Analiză

Domeniul energetic si telecomunicatiile aduc profiturile cele mai mari

Domeniul energetic si telecomunicatiile aduc profiturile cele mai mari

Click pentru imaginea marita

30.10.2006, 17:19 36

Petrom este compania cu profitul cel mai mare pe anul trecut, fiind urmata de firmele din domeniul telecomunicatiilor, dupa cum arata Clasamentul Firmelor Private din Romania pentru anul 2005.
Clasamentul cuprinde primele 200 de companii din fiecare categorie: microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii si intreprinderi mari.
O mare parte din intreprinderile mici au ca obiect de activitate real estate-ul si comertul, si au marje de profit foarte mari. De exemplu, compania Sirius are o marja de profit de peste 50%, iar firma TEX Com din Bacau are un profit brut de doua ori mai mare decat cifra de afaceri, pe cand compania Delta Investiv Trade a inregistrat in 2005 un profit brut de sase ori mai mare decat cifra de afaceri. Profitul brut depaseste in general cifra de afaceri atunci cand compania are venituri mari financiare (de exemplu, veniturile din obligatiuni) sau exceptionale (de exemplu, vanzare de terenuri).
In ceea ce priveste companiile mici si cele mijlocii, nici de aici nu lipseste real estate-ul sau comertul, dar sunt incluse in topul profitabilitatii si o serie de companii din domeniul farmaceutic sau din industria bauturilor.
Mediul de afaceri pentru IMM-uri nu a fost foarte propice in acest an, potrivit reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM).
Astfel, in acest an au fost radiate un numar mare de intreprinderi de la Registrul Comertului, iar in ceea ce priveste mediul de afaceri, acesta nu s-a imbunatatit pe masura asteptarilor celor de la CNIMM.
Anul acesta, Organizatia Mondiala a IMM-urilor a acordat doua premii companiilor Vilma Romania Trading si Giramex Mioveni, iar UE a acordat si ea trei premii companiilor Astra Vagoane Arad, Mari-Vila si Grupului Serviciilor Comerciale Romane.
Odata cu integrarea in Uniunea Europeana se apreciaza ca un numar mare de IMM-uri va disparea de pe piata, rezistand doar companiile cu adevarat eficiente.
Profiturile cele mai mari in topul companiilor mari au fost obtinute de cei mai mari jucatori de economie. Acestea au si cele mai mari cifre de afaceri pe anul trecut, astfel ca Petrom a inregistrat afaceri de 10,7 mld. lei, in timp ce Metro a avut o cifra de afaceri de 4,7 mld. lei, iar companiile de telefonie mobila Orange si Mobifon au avut afaceri de 3,1, respectiv 2,6 mld. lei. Dupa zona de activitate, clasamentul celor mai profitabile companii mari nu ofera surprize: firmele din top 10 apartin domeniilor "pe val" din economie - industria petroliera, telecomunicatii, retail si constructii. De altfel, acestea au fost anul trecut zonele cu cea mai mare crestere de afaceri, dar si de profit.
Sectorul petrolier a beneficiat din plin de pe urma cresterii cotatiilor la petrol pe pietele internationale, corelat cu boomul pietei auto la nivel intern. Anul trecut, a adus cele mai mari vanzari din istorie pentru industria auto locala, adica peste 250.000 de unitati vandute, in crestere cu peste 40% fata de 2004. Evident, vanzarile de carburanti au urmat trendul pietei auto, majorand substantial profiturile Petrom si Rompetrol.
In telecomunicatii, cresterea puternica a numarului de clienti a fost decisiva pentru profitul principalilor operatori de pe piata de telefonie mobila - Orange si Vodafone. Desi prezenta in topul celor mai profitabile companii, Cosmote a obtinut profit doar pe hartie, in realitate fiind vorba de pierderile inerente investitiilor facute pentru cresterea afacerii.
Comertul a fost probabil cel mai fierbinte domeniu al anului trecut, datorita cererii de consum. Aceasta a crescut cu peste 25% in termeni reali incasarile pe zona de retail, cresterea fiind chiar mai pronuntata in zona marilor magazine, de tipul cash&carry. Cota unica de impozitare, cresterea salariilor si a creditarii private s-au reflectat direct in consum si in plusul incasarilor din comert, de unde si profitul Metro, Selgros si al altor lanturi de magazine.
Pe piata auto, cele mai profitabile companii au fost producatorul intern Dacia (datorita succesului Loganului) si liderul importatorilor, Porsche Romania. Boomul vanzarilor de automobile, dar si al pieselor de schimb si al operatiunilor de service aferente, a facut ca piata auto sa fie una dintre cele mai profitabile din economie.
Constructiile au fost practic revelatia anului trecut, fiind piata care a marcat o revenire neasteptata in a doua parte a anului. Dupa blocajul intervenit in marile proiecte publice de infrastructura, constructiile private au salvat piata, ducand-o la o crestere de circa 13% in termeni reali, adica cel mai dinamic sector din economie. Ciment, betoane, agregate - indiferent de tipul constructiei, acestea sunt "ingredientele" mereu necesare. Din acest motiv, cei trei lideri ai pietei de materiale de constructii (Lafarge, Holcim si Carpatcement) sunt prezenti in topul celor mai profitabile firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO