Analiză

Educatia a dat inapoi peste 130 mil. euro la rectificare

28.11.2007, 16:49 26

Ministerul Educatiei si Cercetarii a dat inapoi la rectificarea bugetara de luna aceasta peste 130 de milioane de euro (430 mil. lei), pe motiv ca banii nu au putut fi cheltuiti.
Capitala este in topul judetelor care nu au reusit sa foloseasca banii alocati pentru proiectele de investitii prinse in buget, iar ministrul educatiei recunoaste ca banii exista, dar ca nu pot fi cheltuiti.
"Ca sa nu mai aud comentarii de genul 'nu avem bani!', am atras atentia inspectorilor ca deja, in octombrie 2007, am dat bani pentru anul 2008. Este o binefacere pentru primari sa aiba bani. Este pacat ca in 2007 ni s-au luat bani pentru ca nu i-am cheltuit. Nu as vrea sa se mai repete situatia", a declarat Cristian Adomnitei, ministrul educatiei si cercetarii, citat de agentia Mediafax.
Printre judetele cu cei mai putini bani cheltuiti fata de alocari, Aradul (cu 82%) si Bihorul (cu 65%) sunt pe primele locuri. La polul opus se situeaza judetele Brasov, Dambovita si Teleorman, care au cheltuit toate sumele alocate.
"Nici macar banii prin programul BEI (Banca Europeana pentru Investitii) nu au fost antamati. De fapt, la toate sedintele cu primarii de sector si cel al Capitalei, unde discutam situatia fondurilor, edilii au lipsit", a mai spus Adomnitei.
Educatia a devenit in urma cu doi ani principala beneficiara a fondurilor bugetare, alocarile pentru acest domeniu crescand de patru ori in perioada 2005-2008 (conform executiilor bugetare, dar si proiectului de buget).
Anul acesta insa, Educatia nu a reusit sa cheltuiasca sumele primite, fiind pentru prima data nevoita sa dea inapoi la rectificarea bugetara, dupa ce pana acum era beneficiara suplimentarilor operate cu ocazia rectificarilor.
Imediat dupa reducerea fondurilor Educatiei de la jumatatea acestei luni, Adomnitei a declarat, citat de Mediafax, ca "vina nu apartine ministerului, ci primarilor care nu au fost in stare sa foloseasca sumele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO