Analiză

Exporturile au rămas pe plus şi în 2011. Vor mai creşte anul viitor?

Exporturile au rămas pe plus şi în 2011. Vor mai creşte anul viitor?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

29.12.2011, 19:42 832

Exporturile României au continuat să crească în 2011, susţinute de cererea externă, însă în a doua jumătate a anului s-a observat o diminuare a ritmului de creştere, în contextul tensiunilor legate de criza datoriilor suverane care afectează ţările din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României.

Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, însă din cauza frânării economiilor vestice contribuţia lor în perspectivă devine incertă.

Potenţialul exporturilor este limitat, având în vedere ponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%, precum şi perspectiva încetinirii economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României. Rămâne de văzut dacă Guvernul se va gândi la noi măsuri de stimulare a exporturilor în 2012.

Exportatorii au cerut autorităţilor predicta¬bilitate şi stabilitate a legislaţiei fiscale şi legislaţiei muncii, dar şi asigurarea stabi¬lităţii cursului de schimb.

După avansuri de 30-50% în primele cinci luni ale anului 2011, în iunie şi iulie ritmul de creştere a exporturilor s-a temperat la 11-12%, pentru ca în octombrie variaţia anualizată să ajungă la 16%.

Pentru a suplini reducerea exporturilor către Uniunea Europeană, analiştii au recomandat extinderea pieţelor de desfacere din afara Uniunii, procesul fiind de durată şi afectat de concurenţa puternică pe costuri de producţie.

Exporturile către ţările din afara UE au început să câştige teren în a doua jumătate a anului, ritmurile de creştere comparativ cu 2010 fiind în unele luni mai mari faţă de cele înregistrate de schimburile comerciale cu ţările UE, însă volumele exportate rămân net inferioare. Ponderea exporturilor extra-UE a crescut în 2011 spre 30% din total.

Exporturile realizate în primele zece luni au totalizat 37,6 mld. euro, în creştere cu 23,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar importurile au totalizat 45,3 mld. euro, cu 18,5% peste nivelul de anul trecut.

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR) prognozează pentru acest an o creştere a exporturilor cu 20%, la 45 mld. euro, şi un avans al importurilor de 17%, la 55 mld. euro. Dacă în 2010 deficitul balanţei comerciale a fost de 9,5 mld. euro, în acest an va ajunge la 10 mld. euro.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: "maşini şi echipamente de transport" (41,3% la export şi 34,0% la import) şi "alte produse manufacturate" (33,5% la export şi respectiv 30,8% la import).

Principalii zece exportatori au contribuit în primele zece luni din acest an cu 20,7% la total export.

Principalii exportatori au fost în 2011 Automobile Dacia, Nokia - care a închis fabrica de la Jucu, Rompetrol Rafinare, Renault Industrie, Petrotel Lukoil, Honeywell Technologies, Samsung Electronics, Petrom, ArcelorMitall Galaţi şi Celestica România.

Decizia Nokia de a pleca din România a fost una strategică şi nu a fost luată din motive care ţin de contextul economic regional. Exporturile României vor fi afactate negativ, în condiţiile în care Nokia era al doilea exportator din România, după Dacia. Totuşi, deşi avea o pondere de 5% în exporturi, valoarea adăugată a Nokia la formarea PIB-ului României nu a fost foarte mare, ajungând la circa 0,2% din PIB.

În România erau înregistrate în primele 9 luni din 2011 peste 17.500 de firme exportatoare, în scădere de la 18.700 de societăţi în anul anterior, conform cifrelor ANEIR.

Din toamna anului 2009, exporturile s-au aflat pe un trend continuu ascendent, iar o influenţă favorabilă asupra performanţei exporturilor a avut-o şi politica de stabilitate a cursului de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO