Analiză

Forumul de la Davos, marcat de criza irakiana si neincredere

24.01.2003, 00:00 25

Forumul economic mondial de la Davos, a inceput, ieri, pentru cinci zile, in acelasi timp cu Forumul social mondial de la Porto Alegre (Brazilia), insa ambele evenimente sunt puse in umbra crizei irakiene, relata ieri, cotidianul Le Monde.
Ingrijorarile legate de un posibil razboi in Irak, tinde sa ocupe mare parte din timpul dezbaterilor celor aproximativ 2000 de oameni de afaceri si lideri politici, din 199 de state, care si-au anuntat participarea la Forumul economic mondial din statiunea elvetiana.
Mai ales ca in inainte de incheierea Forumului, pe 27 ianuarie, seful inspectorilor ONU pentru dezarmare in Irak, Hans Blix, va inainta Consiliului de securitate al ONU primul raport privind dezarmarea Irakului, amintea cotidianul francez.
In acest context, mai multe mese rotunde organizate la Forumul de la Davos au fost consacrate discutiilor despre riscurile si consecintele pe care le-ar avea o interventie miliatra in Irak. La reuniunea consacrata oamenilor de afaceri si-a anuntat participarea si secretarul de stat american, Colin Powell, care se va intalni cu mai multi lideri politici ai statelor invecinate cu Irakul. Secretarul de stat american va avea duminica o interventie in sesiunea plenara, dupa care se va intoarce la Washington. De asemenea, merita subliniat ca si responsabilii politici ai opozitiei irakiene au venit la Davos pentru a discuta despre trecerea la democratie a statului lor.

Miza, recastigarea increderii
In schimb, cotidianul de dreapta Le Figaro relata, ieri, ca miza acestui Forum   este recastigarea increderii oamenilor simpli atat in oamenii de afaceri, cat si in liderii politici. Misiune aproape imposibila, dupa scandalurile financiare Enron, WorlCom si Tyco, dupa ce in ultimul an afacerile au mers prost si bursa este instabila.
Deficitul de credibilitate al liderilor politici, patronilor marilor societati si responsabililor institutiilor atarna greu asupra contextului actual, sublinia cotidianul francez. Lipsa de incredere ia forme radicale, oamenii punand sub semnul intrebarii nu numai capacitatea manageriala a conducatorilor, ci chiar pregatirea lor profesionala sau onestitatea lor.
Intalnirea celor peste 2.000 de participanti, patroni, bancheri, manageri, oameni politici va trebui sa insemne o adevarata terapie de grup pentru a incita regasirea gustului de intreprinzator, aprecia Le Figaro. Programul Forumului prevede 270 de ateliere si grupe de lucru care vor discuta in principal despre problemele economiei, dar si despre extremismul religios, lupta impotriva terorismului si drepturile omului.
Criza strategiei economice, criza managementului, criza salariilor, acestea sunt numai cateva din problemele actualului sistem economic. La Davos, liderii lumii actuale, in care oamenii nu mai au incredere, vor trebui sa gaseasca o solutie.
Prima sesiune a Forumului a inceput, ieri, printr-un tur de orizont al perspectivelor economice mondiale, expertii din intreaga lume prezentandu-si pronosticurile referitoare la cresterea economica si evaluand consecintele scandalurilor financiare care au afectat Statele Unite incepand din toamna anului 2001. 
Ingrijorarile s-au manifestat si in masurile de securitate exceptionale. Intregul spatiu aerian din apropiere de Davos este declarat zona interzisa, iar in statiunea elevetiana patruleaza circa 2.000 de militari si politisti, adica cate unul pentru fiecare participant la Forum. Presa elvetiana, citata de Le Monde, relata ca este vorba despre cel mai mare sistem de securitate care a fost amplasat in Suedia pe timp de pace.

Forumul, dupa 33 de ani
Forumul economic de la Davos a fost initiat in 1970 de omul de afaceri Klaus Schwab, care vroia sa ii aduca la aceeasi masa pe liderii politici ai Europei cu sefii marilor companii. Dupa reuniunea cu caracter informativ din 1970, un an mai tarziu  liderii politici si oamenii de afaceri au inceput sa discute o strategie comuna pentru ca economia europeana sa treaca cu bine de problemele pietei mondiale. In timp, Foprumul a inceput sa reuneasca lideri politici, patroni si responsabili financiari din intreaga lume. Anul trecut, din cauza violentelor inregistrate la forumul din 2001 si "ca o declaratie de solidaritate cu orasul New York", Forumul a avut loc in orasul afectat de atentatele din 11 septembrie. Acum, reuniunea a revenit insa la locul traditional, din muntii Elvetiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO