Analiză

Harta puterii de cumpărare în România: Un locuitor din Bucureşti are de cheltuială de 2,5 ori mai mulţi bani ca unul din Moldova. Locuitorii din Bucureşti au peste 13.000 de euro per capita pe an de cheltuială, faţă de bugetul de 5.300 de euro în cea mai săracă regiune a ţării, Moldova

Harta puterii de cumpărare în România: Un locuitor din...

Autor: Cristina Roşca

08.12.2021, 09:00 3183

România are o putere de cumpăre medie la nivel naţio­nal de 7.453 de euro per capita, ceea ce înseamnă 49,5% din nivelul mediu european, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

România este împărţită în opt regiuni, inclusiv Bucu­reşti-Ilfov. Dintre acestea, patru - nord, vest, centru şi Bu­cu­reşti-Ilfov - au o putere de cumpărare peste media na­ţio­nală. Celelalte patru - adică jumătate din total - au o pu­tere de cumpărare sub medie, e vorba de nord-est (Mol­do­va), sud-vest (Oltenia), sud (Muntenia) şi sud-est (Dobogea).

„Puterea de cumpărare a românilor creşte conside­rabil, însă avansul este susţinut în special de dezvoltarea zonelor urbane mari, mai exact a celor din Bucureşti şi din regiunile nord, vest şi centru“, spune Iuliana Coman, senior consultant market intelligence în cadrul GfK.

Pe harta României se remarcă zona Bucureşti-Ilfov, însă acest fapt nu este surprinzător dat fiind că aceeaşi este situaţia în cele mai multe ţări din lume dat fiind că în general oraşele-capitală atrag cele mai multe investiţii.

În ceea ce priveşte piaţa locală, fiecare locuitor din Bucureşti are în medie 13.100 de euro pe an de cheltuială, cu 76% mai mult decât media naţională. Dacă se face comparaţia cu regiunea Moldovei însă, cea mai săracă zonă o ţarii, diferenţa e chiar mai mare. Mai exact, puterea de cumpărare din regiunea Nord-Est (aşa cum este ea denumită pe harta GfK) este la doar 71,2% faţă de media naţională. Asta înseamnă că locuitorii din această zonă au doar 5.300 de euro anual de cheltuială, adică de 2,5 ori mai puţin decât bucureştenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO