Analiză

De fapt, ce-a lansat Petre Roman?

23.09.2003, 00:00 99



La sfarsitul saptamanii trecute Biroul de presa al Institului de Studii Democratice anunta ca Petre Roman va lansa o miscare si un manifest.



Stiindu-l atat de rertras pe fostul star al tranzitiei, am sperat ca el a rupt tacerea si iese in sfarsit cu ceva, poate chiar cu proiectul acela politic susceptibil de a fi, in opinia unora, o lovitura.



Potrivit stirii MEDIAFAX, senatorul PD Petre Roman si alte cateva personalitati din diverse domenii au lansat Societatea Romana pentru Democratie SRD), o miscare ce isi propune sa trezeasca din nou in societatea romaneasca "interesul pentru functia politica democratica".



stirea mai spune ca initiatorii au lansat totodata "Manifestul pentru drepturile cetatenilor", despre care Roman, initiatorul lui de baza, spune ca ar contribui la rezolvarea unor probleme fundamentale ale societatii romanesti, cum ar fi "neincrederea in politicieni".



Sa recapitulam, in caz ca exista interesati. Ce este SRD? O miscare, una din miscari, ma rog. Ce vrea SRD? Sa refaca increderea romanilor in politicieni. De ce? Deoarece "restabilirea functiei politice este esentiala pentru ca Romania sa mearga intr-o directie mai buna pe calea democratiei" ( Roman dixit)



Ce nu este SRD? Nu e partid politic, zic ei. Dovada? Are si lideri sindicali, uite domnul Baciu de la CSDR. Ei si ce, parca PSD nu are sau n-a avut si CDR? Si ce-o sa faca SRD ca sa reabiliteze functia asta politica atat de prabusita? "Contact nemijlocit cu cetatenii, realizarea de studii si dezbateri." Si mai ce? "Identificarea mijloacelor de reducere a coruptiei".



SRD nu o sa devina, deci, partid, ca FSN-ul la inceputurile lui parsive? Nu, va ramane "cainele de veghe asupra drepturilor cetatenilor".



Ceva despre componenta sau, cum frumos zice Petre Roman, "esenta alcatuirii" SRD?



Decanul Facultatii de stiinte Politice, Daniel Barbu, decanul Facultatii de Filozofie, Mircea Dumitru, presedintele Partidului Noua Democratie, fostul deputat Marian Enache, fostul antrenor al Nationalei de fotbal Emeric Ienei, fostul secretar de stat Eliade Mihailescu, profesorul universitar Vasile Morar, fostul secretar de stat in MAE Stefan Parvan, fostul ministru al Apararii Nicolae Spiroiu, fostul consilier de stat Nicolae Staiculescu. Dintre fosti, absente remarcabile: Doina Cornea, de exemplu sau, mai recent, Emil Constantinescu.



Un fost ministru dintr-un fost partid candva de guvernamant, Radu Berceanu, spunea prin vara ca Petre Roman "are o problema cu electoratul roman, care i-a dat 2,5 la suta la utimele alegeri" si ca nu poate repara acest lucru doar cu aparitii bianuale la actiunile PD si cu Discursuri rostite de pe tusa". Dar la vremea aceea, Berceanu nu stia ca vor aparea miscarea si manifestul. Vorbea despre trecut.



Nici Petre Roman nu stia, prin martie, ca va aparea teoria imperativa a impozitarii progresive, lansata de fostul si mereu actualul Ion Iliescu. Se intelege, deci, de ce spunea atunci fostul prim-ministru Petre Roman ca eternul Iliescu "este astazi capabil sa-si asume consolidarea institutiilor democratice" si ca, "cine-l cunoaste si-i analizeaza atent parcursul fara prejudecati poate sa constate ca omul asta a avut mereu, ca si credinta, consolidarea institutiilor democratice".



In "alcatuirea" de pana acum, SRD pare o fotografie intr-un album prafuit, un fel de tablou al absolventilor, cu Petre Roman sef de promotie, evident. Toti fostii din imagine ne privesc surazatori si aproape victorios. Par sa ne spuna ca putem conta pe ei. Dar ei nu stiau atunci ca noi vom face asta - adica vom conta pe ei - si normal ca nu stiau ca ne-am inselat.



Revenim la SDR, cu o intrebare-doua. Domnul Marian Enache si-a terminat propria renovare politica inainte de a trudi la a altora? Dumnealuil este un fost deputat, dar mai stie al carui partid? Daca s-ar putea, am vrea sa faca o dezbatere depre cum a lansat dansul, speram ca din proprie initiativa, "Proclamatia de la Podul Inalt", in replica la "Proclamatia de la Timisoara, care-I innebunea pe atatia fosti din FSN.



Apropo, domnu' Ienei, de ce nu ne-am calificat la europene?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO