Analiză

Extinderea farmaciilor creeaza vid pe piata fortei de munca

Extinderea farmaciilor creeaza vid pe piata fortei de munca

Brandusa Fecioru, HR Director al A&D Pharma: In ceea ce priveste segmentul strict al farmacistilor, piata a crescut mai repede decat se putea dezvolta sistemul educational in acest domeniu. De exemplu, de pe bancile facultatilor de farmacie ies anual 750 de farmacisti, in conditiile in care in Romania opereaza aproximativ 4.850 de farmacii.

05.03.2007, 17:53 44

In conditiile in care atat producatorii, cat si farmacistii si distribuitorii au cautat sa-si consolideze echipele inainte de momentul intrarii in Uniunea Europeana, forta de munca bine pregatita a intrat repede in atentia companiilor de profil. Insa si anul 2007 a debutat cu o criza pe piata resurselor umane din industria farmaceutica.
"Deficit de oferta de munca exista la toate nivelurile pietei. Daca ar fi sa fac un top, pe primul loc s-ar situa domeniul farmaciilor, apoi cel al producatorilor, si pe ultimul loc cel al distribuitorilor", a spus Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall General Recruitment.
La nivel de farmacii, care ridica cele mai mari probleme angajatorilor, dificultatile incep inca de la nivel universitar. Daca in alte domenii, precum IT, specialistii exista, dar sunt vanati de companiile internationale, numarul farmacistiilor care finalizeaza studii de profil este din ce in ce mai redus.
"In ceea ce priveste segmentul strict al farmacistilor, piata a crescut mai repede decat se putea dezvolta sistemul educational in acest domeniu. Aici ma refer la facultatile de medicina si farmacie care nu au mai schimbat numarul de locuri de admitere de peste cinci ani.
De exemplu, de pe bancile facultatilor de farmacie ies anual 750 de farmacisti, in conditiile in care in Romania opereaza aproximativ 4.850 de farmacii", spune Brandusa Fecioru, HR Director al A&D Pharma, companie care a angajat anul trecut peste 800 de oameni in cadrul celor doua companii Mediplus si Sensiblu. Pe de alta parte, la nivel de distribuitor se resimt foarte puternic cerintele candidatilor legate de pachetul salarial.
"Candidatii sunt tot mai elaborati in ceea ce priveste pachetul salarial. Pe langa remuneratie, acestia sunt tot mai interesati de beneficiile adiacente cum ar fi posibilitatile de avansare (plan de cariera), training, prime de sarbatori, asigurari medicle, bonusuri etc.", spune Carmen Zota, director national de resurse umane al Farmexpert.
Cresterea afacerilor companiilor cu activitati in industria farmaceutica romaneasca a insemnat si cresterea numarului angajatilor. Insa, la aceste premise se adauga si deschiderea pietei muncii incepand cu 2007, ceea ce face ca sarcinile de recrutare ale managerilor de resurse umane sa fie si mai dificile.
"In activitatea de recrutare constatam o scadere a nivelului de competenta profesionala si o crestere a asteptarilor angajatilor fata de angajatori. Contextul actual al pietei muncii, in care angajatii au posibilitatea sa lucreze intr-o arie geografica mult mai mare, impune companiilor si departamentelor de resurse umane imbunatatirea continua a metodelor de retinere si atragere de candidati", a spus Brandusa Fecioru de la A&D Pharma.
La nivelul anului trecut, industria farmaceutica a fost unul dintre cei mai activi angajatori, mutatiile de personal dintre companii fiind determinate si de noii intrati pe piata. Astfel, lupta din rafturile farmaciilor s-a mutat si la nivelul resurselor umane.
"Daca ar fi sa raspund la intrebarea "cum va fi piata resurselor umane in acest an?", as spune "lupta continua" sau "en garde".
Bineinteles ca aceasta lupta se va desfasura pe un teritoriu mult mai lax - cel al comunitatii europene. Recrutarea a depasit din anul precedent limitele tarii noastre. Managerii companiilor de succes au inteles ca, pe langa strategie, organizare, tehnologie, caracteristicile si dinamica pietei, un rol decisiv il are valoarea si eficienta resursei umane", a explicat Carmen Zota de la Farmexpert.
Cu toate acestea, oamenii din agentiile de recrutare sunt de parere ca riscul unor exoduri masive de oameni in afara este mai redus in industria farmaceutica fata de alte domenii.
"Raportat la industria farmaceutica din punct de vedere al resurselor umane, integrarea in UE nu a declansat modificari semnificative. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in primul rand, nivelul salariului din farma era inca inainte de aderare peste nivelul multor altor domenii, si pentru ca piata de farma din Romania are specificitati si necesita specialisti cu cunostinte mai putin transferabile in afara, de aceea riscul de a-i pierde peste granita nu este la fel de mare ca in alte domenii", a spus Andreea Lupan.
In aceste conditii, salariile din industrie au crescut si ele, potrivit ultimelor informatii disponibile, angajatii din farma fiind cel mai bine platiti, cu un venit mediu de 828 de euro, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers.
A fost pentru prima data cand salariile din aceasta industrie le-au depasit pe cele ale angajatilor din banci.
"Piata farma este un cerc destul de inchis, cu profesionisti excelenti, dar putini. Vorbesc de nivelurile de middle si top management, in special. Si toti se cunosc intre ei, de aceea brandul companiei conteaza foarte mult in cazul candidatilor de exceptie, la fel cum "istoria" profesionala a acestora le este cunoscuta angajatorilor inca inainte de a-i prezenta noi, ca agentie, pe listele scurte", explica Andreea Lupan.
Si in acest an, companiile demareaza campanii de recrutare de personal.
"Urmand dinamica pietei locale, Roche Romania este o organizatie in expansiune, anul acesta estimand o crestere cu circa 20% a numarului de angajati, in toate domeniile companiei. In scopul sustinerii promovarii medicale pentru medicamentele nou inregistrate sau pentru noi indicatii ale unor medicamente deja existente pe piata, este intr-adevar necesara continuarea campaniei de recrutare", spun reprezentantii Roche Romania.
La nivel de distribuitori au fost demarate cele mai ample campanii de recrutare, iar salariile unui reprezentant medical au putut sari cu usurinta de 1.000 de euro net pe luna.
"Pe langa minimele salariale reglementate prin Contractul Unic la Nivel National 2007-2010, respectiv 440 de lei (123 de euro) pentru personalul necalificat si 880 de lei (247 de euro) pentru personalul cu studii superioare, in urmatoarea perioada companiile vor adapta salariile angajatilor romani la cele europene, de asemenea vor urmari atent piata salariilor pentru a nu exista derapaje salariale pe care le-ar putea provoca prin intrarea in jocul cresterilor necontrolate", spune Carmen Zota de la Farmexpert.
Totodata, flexibilitatea pe piata muncii tinde sa devina si mai mare, pe o piata cu un ritm de crestere sustinut.
"Salariile din industria farmaceutica reflecta in primul rand nivelul de pregatire si profesionalismul pe care angajatii trebuie sa-l demonstreze pentru a face fata mediului extrem de competitiv. Ca si in cazul salariilor din alte industrii este de asteptat ca salariile sa atinga, in urmatorii cinci ani, nivelul salariilor din celelalte tari ale UE", spun reprezentantii Roche Romania.
La nivelul distributiei s-au creat cele mai multe posturi noi. Astfel, numai A&D Pharma si-a marit efectivul cu 800 de persoane, in departamente precum, vanzari, operational, marketing si IT, dar si farmacisti pentru reteaua de retail pe care o opereaza.
In urma acestei ample campanii de recrutare, numarul total al angajatilor grupului depasea 3.000 de persoane, la sfarsitul anului trecut, potrivit companiei.
Spre comparatie, in acest moment, cei mai mari angajatori din farma sunt producatorii, iar pentru cei mai importanti dintre ei, numarul mediu al angajatilor se plaseaza in jurul valorii a aproximativ 1.000 de oameni.
Si Farmexpert si-a marit echipa anul trecut, cu peste 130 de persoane, ajungand sa detina un efectiv de 510 oameni.
In 2006, angajari masive au facut si producatorii, in special pentru consolidarea echipelor de vanzari.
Jucatori precum Terapia Ranbaxy, Zentiva sau Biofarm au cautat sa-si intareasca echipele inainte de 1 ianuarie 2007.
Biofarm spre exemplu a anuntat ca si-a dublat anul trecut numarul de reprezentanti medicali si de vanzari, recrutarile urmand sa continue si in acest an, cand compania ar putea ajunge la 100 de oameni in departamentul de marketing si vanzari. La sfarsitul anului 2005, producatorul avea in total 333 de angajati, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerul de Finante.
Salariul unui manager din industrie poate varia intre 600 si 3.000 de euro pe luna, in functie de segmentul de piata pe care activeaza.
Cu toate acestea, posturile pentru care se gasesc cel mai greu oameni sunt cele de general manager, director financiar, directori de vanzari. De multe ori companiile prefera, in conditiile in care in industrie nu se gasesc specialisti, sa se mearga in alte domenii, ca de exemplu FMCG.
Printre aspectele de noutate care caracterizeaza ultimii doi ani se numara si extinderea folosirii head-hunting-ului.
Daca in trecut, acesta era apanajul multinationalelor care atunci intrau pe piata romaneasca, ultima perioada de timp a marcat si dezvoltarea apetitului companiilor locale pentru acest tip de practica. Insa acest procedeu este rezervat pozitiilor de top si middle management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO