Analiză

De ce PSD ramane pe val indiferent de situatie

30.01.2004, 00:00 11



SAR avertizeaza asupra riscurilor generate de "sponsorizarea coruptiei politice" prin utilizarea de fonduri publice si folosirea justitiei in scopuri politice (impotriva liderilor opozitiei). Raportul identifica slabiciunile opozitiei si explica atitudinea politica a romanilor, preponderent in favoarea partidelor post-comuniste.



Expertii SAR au dat publicitatii prognozele politice pentru acest an electoral. Participarea la alegerile locale va fi scazuta in special din cauza migratiei politice frecventa care a demonetizat ideea de democratie. (Statisticile arata ca desi la alegerile locale PSD a abtinut 35% din functiile de primar, acum controleaza mai mult de 70% dintre primarii).



Aflat pe val, PRM va obtine la alegerile din iunie rezultate mai bune decat cele din 2000, mai ales in localitatile afectate de economia de tranzitie sau acolo unde Alianta PNL-PD va prezenta candidati separati. In schimb, PSD nu-si va atinge tinta de 50%, asa cum si-a propus, intrucat electoratul din orase se va intrepta catre opozitie ca un protest fata de politica Guvernului. Nici alegerile parlamentare si prezidentiale nu se vor bucura de mai mult interes public din partea alegatorilor, potrivit SAR. In cazul in care se va mentine actualul sistem electoral, Romania va fi condusa in urmatorii patru ani de un guvern minoritar, intrucat sansele unei colaborari intre PSD si Alianta PNL-PD sau PRM sunt reduse. Alianta PNL-PD ar deveni un adversar redutabil pentru PSD numai daca va renunta la prezentarea candidatilor separati la alegerile locale si va constitui un guvern alternativ credibil, care sa fie prezentat public inainte de alegeri. In schimb, PSD ar fi avantajat de introducerea votului uninominal cu doua tururi de scrutin intrucat ar obtine peste doua treimi din mandate. Acestea sunt, in esenta, prognozele politice ale SAR, pornind de la datele anului politic 2003.





De ce domina PSD



Expertii SAR explica puternica sustine populara a PSD, creditat de sondaje cu 40-45%, si creditul limitat al Aliantei PNL-PD, 25-29%. O covarsitoare importanta in explicarea atitudinii politice a romanilor, sustinerea puternica a partidelor post-comuniste si atitudinea ostila fata de partidele liberale si democratice, o are dependenta fata de stat a votantilor, care in Romania este cea mai ridicata comparativ cu statele invecinate. Dependenti fata de stat sunt taranii (mai ales cei care practica agricultura de subzistenta pentru ca depind de autoritati pentru obtinerea de ajutoare banesti si autorizatii), rromii ( categorie ce reprezinta 1-1,5 milioane) si pensionarii (aproximativ sase milioane). Confuzia legislativa si abuzurile privind retrocedarea pamantului i-au transformat pe tarani intr-o prada usoara pentru baronii locali care controleaza resursele prin intermediul politicii, mentioneaza studiul SAR.



Concluzia expertilor SAR este ca in fata acestei situatii, guvernele romanesti nu au facut nici un efort sa diminueze, din contra a sponsorizat aceasta dependenta, in special intre anii 1990-1996, prin politicile rurale si de pensionare timpurile.





Opozitia, incapabila sa produca idei de policy



Opozitia nu este capabila sa produca idei de policy si sa traseze agenda discutiilor politice, remarca SAR, care a identificat cauzele. PNL si PD nu au abilitatea de a promova politic cei mai buni oameni, cea mai mare parte a activitatii lor se defasoara in Parlament - din cauza resurselor limitate -, functioneaza pe structuri invechite de genul comitetelor tematice ( se intalnesc, discuta, devin cluburi sociale pentru politicienii de mana a doua). Pe de alta parte, energia Aliantei PNL-PD s-a concentrat pe delimitarea locurilor pe liste pentru viitoarele alegeri si nu pe constructia unei capacitati politice. Pentru marirea sanselor celor doua partide la alegeri raportul SAR recomnda: sa-si creeze organisme unice, nu bilaterale (ex. Departamentele politice), sa dea mana liberala potentialilor ministii ai Aliantei sa-si faca propriile grupuri de lucru, sa nu domine un anumit partid in interiorul Aliantei. PNL are un credit electoral dublu comparativ cu cel al PD, potrivit unui sondaj de opinie comandat de Alianta, iar acest fapt ar putea fi o sursa de conflict.



Sansele opozitiei sunt diminuate si de folosirea justitiei in scopuri politice. Studiul mentioneaza cateva cazuri foarte cunoscute: Traian Basescu investigat intr-un dosar inchis in urma cu opt ani, fostul ministru Ioan Muresan, dificultatile Aliantei PNL-PD de a se inscrie juridic.





Coruptia si fondurile publice



Accesul discretionar la banii publici a unor persoane care au o relatie cu cei aflati in pozitii influente este principala sursa de coruptie, potrivit SAR, care arata ca prin comparatie particiciparea resurselor private la sponsorizarea coruptiei este insignifianta. Principala sursa de coruptie este coruptia politica, ci nu economica, care se manifesta prin trafic de influenta si culmineaza cu migratia politica a parlamentarilor si primarilor de la un partid la altul. SAR a gasit o legatura intre migratia politica catre partidul de guvernamant la nivel local si finantele la care au acces comunitatile respective. Astfel, cu cat conducerea unui judet are succes mai mare in a atrage primari din alt partid, cu atat sunt mai favorizate politic in privinta banilor alocati de la buget. Avertismentul SAR nu este singurul, insa in ciuda reactiilor ostile, migratia politica nu este sanctionata nici in noul Cod electoral.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO