oferte speciale pentru a atrage cat mai multi clienti pe o piata si asa rarefiata, releva NewsFactor.com. Toate acestea fac ca asa-zisa crestere a investitiilor sa fie privita ca o "goana dupa reduceri". In plus, multe companii au amanat investitiile in tehnologie prea mult, ramanand acum cu mult in urma concurentei. Acest lucru face necesara achizitionarea de noi tehologii.
"Odata ce incepi sa aduci la zi partea de software, in special cand ai o infrastructura veche si computere din generatia trecuta, este mult mai simplu si chiar mai ieftin sa cumperi o retea noua cu toate programele preinstalate", a apreciat Al Case, senior vice-president al Gartner. Iar acum , cand securitatea retelelor a devenit o prioritate pentru majoritatea companiilor, aducerea la zi a sistemelor va deveni o prioritate, apreciaza analistii.
Pe de alta parte insa, avertizeaza Gartner, pachetele financiare convenabile ii vor determina pe sefii marilor companii sa caute sa obtina si mai multe reduceri din partea ofertantilor de produse si servicii IT. "Sunt convins ca marile companii vor continua sa faca presiuni pentru a obtine preturi mult mai mici", a spus Al Case.

Investitiile vor fi strict controlate
Nici macar o relansare a economiei la nivel global, avand in centru motorul economiei americane, nu ar mai produce un boom in industria IT similar cu cel inregistrat in anii '90, spun analistii.
La nivel general, orice manager aloca departamentului IT un buget cat mai mare, in functie de posibilitati, releva Gartner. Insa acum nu mai apare nevoia de retehnologizare atat de acuta ca in urma cu zece ani, deci orice investitie va fi strict controlata, considera compania de analiza. "Vestea buna pentru producatori este ca mai exista inca oameni bine pregatiti in IT, care apreciaza valoarea produselor noi si incearca sa ii convinga pe manageri de necesitatea investitiilor in tehnologie. Sunt inca oameni care predica in fata consiliilor de administratie necesitatea de a investi in IT", explica la randul sau Stephen Minton, director de proiect la IDC.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO