Analiză

Forbes: Vă faceţi griji pentru Grecia? Uitaţi-vă mai degrabă la români

Forbes: Vă faceţi griji pentru Grecia? Uitaţi-vă mai degrabă la români

Autor: Adrian Voicu

23.01.2012, 12:18 12531

"Grecia? Făceţi-vă griji pentru români" este îndemnul publicaţiei Forbes, care consideră că efectele crizei se simt mult mai acut în România decât în ţările dezvoltate din zona euro (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania).

Iar semnul cel mai vizibil al crizei care pare să lovească în clasa de mijloc este piaţa auto. Conform unui studiu prezentat de publicaţia New York Times şi citat de Forbes, Ungaria şi România se află pe ultimele locuri în lista înmatriculărilor în perioada 2007-2011.

Astfel, între ceele 24 de ţări din Uniunea Europeană, Ungaria a înregistrat un declin al înmatriculărilor cu 73,7%, în timp ce România a avut o cădere de 74,1%. Asta în comparaţie cu media UE, unde s-a înregistrat o scădere de 15,8%.

În opinia Forbes, aceste lovituri aduse economiilor naţionale au dus la mişcările sociale din România, fondurile aduse de românii care muncesc în străinătate scăzând de asemenea puternic pe fondul crizei din Europa.

Riscul este ca aceste lovituri să ducă la adoptare unor regimuri autoritariste sau naţionaliste, aşa cum s-a întâmplat cu Ungaria. "Acest lucru va fi tragic pentru mulţi, mai ales pentru cei care au investit în ţările "pierdute".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO