Analiză

Degeaba am avut un an agricol exceptional: importurile alimentare domina in consum

18.01.2005, 00:00 15

Deficitul comercial cu produse agroalimentare nu a asteptat incheierea intreg anului 2004 pentru a atinge cota de 1 miliard de euro, depasind acest prag inca de pe primele 11 luni ale anului trecut. Dealtfel, in pofida recoltei foarte bune de anul trecut, industria prelucratoare de alimente si bauturi a consemnat anul trecut o scadere de 7%. . Cu alte cuvinte, am cules mai mult, dar am prelucrat mai putin, astfel incat  marfurile alimentare din strainatate au ramas baza consumului.  Asa ca degeaba a crescut productia agricola anul trecut cu 20%, astfel incat a impins insusi produsul intern brut pana la o crestere de 8%: Romania se hraneste tot din import
Exporturile au atins 530 de milioane de euro in timp ce importurile au sarit de 1,5 miliarde de euro. Animalele vii s-au mentinut si anul trecut in topul exporturilor, insa vedeta s-a numit uleiul vegetal ale carui performante s-au triplat atat cantitativ cat si valoric. La importuri, tigarile sI tutunul sI-au consolidat pozitia de lider, motivul principal fiind refuzul multinationalelor de tigarete de pe piata romaneasca de a folosi tutun produs in Romania. Carnea de porc a urcat pe locul doi in topul importurile "detronand" graul care pe fondul unei recolte bune a reusit sa influenteze balanta comerciala doar in prima parte a anului trecut.



Dublare de importuri la carnea de porc
Criza de pe piata interna a carnii de porc s-a adancit anul trecut, cand importurile s-au dublat in valoare sI au inregistrat o crestere cantitativa de peste 30%."Aceasta evolutie este oarecum normala sI are la baza cresterea pretului carnii de porc pe plan international cu circa 30% in comparatie cu cea de la intern de 80%, o crestere a capacitatilor de prelucrare a carnii si o crestere a consumului cu 20-25%", sustine Sorin Minea, presedintele Romalimenta, organizatie din care fac parte principalii jucatori din industria alimentara, sI al Asociatiei Romane a Carnii din care fac parte majoritatea jucatorilor din industria prelucrarii carnii. El afirma ca intrarea gigantului american Smithfield pe piata romaneasca a carnii de porc prin preluarea activelor ComTim Timisoara a dus la o crestere masiva a importurilor de carne de porc din SUA sI Canada, acolo unde americanii au importante facilitati de productie. Minea spune ca piata interna a carnii de porc trebuie reglata prin acordarea de subventii de 50% pentru carnea de porc de calitate sI pentru repopularea complexelor zootehnice.
Importurile de carne de pui s-au mentinut sI anul trecut in crestere, pe fondul problemelor producatorilor autohtoni si al unui consum in ascensiune care nu poate fi suplinit decat in mica masura de productia interna.
Graul a cazut in topul importurilor de pe locul doi anul trecut pe locul trei datorita unei recolte de cereale foarte bune realizate anul trecut. Cantitativ a scazut aproape la jumatate: de la peste 1,5 milioane de tone la putin sub 800.000 de tone.
Zaharul si-a mentinut un pas usor de crestere la cantitate, dar a scazut valoric de pe urma reformei declansate, in cea de-a doua parte a lui 2004, la nivel european in urma careia subventiile atat pentru cultura sfeclei de zahar cat sI pentru zaharul brut vor fi drastic reduse, masura care a avut ca efect scaderea brusca a preturilor la zaharul obtinut din sfecla de zahar. Masura va avea efecte benefice asupra producatorilor de zahar din trestie de zahar ale caror preturi se situeaza la jumatate fata de cele ale producatorilor europeni.
La adancirea deficitului bugetar au mai contribuit "in mod firesc" produsele care nu se realizeaza in Romania - banane, citrice, cafea, condimente etc - cu circa 315 milioane de euro.



Exporturile de uleiuri vegetale, in crestere de trei ori
Cea mai spectaculoasa crestere in categoria exporturilor au avut-o uleiurile de floarea soarelui si soia a caror valoare a crescut de la 18 de milioane de euro la aproape 53 milioane de euro. "Pe piata internationala a fost un pret foarte bun pentru uleiul brut de floarea soarelui si in plus a fost o recolta foarte buna care a dus la un excedent.  Romania are o capacitate de productia a uleiului brut dubla fata de necesarul de consum intern", explica Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului.
Desi piata berii nu a avut o evolutie stralucita anul trecut conform estimarilor principalilor jucatori, importurile de malt si de orz au avut cresteri spectaculoase. "Situatia este cauzata de faptul ca anul trecut au avut evolutii bune pe piata jucatori care sI-au construit facilitatile de productie dupa '89 fara sa mai ia in calcul sI o maltarie proprie care presupune costuri suplimentare mari. Majoritatea fabricilor romanesti de bere construite inainte de '89 au propriile maltarii sI nu mai importa malt", sustine Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania (PSPBR), organizatie creata la inceputul anului trecut, prin asocierea unui numar de 21 producatori autohtoni, care realizeaza aproximativ 25% din productia nationala de bere.
La 11 luni, vinurile au inregistrat scaderi, desi 2003 anunta un mic reviriment al exporturilor de vin romanesc nu numai cantitativ dar si la nivelul imaginii prin cresterea ponderii vinului la sticla in defavoarea celui in vrac. TotusI, conform datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), din care fac parte majoritatea jucatorilor din vinuri, datele pentru intreg anul 2004 anunta vanzari similare cu cele din anul precedent. "Pretul unui litru de vin romanesc exportat a crescut la 0,78 euro in 2004 fata de 0,6 euro in 2003, ceea ce va face ca vanzarile de anul trecut sa fie mai mici cantitativ, dar sa creasca valoric", spune Ion Dobronauteanu, presedintele ONIV. El afirma ca anul trecut au crescut vanzarile de vinuri catre Marea Britanie sI Israel, tari cu traditie pentru exportul de vinuri imbuteliate, in detrimentul Germaniei sau Republicii Moldova, spre care se indreapta cu preponderenta vinurile romanesti la vrac. "Anul acesta se va mentine tendinta de inclinare a balantei catre exportul de vinuri imbuteliale care va trebui sa fie sustinuta si de eforturi guvernamentale prin stabilirea cat mai rapida a primei la export. Trebuie evitata situatia de anul trecut, cand cuantumul acesteia a fost stabilit prin toamna, iar exportul de vinuri catre terte piete nu a reusit sa beneficieze de sprijinul statului", sustine Dobronauteanu.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO