Analiză

Industria romaneasca de tevi si-a schimbat patronii in doi ani. Acum, la comanda: indieni, italieni si rusi

02.08.2004, 00:00 146

Grupul metalurgic international Tenaris a reusit sa achizitioneze saptamana trecuta, dupa cateva luni de negocieri, companiile romanesti Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila. Mai mult decat o simpla tranzactie, preluarea Silcotub si Tubinox de catre Tenaris, unul din cei mai mari producatori mondiali de tevi, reprezinta punctul final al celei de-a doua faze de ?privatizare? a industriei romanesti de profil. Dupa ce s-au aflat cativa ani in proprietatea unor case de comert, producatori de talie mica sau chiar AVAB, toate marile fabrici romanesti de tevi fac parte acum din grupuri internationale strategice. Astfel, Tepro Iasi si Petrotub Roman apartin din 2002 si 2003 LNM Group, al doilea producator mondial de otel, Artrom Slatina - grupului rusesc TMK iar Silcotub si Tubinox au ajuns in proprietatea Tenaris.
In cazul Tepro, Petrotub si Artrom, aparitia actionarilor strategici, cu putere financiare mare, a avut efecte pozitive evidente. Artrom Slatina si-a dublat cifra de afaceri si a obtinut profit operational dupa cinci ani in 2003, dupa ce in 2002 a fost preluata de TMK, cel mai mare producator rusesc de tevi.
Tepro estimeaza pentru acest an vanzari de cinci ori mai mari fata de 2003 iar Petrotub si-a triplat productia si cifra de afaceri in primul trimestru al acestui an.
In toate cele trei cazuri, reteta succesului a fost aproape aceeasi: infuzie de capital de lucru din partea actionarului majoritar, investitii in capacitatile de productie, accesul la pietele externe si management performant.
La Silcotub, cel mai mare producator roman de tevi din punct de vedere al cifrei de afaceri, schimbarile nu vor fi la fel de evidente pe termen scurt.
Actionarul majoritar al Silcotub a fost ultimii ani, prin intermediul vehicului financiar Tubman International, grupul Duferco (cu o cifra de afaceri anuala de peste 3 miliarde de dolari). Chiar daca este companie orientata in special catre comert, Duferco a mentinut activitatea Silcotub la un nivel apropiat maximului capacitatii de productie.
?Strategia grupului international Tenaris pentru Silcutob Zalau vizeaza in prima faza investitii pentru cresterea standardelor de calitate si diversificarea gamei de produse catre zona petroliera si a industriei componentelor auto? a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Terhes, director general pentru Romania al Tenaris.
Grupul nu si-a stabilit inca politica fata de Laminorul Braila si Tubinox Bucuresti, companii preluate odata cu Silcotub de la Tubman International, a precizat Terhes.
Tenaris nu va opera reduceri de personal si nici nu va demara lucrari de crestere a capacitatii de productie, atentia urmand sa fie indreptata catre integrarea Silcotub in grup si corelarea productiei cu cea a restului fabricilor Tenaris din Europa.
?Producem anual circa 175.000 de tone de tevi, folosind aproape toata capacitatea, iar noul actionar considera ca este suficient deocamdata. Ne vom concentra pentru a mari ponderea productiei pentru industria auto si cea petroliera?, afirma Terhes.
In prezent, majoritatea productiei Silcotub este orientata catre tevi de diametru mic pentru constructii si pentru transportul gazelor si al petrolului.
Intentia modificarii centrului de greutate al productiei catre industria componentelor auto se datoreaza dezvoltarii puternice pe care acest sector l-a avut in Romania si in general in Europa Centrala si de Est.
Numai in Romania, valoarea investitiilor din industrie este de cateva sute de milioane de dolari, majoritatea grupurilor europene de profil fiind deja prezente cu productie pe piata romaneasca, in special in zona de vest a tarii.
In plus, doi mari producatori mondiali de autoturisme - Kia si Hyundai - se pregatesc sa isi construiasca fabrici de sute de milioane de dolari in Europa Centrala si de Est, in Slovacia.
Intentia de a-si intari prezenta pe segmentul tevilor pentru componentele auto si in zona Europei Centrale a fost de altfel principalul motiv pentru care Tenaris a decis sa achizitioneze Silcotub.
Tenaris este unul din cei mai mari producatori mondiali de tevi fara sudura, cu o cifra de afaceri anuala de peste 3 miliarde de dolari, o cota de aproximativ 30% din piata mondiala de produse turnate si una de 13% din cea a tevilor sudate.
Grupul a demarat procedurile pentru achizitia Silcutob la inceputul acestui an, cand a si anuntat ca intentioneaza sa cumpere doar producatorul de tevi din Zalau.
Tenaris a fost nevoit in final sa cumpere si Laminorul si Tubinox, companii detinute de asemenea de Tubman.
Principalul motiv a fost faptul ca in cursa pentru achizitia Tubman a intrat in urma cu cateva luni si grupul rus TMK, dispus sa preia toate operatiunile Tubman.
TMK detine deja in Romania un producator de tevi - Artrom Slatina si Combinatul Siderurgic de la Resita.
In final, desi la un moment dat renuntase la negocieri, Tenaris s-a decis sa cumpere tot grupul Tubman.
?Preluarea Silcotub de catre Tenaris este un lucru foarte bun. Era pacat ca Silcotub sa nu faca parte dintr-un grup integrat din moment ce aceasta este tendinta pe plan mondial. In toate proiectele mari, castiga grupurile ce pot asigura toata gama de tevi necesara?, spune Terhes.
Managerul spune ca decizia Duferco, proprietara Tubman, de a vinde s-a datorat tocmai nereusitei planului de a crea un astfel de grup integrat in Romania.
?In 1999, cand au cumparat Silcotub, Tubman intentiona sa cumpere si Petrotub Roman, si Siderca Calarasi. Decizia de vinde se datoreaza in primul rand faptului ca nu au reusit sa creeze grupul pe care si l-au dorit initial?, a declarat Terhes.
Duferco, prin Tubman, a achizitionat Petrotub la scurt timp dupa ce a cumparat Silcotub insa tranzactia nu a fost aprobata de Consiliul Concurentei, pe motiv pe concetrare economica cu potential de monopol.
Petrotub a ajuns pana la urma in proprietatea LNM Holdings, care mai detine in Romania Tepro Iasi (tot producator de tevi) si Sidex Galati.
Producatorii de tevi au trecut in ultimul an printr-o perioada dificila din cauza cresterii puternice a pretului otelului (principala materie prima pentru tevi - n.r.), care s-a dublat datorita cererii de pe piata asiatica.
Anul trecut, Silcotub a inregistrat pierderi in valoare de 43,7 miliarde lei (1,3 milioane dolari), la venituri totale de 3.179 miliarde lei (circa 94 milioane dolari).
Reprezentantii companiei spun insa ca situtia de pe piata a redevenit favorabila, cresterea pretului otelului fiind absorbita in ultimile luni de cresterea pretului tevilor.
Bugetului de venituri si cheltuieli al Silcotub pentru acest an estima obtinerea unui profit brut de 107,8 miliarde lei (circa 3 milioane de dolari) si venituri totale de 4.506 miliarde lei (circa 130 de milioane de dolari).
?Cred ca vom incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 125 milioane dolari pentru ca in primele sase luni a fost de 62 milioane dolari. In primul semestru a existat inca o inertie pe piata internationala in absorbtia cresterii pretului otelului (principala materie prima pentru tevi - n.r.) in pretul tevii dar cred ca vom reusi sa ne atingem si tinta propusa de profit?, estimeaza Terhes.
Gheorghe Terhes este de mai multi ani directorul general al Silcotub Zalau, fiind pastrat in functie si de Tenaris.
Terhes va conduce si Laminorul Braila, si Tubinox Bucuresti, companii cu o evolutie slaba anul trecut. In prima jumatate a anului trecut, Tubinox a inregistrat o cifra de afaceri de doar 16,03 miliarde lei (mai putin de 500.000 de dolari), de circa trei ori mai mica fata de aceiasi perioada a anului anterior, si o pierdere de 38,45 miliarde lei.
Situatia Laminorul nu este cu nimic mai buna: compania a avut in primul semestru din 2003 o cifra de afaceri de 123,7 miliarde lei, fata de 273,2 miliarde lei in aceiasi perioada a anului anterior, si pierderi de 41,22 miliarde lei.
Situatiile financiare finale pentru 2003 nu sunt publice deocamdata.
Achizitionate de Tenaris doar pentru ca erau ?la pachet? cu Silcotub, cele doua companii se afla acum in faza de analiza.
?Decizia privind achizitia Laminorul siTubinox a fost luata tarziu si nu exista inca o imagina clara asupra strategiei pentru cele doua companii. Deocamdata are loc procesul de evaluare?, spune Gheorghe Terhes.
Silcotub, Tubinox si Laminorul sunt primele achizitii ale Tenaris in Europa, grupul dispunand de o singura facilitate de productie in Italia - Tenaris Dalmine. De la Dalmine a plecat de altfel expansiunea internationala a grupului care detine acum producatori de tevi si in Argentina, Brazilia, Canada, Japonia, Mexic si Venezuela.
Paolo Rocca, presedintele Tenaris, a declarat saptamana trecuta ca principalele motive ale achizitiei Silcotub sunt complementaritatea portofoliului de produse al companiei cu cel al Tenaris Dalmine, posibilitatea ca grupul sa isi intareasca pozitia pe piata componentelor auto si accesul la pietele Europei Centrale si de Est. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO