Analiză

Impactul taxei pe stâlp asupra profitului impozabil. Exemplul unei companii care deţine o construcţie de 25 mil.euro

Impactul taxei pe stâlp asupra profitului impozabil....

Autor: Claudia Medrega

25.05.2014, 20:02 412

Investitorii străini solicită guvernului eliminarea impozitului pe construcţii speciale în forma actuală deoarece va genera pierderi mari pentru companii, prin du­blarea sau chiar tripla­rea impozitului pe profit plătit în anumite industrii, iar pe termen mediu şi lung ar putea duce la falimente şi concedieri. Impozitul pe construcţiile speciale, cu­nos­cut sub denumirea de „taxa pe stâlp“, a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar în absenţa normelor metodologice a stârnit până acum numeroase interpetări şi con­tro­verse. Primul termen de plată este pe 26 mai.

Impozitul pe construcţiile speciale se calculează prin aplicarea a 1,5% la valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri.

Consecinţe ale implementării impozitului pe construcţii în viziunea Consiliului Investitorilor Străini (FIC)

Reducerea investiţiilor/ renunţarea la investiţii

Se creează premisele reducerii investiţiilor în sectoare economice strategice din cauza creşterii cu 1,5%/an a costurilor, fapt ce va avea drept consecinţă stoparea dezvoltării economice, în condiţiile în care ne dorim tocmai o dezvoltare economică continuă şi sustenabilă. Acolo unde noile condiţii de piaţă nu permit creşteri de preţuri/tarife este cel mai probabil ca acest impozit să conducă la renunţarea la anumite proiecte de investiţii.

Comunicaţiile electronice

Există o mare diferenţă între operatorii care dispun de infrastructură proprie şi cei care utilizează infrastructura terţilor. Aceştia din urmă vor fi afectaţi doar într-o mică măsură de noul impozit şi doar în cazul în care proprietarii vor transfera o parte din costul cu impozitul în preţul chiriei. Se creează astfel premisele pentru distorsionarea concurenţei.

Producţia de ţiţei şi gaze

La încetarea concesiunii petroliere, bunurile concesionate şi cele rezultate din activităţile petroliere se restituie/trec în proprietatea statului, motiv pentru care respectivele bunuri ar trebui să fie exceptate de la plata impozitului pe construcţii.

Energie şi utilităţi

Orice impunere suplimentară necorelată cu mecanismele de tarifare poate genera efecte în cascadă greu de cuantificat. De exemplu, preluarea reţelelor plătite de utilizatori în patrimoniul operatorilor de utilităţi reprezintă o obligaţie legală care atrage şi obligaţia întreţinerii şi modernizării respectivei reţele, iar aceste costuri nu sunt recunoscute de către reglementator.

Finanţările din energie

Finanţările investiţiilor din industria energetică vor fi afectate de acest impozit întrucât planurile de afaceri depuse pentru finanţări nu au prevăzut acest cost.

Agricultura

Întrucât agricultura reprezintă un motor de creştere al economiei care trebuie susţinut în continuare, ar fi oportună exceptarea de la plata impozitului a anumitor construcţii precum sere, silozuri si altele. Mai mult, datorită faptului că impozitul se aplică persoanelor juridice, se creează distorsiuni concurenţiale între acestea şi persoanele fizice care desfăşoară aceeaşi activitate.

Aplicare asupra investiţiilor deja făcute

Impozitul este calculat asupra unor investiţii deja făcute în perioade anterioare, în care acest cost nu a putut fi previzionat, iar condiţiile pieţei erau diferite. Astfel, cel mai probabil, acest cost va fi recuperat prin încorporarea acestuia în preţurile practicate, ceea ce va conduce la un efect negativ asupra consumului populaţiei şi inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO