Analiză

Dragoş Cabat: Marja agregată de profit în România ar trebui să fie 7%, nu 3-4%. Diferenţa arată cât este economia neagră

Autor: Cristina Rosca

25.08.2011, 12:20 568

Dragoş Cabat, analist financiar şi partener în cadrul Efin.ro, spune într-un interviu pentru ZF TV referitor la topul celor mai profitabile companii din România anul trecut, marja de profit a companiilor este diferită în funcţie de domeniul în care acestea activează.

"Astfel, dacă în farma marja de profit poate fi de 25-30%, în retail un nivel normal al acestui indicator nu depăşeşte 5%".

El explică şi faptul că nu trebuie comparate marjele de profit ale unor jucători din industrii diferite, ci evoluţia acestui indicator pentru aceeaşi companie pe o perioadă de mai mulţi ani.

În condiţiile în care cifra de afaceri agregată a tuturor celor 500-600.000 de companii din România a fost de 200 mld. euro şi profitul agregat de 7 mld. euro, marja este de 3-4%.

"Pentru o ţară în curs de dezvoltare, cum este România, o marjă agregată de profit normală este de 5-7%. Nivelul actual din România reflectă şi procentul de economie neagră din total"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO