Analiză

Fondurile mutuale investesc tot mai multi bani pe piata bursiera

Fondurile mutuale investesc tot mai multi bani pe piata bursiera

Click pentru imaginea intreaga

15.08.2006, 20:03 18

Valoarea investitiilor fondurilor deschise in actiuni listate la Bursa se ridica la finele lunii iulie la circa 39 de milioane de euro (140 de milioane de lei), reprezentand circa 28% din activele nete totale, de 139,2 milioane de euro (493 de milioane de lei), potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). La finele lui 2005, valoarea investitiilor pe piata de capital era de 23 de milioane de euro (85 de milioane de lei) si 25% din active. Activele nete totale ale fondurilor mutuale au crescut in primele sapte luni cu 51%.
Cresterea expunerii pe piata de capital a fondurilor mutuale s-a datorat, in primul rand, interesului din ce in ce mai ridicat al investitorilor pentru fondurile cu plasamente la Bursa, respectiv fondurile de actiuni si cele diversificate, in detrimentul fondurilor monetare si de obligatiuni. Intrarile nete de capital pe segmentul fondurilor de actiuni s-au ridicat in primele sapte luni ale anului la 13 milioane de euro, iar fondurile diversificate au atras subscrieri nete de 16 milioane de euro. In aceeasi perioada, fondurile de obligatiuni au avut intrari nete de 1,75 milioane de euro, iar fondurile monetare au inregistrat retrageri nete de 10,3 milioane de euro.
Un alt factor care a contribuit la cresterea investitiilor la Bursa ale fondurilor mutuale il reprezinta lansarea in aceasta perioada a unor fonduri noi orientate pe piata de capital. In perioada ianuarie-iulie au fost lansate 3 fonduri de actiuni si 3 fonduri diversificate, numarul fondurilor cu plasamente la Bursa ridicandu-se la 21, comparativ cu 15 la inceputul anului. In plus, unele dintre fondurile de obligatiuni au inceput sa faca si investitii pe piata de capital, incercand astfel sa imbunatateasca randamentele, in conditiile in care dobanzile ofera castiguri destul de mici, care acopera cu greu rata inflatiei.
Cresterea investitiilor la Bursa ale fondurilor mutuale s-a produs in ciuda unei evolutii nefavorabile a pietei de capital. Corectia prelungita de la Bursa din perioada martie-iunie a dus majoritatea actiunilor listate la niveluri de pret sub cele de la inceputul anului, determinand scaderi importante si pentru fondurile mutuale cu plasamente in actiuni. Luna iulie a marcat insa o revenire a pietei de capital si, implicit, a fondurilor mutuale.
Dupa primele sapte luni, fondurile cu plasamente in actiuni inregistrau o scadere medie a valorii unitatii de fond de 3,7%, iar cele diversificate aveau o scadere medie de 0,9%, potrivit datelor UNOPC. Principala cauza a acestor scaderi a fost evolutia nefavorabila a Bursei si, in special, a segmentului SIF-urilor, care au ponderi importante in portofoliile fondurilor mutuale. Indicele BET-FI a scazut in primele sapte luni cu 10,6%, in timp ce indicele BET a castigat 17%. In aceasta perioada, fondurile monetare au castigat in medie 2,9%, iar cele de obligatiuni 0,3%.
Pe termen lung, insa, fondurile cu plasamente in actiuni au oferit randamente superioare. In perioada iulie 2005 - iulie 2006 fondurile de actiuni au castigat in medie 14,1%, iar cele diversificate au avut un randament mediu de 15,2%, comparativ cu 6,5% in cazul fondurilor de obligatiuni si 4,9% in cazul fondurilor monetare. Un depozit bancar constituit in iulie 2005 ar fi adus un randament de 7,6%, iar rata inflatiei in ultimul an a fost de 6,21%.
Investitiile la Bursa ale fondurilor mutuale se orienteaza preponderent asupra sectorului financiar-bancar si a celui petrolier, SIF-urile, bancile si companiile petroliere detinand ponderi importante in portofoliile fondurilor diversificate si de actiuni. Aceste actiuni sunt preferate de administratorii de fonduri datorita lichiditatii ridicate, dar si potentialului de crestere ridicat al domeniilor din care fac parte. Toate aceste actiuni au inregistrat cresteri spectaculoase la Bursa in ultimii ani.
Dintre fondurile de actiuni care raporteaza la finele fiecarei luni structura activelor, fondul Napoca, administrat de Globinvest, avea la finele lunii iulie o expunere pe SIF-uri de peste 1,32 milioane de euro, reprezentand mai mult de 25% din activul net, conform structurii principalelor 10 participatii publicate pe site-ul societatii. Fondul mai detinea participatii importante la BRD, Rompetrol Rafinare si Petrom, dar si la companiile farmaceutice Biofarm si Antibiotice. Napoca mai detinea si un pachet de actiuni la Turbomecanica in valoare de 261.000 de euro, care reprezenta 5% din activul net al fondului.
Un alt fond care publica structura portofoliului este Intercapital, administrat de Certinvest, care avea la finele lunii iulie plasamente in titluri la cele cinci SIF-uri in valoare de circa 2,56 milioane de euro, reprezentand 34,7% din activele fondului la acea data. In topul principalelor zece detineri ale fondului se regaseau si actiuni Turbomecanica, BRD, Petrom, Antibiotice si Policolor.
SIF-urile detin ponderi importante si in portofoliile fondurilor diversificate. Astfel, fondul Transilvania, administrat de Globinvest avea la finele lunii iulie plasamente in titluri SIF in valoare de peste 2 milioane de euro, reprezentand mai mult de 23% din activul net al fondului. Fondul diversificat Capital Plus, administrat de Certinvest, avea detineri la
SIF-uri de 0,5 milioane de euro, adica 19% din active.
Fondul diversificat Concerto, administrat de SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD - Societe Generale, avea in portofoliu la finele lunii iunie actiuni la patru SIF-uri in valoare de aproximativ 0,4 milioane de euro, reprezentand 13% din valoarea activului net, potrivit raportului semestrial al fondului. Valoarea acestor detineri a crescut insa in luna iulie, cand SIF-urile au castigat aproape 30% pe Bursa.
Exceptand investitiile in actiuni, care au inregistrat cea mai mare crestere in primele
7 luni, fondurile mutuale si-au majorat si investitiile in obligatiuni, care au ajuns la o pondere de peste 17% din activele totale la finele lunii iulie, comparativ cu 14,7% la finele anului trecut. Valoarea investitiilor in obligatiuni se ridica la circa 27 de milioane de euro.
Fondurile mutuale cauta de asemenea si instrumente alternative de plasament, cum ar fi instrumentele derivate sau plasamentele in titlurile altor fonduri. La finele lunii iulie, fondurile aveau investitii in derivate de 160.000 de euro si instrumente in alte tipuri de active de 1,78 milioane de euro, spre deosebire de inceputul anului cand aceste investitii erau nesemnificative.
Pe de alta parte, plasamentele in depozite bancare si certificate de trezorerie s-au redus ca pondere in activul net, de la 46,5% la 39%.
Fondurile cu plasamente la Bursa continua sa castige teren in dauna fondurilor de instrumente cu venit fix, investitorii urmarind obtinerea unor randamente cat mai ridicate, cu toate ca acestea sunt insotite si de riscuri mai mari. Cota de piata a fondurilor de actiuni a crescut la 25,5% la finele lunii iulie, fata de 21,3% la sfarsitul anului trecut si doar 15% in urma cu un an. Si in cazul fondurilor diversificate cota de piata a crescut semnificativ, de la 28,1% la finele lui iulie 2005 la 37,6% la sfarsitul lunii trecute.
De altfel, fondurile diversificate si de actiuni au inregistrat cele mai mari cresteri de activ de la inceputul anului, aproape 75%, activele celor doua categorii de fonduri insumand la finele lunii iulie 87,8 milioane de euro, adica 63% din piata.
Fondurile de obligatiuni au pierdut 0,6% din cota de piata fata de inceputul anului, avand in prezent o pondere de 14,3%, dar se mentin peste nivelul de 9,2% din urma cu 12 luni. Cele mai afectate au fost insa fondurile monetare, care au pierdut mai mult de jumatate din cota de piata fata de iulie 2005, activele acestora reprezentand in prezent 22,6% din totalul activelor pietei.
De altfel, in primele sapte luni ale acestui an, fondurile monetare au pierdut 187 de investitori, in ciuda faptului ca in aceasta perioada a mai fost lansat un fond, Bancpost Plus.
Fondurile de obligatiuni au castigat in aceasta perioada 219 clienti, fondurile diversificate au inregistrat 1.494 de investitori noi, iar cele de actiuni, nu mai putin de 2.189. La finele lunii iulie, numarul total de investitori in fonduri mutuale se ridica la 74.725, cu 5,2% mai mult comparativ cu sfarsitul anului trecut.
Piata fondurilor mutuale este dominata de societati de administrare apartinand bancilor, care detin 70% din piata, conform datelor de la finele lunii iulie. Primele trei locuri sunt ocupate de societatile de administrare a investitiilor ale BCR, BRD si Bancpost.
Fondurile de investitii inchise au inregistrat in primele sapte luni ale anului o dublare a activelor nete, care au atins la finele lunii iulie 53,4 milioane de euro (189,6 milioane de lei). Fondul monetar DePfa Money Market detine peste 88% din activele totale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO