Analiză

Dacă ar scădea ratele la credit, ar rămâne mai mulţi bani pentru consum, spune Dan Şucu

Dacă ar scădea ratele la credit, ar rămâne mai mulţi bani pentru consum, spune Dan Şucu
23.08.2010, 23:49 21

Problema celor peste patru milioane de români "captivi" încontracte de creditare netransparente şi cu dobânzi prea mari îlpreocupă poate cel mai mult pe omul de afaceri Dan Şucu din totpeisajul crizei. "Şi asta pentru că dacă românului i-ar rămâne maimulţi bani în buzunar şi nu i-ar mai da la bancă, mă gândesc şi eucă ar cumpăra mobilă nouă, aşa cum Radu Timiş (proprietarul CrisTim- n.r.) se gândeşte că ar cumpăra produse din carne de lael,"

Omul de afaceri spune că Ordonanţa de Urgenţă nr. 50 din iunie -care a eliminat comisionul de rambursare anticipată şi a adus unmod transparent de calcul al dobânzilor- chiar dacă a venit preatârziu, este o lege excelentă, care permite şi persoanelor fizicesă obţină un credit mai bun, aşa cum firmele au avut parteîntotdeauna de negocieri. "Trebuie să îndepărtăm lobby-ul pe careîl fac băncile pentru a anula efectele Ordonanţei 50. Este deciziaGuvernului de a o face mai restrictivă decât directiva europeană,adaptată la situaţia României. Iar FMI ce legătură are în treburileinterne? Până la urmă cine conduce ţara?", a spus Dan Şucu,proprietarul producătorului de mobilier Mobexpert, cu afaceri de115 mil. euro anul trecut. Autoritatea Naţională pentru ProtecţiaConsumatorului (ANPC) ar trebui să îi apere pe românii cu contractela bancă şi este pentru prima dată când face ceva concret, spuneŞucu. "Pentru BNR e mai important să nu dea o bancă faliment decâtprotecţia consumatorilor", mai spune el, precizând totuşi că bancacentrală şi reprezentanţii săi sunt "de bună-credinţă". Omul deafaceri a atins şi problema pieţelor monopolistice, cum este cea alemnului de la care se aprovizionează producătorii de mobilă."Atunci când clientului îi merge rău, nu poţi avea pretenţia caţie, companie, să îţi meargă bine. Dar cum să îl susţii, să vii cuproduse competitive, când cei din amonte sunt pe poziţie de monopolşi te condiţionează." În cadrul întâlnirii ZF Expert, s-au amintitşi alte pieţe în care există rigidităţi, precum cea a cimentului, aenergiei electrice sau a petrolului. Iată cum băncile nu suntsingura cauză a crizei actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO